Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmere: Mala planina - 22.03.08

Planinski glas: Prijetno s koristnim. Delna oskrba domov na nosaški način. V osnutku je nenapisan dogovor, vozni red, ki naj bi v tem času veljal za to območje;  planinci dopoldne, popoldne kolesarji in proti večeru sankači (motorni).

Domovi na Mali planini so odprti, izbira pa je na strani uporabnikov. Poti mimo sv. Primoža čez Pasje peči, od Jurčka  in s Kranjskega raka - Volovljeka so shojene, vendar je priporočljivo, da se ob prečkanju Pasjih peči, uporabi gornja pot. Prav tako je cesta s Kranjskega raka zorana do Ravni.

 Sramežljivo kukanje sredi tedna                 in pogled z Debelega roba v kotlino    

Sobota 22.3.2008. Na Mali planini je nekaj kamnitih vrat. Ta vrata so stalno odprta in nihče jih ne zapira. "Predvsem zaradi tega" veter sneg raznosi in snežna odeja je dokaj neenake debeline. Temperatura zraka opoldne 0°C, višina snežne odeje od 50 do 100cm.

 

Zamete je veter ustvarjal na odvetrnih straneh. Pihal je jugozahodni veter in, za razliko od prejšnjih sneženj, je tokrat ta nevarnost na drugi strani.

Veselje in na drugi strani...                          ...trpljenje

 Srečanje in pogovor s človekom, ki zna pomagati drugemu pomoči potrebnemu. Škoda je, da je bila pomoč zaman, vendar je vsak poizkus pomoči sočloveku eden od boljših dejanj, ki jih človek naredi v svojem življenju.

Doma na znamenju pa se je enkrat že speljalo!                                    Boris Štupar

             Po svežem snegu z Raka

      Spomin na konec mladega življenja

                 Marjanine njive

                   Gojška planina      Nazaj grede, sledovi snežnega teptalca

                       in zorana cesta

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Razmere: Mala planina - 22.03.08"

Gabrijel Rožič,

Lepa objava in vremenu primerna tura!

Pohvala Borisu za njegove objave!

Zmotilo me je pa nekaj drugega na drugi strani.

Na turnem klubu gora sem zopet zasledil traparije danes 22.03.08 Viševnik - smuka Božanska ...itd negodovanje nad ARSO-vci.

Take objave takoj po turi in pred novo pošiljko padavin so preveč tvegane. Naj kdo to že dopove M&M som in podobnim. V Gore nad gozdno mejo takoj po sneženju hodit ko zapade več kot 10 cm je skrajno tvegano. Z objavami takoj po turi lahko v to past ujamemo neizkušene smučarje oziroma tiste ki o nevarnostih še niso seznanjeni. Dvojcu M&M in podobnim svetujem da z opisom razmer ki predstavljajo določeno tveganje počajo vsaj tri dni oziroma dokler se zadeve ne vrnejo v razumno mejo tveganja.

Saj ni potrebno da ponovno čakamo na žrtev v plazu in šele potem opozarjamo.

Lepe praznike vsem.

Gabrijel


Igor Zlodej,

Kot povsod je eno teorija, drugo pa praksa. Seveda se lahko vsakemu kdaj tudi kje zalomi, tudi najboljšim se je, na žalost. Včasih komu pomaga tudi kanček sreče, na katero pa se ni smiselno preveč zanašati, bolj pomembne so izkušnje, ki pa si jih lahko pridobiš le, če greš, tudi takrat ko sneži ali takoj po sneženju. Pomembno je poznati in pravilno izbrati ali pa sedeti doma in pametovati. Prepričan sem, da imata izkušenj, znanja in poznavanja M&M dovolj, kako jih tudi ne bi imela, saj sta najboljša v državi in, če sta uživala na Viševniku to ni noben greh. Torej še enkrat važno je glede na trenutne razmere pravilno izbrati. Zavajanje bi bilo, če bi po treh dneh pisali o nečem, kar je lahko že popolnoma drugačno in resnično nevarno.


Gorazd Gorišek,

Vsak se odloča sam in tvega sam. Tako piše tudi v vodnikih. Napotek na spletu je samo informacija o razmerah. Koristnih informacij pa ni nikoli preveč. SREČNO!


Marko Kern,

Naslov foruma TK Gore je Trenutne razmere. Torej kakšno je stanje ta hip. In na Viševniku včeraj opoldne je bilo varno. Nad gozdno mejo je bilo snega največ do 20 cm, nižje pa veliko več. Glede na sneženje sva v zapis namesto številk postavila raje pridevnik veliko, prav zaradi takih pomislekov, kot jih imaš sam, Gabriel. Še dodatek, včeraj je Viševnik gostil vsaj petnajst uživaških smučin.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije