Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Versante Sud - 1

Milanska založba Versante Sud, ki je zadnja leta ena najvidnejših pri izdajanju nove gorniške literature, še posebej plezalnih vodnikov, je med ljubitelje plezanja v vseh oblikah spet dala nekaj novosti.

Že petič je izšel zbornik UP, kjer je zbrana večina pomembnejših evropskih vzponov pretekle sezone ob nekaj zanimivih zgodbah. Za ljubitelje modernega prostega plezanja je izšel vodnik za področja jugovzhodno od Rima na obali Tirenskega morja – Gaeta, Circeo, Leano, Sperlonga in Moneta. Sicer pa so v lanskem letu izdali nekaj zanimive vodniške literature, med katerimi velja omeniti predvsem vodnik za južno steno Marmolade, za marsikoga po lepoti in kvaliteti skale ter plezalnih smeri za »steno vseh sten«. Lani je izšel tudi vodnik za ljubitelje granitnih sten – Solo Granito.

Danes predstavljamo dve deli

UP – European Climbing Report 2007

Pod uredniško taktirko Maurizia Oviglia je pred nami peta številka zbornika UP, ki ima sicer bolj obliko revije, vendar pa je zbranih veliko pomembnih dogodkov pretekle evropske plezalske sezone. Seveda se v njej pojavljajo tudi nekatera slovenska imena, ki pač zaradi svoje kvalitete in aktivnosti izstopajo iz plezalskega povprečja. Poročilo o raznih vzponih so razdeljena na poglavja Mountaineering, Ice and mixed climbing, Rock in Bouldering.
Uvodni članek urednika prinaša zanimivo vprašanje Climbing: sport or way of life? Nič novega, vendar pa se plezalci vselej sprašujemo nekaj, kar je seveda jasno. Tako kot je nekemu plezalcu ali alpinistu plezanje način življenja, je nogometašu način življenja nogomet, atletu atletika, smučarju smučanje in tako dalje. A kakšen način življenja in v kakšni meri, je pa seveda že drugo vprašanje. O tem govori med vrsto znanih imen tudi Martina Čufar.
Antoine Le Menestrel je avtor zgodbe o smeri La Rose et Le Vampire, ki velja za eno prvih 8b na svetu, če ne celo za sploh prvo.
UP prinaša tudi dva zanimiva intervjuja, s francosko plezalko Stephanie Bodet in Angležem Nickom Bullockom, kot legendarna smer pa je predstavljena smer Elettroshock (7c, 440 m) v Picco Luigi Amedeo (2800 m) nad Val di Mellom. Med medijskimi osebnostmi je predstavljen Lindsay Griffin, alpinist in novinar ter sodelavec mnogih znanih gorniških medijev. Med skicami novih smeri jih je seveda največ iz Italije, iz Slovenije pa na žalost nobene, čeprav je bila verjetno preplezana kakšna nova smer tudi v stenah slovenskih Alp. Pa kdaj drugič. Cena zbornika je 12,90 EUR.

MARMOLADA – Parete Sud

Marmolade seveda alpinistom ni treba posebej predstavljati, avtor vodnika Maurizio Giordani pa je tudi dovolj znan na evropski plezalski sceni, da lahko predvidevamo, da gre za dobro kombinacijo. Giordani se je obenem kar velikokrat podpisal v steni, ki zaradi svoje razsežnosti in videza zasluženo velja za eno najatraktivnejših sten v Evropi. 180 smeri in njihovih variant je predstavljenih tako s teksti, ki zajemajo vse najpomembnejše podatke, obenem pa z odličnimi fotografijami in shemami. Nekaj zgodovinsko pomembnih smeri (Riba, Moderni časi, Escalibur, Fortuna, Don Kihote…) je predstavljenih tudi z zgodbo, med vrsto znanih alpinističnih imen, ki so zaznamovala posamezna obdobja Marmolade, pa se najde tudi kakšno slovensko, kot na primer Slavc Svetičič. Že standardno odlično izdelan vodnik je izšel lani v italijanskem jeziku, za letos pa napovedujejo še angleško izdajo. Cena vodnika je 27,50 EUR.

 

Založba Versante Sud

 

G-L, 12.03.08: Versante Sud - 2 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti