Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova znamka: Trenta in dr. Julius Kugy

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Planinska zveza Slovenije in Pošta Slovenije predstavljata poštno znamko dr. Juliusa Kugyja jutri, v petek, 28. marca, ob 12. uri v atriju Pošte Slovenije v Ljubljani, v Čopovi ulici 11.

150. obletnica rojstva dr. Juliusa Kugyja (1858 - 1944) je priložnost, da so se na Pošti Slovenije odločili za izdajo priložnostne znamke iz serije Znamenite osebnosti, ki jo bosta predstavila Vinko Filipič, predsednik komisije za izdajo poštnih vrednotnic, in Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, ki je tudi navedel številne razloge, zakaj so se na Pošti Slovenije odločili za izdajo te priložnostne znamke.

"Dr. Julius Kugy vse bolj postaja simbol gora, razpet med tremi narodi treh dežel, Slovencev, Italijanov in Avstrijcev. V združevani Evropi so ta sodelovanja vse bolj pomembna in aktualna. Dr. Julius Kugy se predstavlja kot alpinist, poet alpinizma gora, raziskovalec planinsko-gorskega sveta, glasbenik, botanik, čeprav je za večno zapisan kot prvak med planinskimi pisci z deli: Antologija o Triglavu, Iz življenja hribovca, Julijske Alpe v podobi, Življenje gorskega vodnika ter Gore, cvetice, divjad."

Julius Kugy izhaja iz rodbine v Spodnjih Kosezah; po očetu izhaja iz Koroške, iz Podkloštra, vasi Pod Lipo, Paulusa Kugyja in matere Uršule Binter. To rodbinsko raziskavo so posebno podrobno naredili v letu 1951, ko je Planinska zveza Slovenije postavila veličasten spomenik Kugyju v Trenti. Slovenija, slovensko planinstvo se je Juliusu Kugyju oddolžilo ne samo za raziskovanje in popularizacijo Julijskih Alp, ampak tudi v znak hvaležnosti, ker je v času druge svetovne vojne izkazoval pomoč interniranim alpinistom in planincem ter jim reševal življenja.

"Življenje Kugyja je teklo v Trstu, kjer je tudi pokopan. In prav iz Trsta se je podajal v planinski svet, v gore, med gorske vodnike, lovce gamsarje. Imel je močna čustvena doživljanja in je bil tudi izjemen mož dejanj. V gore je zahajal z najboljšimi legendarnimi gorskimi vodniki; v Julijce s poznanimi Trentarji Jožetom in Andrejem Komacem, Antonom Tožbarjem Špikom, ter v ostale predele Alp, na območjih Švice, Italije, Avstrije z enako slavnimi vodniki. V tem letu nam je v veliko čast, da se ob 150. obletnici rojstva lahko z veliko pozornostjo spominjamo bogate planinske zapuščine dr. Juliusa Kugyja, " je predstavil dogodek Franci Ekar.

Urška Šprogar

Vecer.si 27.03.2008

 

G-L: Trenta in dr. Julius Kugy

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti