Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dravh

Dravh nad Soriško planinoJanez Pikon: Greben nad Soriško planino in lepi razgledi zagotavljajo lepo preživet dan. Na grebenu nas je veliko, vsi se razgledujemo po čudoviti okolici, ki jo danes nudijo včasih muhasti vremenski pogoji v tem pogorju.

Dravh

Kot včeraj v Zlatorogu, tudi danes težko najdem parkirni prostor saj je kot v panju tukaj na smučišču. Vse se je uredilo in že nadaljujem po robu smučišča na sedlo med vrhom Dravh (Travh, 1547 m) in Lajnar (1549 m). Po pobočju je prehojeno in kar hitro napredujem ob že vidni ograji ob robu na Dravh (Travh). Na grebenu malo vleče veter, toda nič ne moti, bolj pomaga ob toplem vremenu, kakršen je danes na planini. Pomudim se nekaj časa v okolici popolnoma zasneženega vrha, nato se spustim nazaj na sedlo in naprej na vrh Lajnarja. Krplje danes vsekakor močno pomagajo, lahko tudi turne smuči, kajti sneg je mehak, zato bi bilo preveč naporno. Po mojih ocenah je debelina snežne odeje na bolj osojnih legah še vedno precej višja kot meter. Na Lajnarju ob jekleni kupoli na južni strani grebena so že tudi predeli brez snega, kar ga ni odnesel veter je v teh dneh skopnel

Lajnar (1549 m), Slatnik (1597 m)

Vsakokrat si tudi ogledujem precej debeli jekleni kupoli na Lajnarju in Možicu. Na obeh so še vedno vidijo sledi možnih udarcev strele ali mogoče tudi izstrelkov iz raznega orožja, ki je bilo prisotno na tem območju.

Smučišče in Lajnar, Porezen

Nadaljujem in se spustim na sedlo pod vrhom Lajnar, 1549 m in jugovzhodni vrh Slatnik, 1597 m, slednjega hitro dosežem saj je predel kar dobro shojen in utrjen. Po celotnem grebenu je še vedno veliko nevarnih opasti in previdnost je obvezna, kljub občutku sigurnosti hoditi blizu zasneženega grebena vrhov nad planino. Ob vračanju na planino si na južni strani ogledam tudi mulatjero, ta je še neprehodna in dodobra pod snegom.

Spuščanje s sedla je prijetno, kar prehitro mine in kmalu sem med smučarskim vrvežem na planini in sedaj že pri osamljenem avtomobilu na parkirišču, kjer zaključujem današnje potepanje.

Janez Pikon

 

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Dravh

Rušni vrh Črna prst
Baška grapa Slatnik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti