Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Himalaja zahtevala še eno slovensko življenje

Katmandu - Gore so v Himalaji zahtevale novo življenje med slovenskimi alpinisti. Pri sestopu z osemtisočaka Čo Oju se je smrtno ponesrečil alpinist Miha Valič.

Valič, ki je bil vodja odprave, je skupaj s Tonetom Perhajem vrh 8201 metrov visoke gore dosegel v petek, zaenkrat pa še ni znano, kdaj je do nesreče prišlo. Zgodila naj bi se pri sestopu z gore, nekje med prvim in drugim baznim taborom. Perhaj se je sicer v tabor vrnil živ, kjer je čakal tretji član odprave Tomaž Repar.

30-letni Valič je bil izkušen alpinist, delal je kot gorski vodnik in reševalec ter vodnik reševalnega psa. Leta 2006 je začel projekt, v katerem se je nameraval povzpeti na 82 evropskih štiritisočakov v 82 dneh. Zaradi slabega vremena mu je to uspelo v 102 dneh, postal pa je prvi alpinist, ki je v eni zimski sezoni osvojil vse evropske štiritisočake.


Miha Valič - njegova biografska stran >>>

Na alpinistični odsek Rašica sem prišel leta 1994, kar je pomenilo konec aktivnega ukvarjanja s taborništvom. Dve leti kasneje sem postal alpinist in ob zaključku gimnazije odšel na prvo odpravo. Od takrat so vse moje aktivnosti bolj ali manj povezane z gorami. V letu 2000 sem naredil izpit za gorskega reševalca, od leta 2006 sem gorski vodnik z mednarodno licenco, poleg tega veliko časa posvetim treningu z zlato prinašalko Uko, s katero sodelujeva na reševanjih iz plazov, ruševin… Kljub temu, da sem se v zadnjem času posvetil predvsem skalnemu plezanju, se poskušam razvijati v vseh zvrsteh alpinizma. Že nekaj let imam status vrhunskega športnika in sicer mednarodni razred v alpinizmu. ...

Pomembnejši alpinistični vzponi v Sloveniji in Evropi: ...


STAV Himalaji umrl alpinist Miha Valič
Katmandu – Pri sestopu s himalajskega osemtisočaka Čo Oja je življenje izgubil 30-letni alpinist Miha Valič. Nesreča se je zgodila med prvim in drugim baznim taborom. Tone Pehaj, s katerim je Valič v petek dosegel vrh, se je vrnil v bazni tabor, kjer je čakal tretji član odprave Tomaž Repar. Miha Valič, ki se je v eni zimski sezoni sam povzpel na vse evropske štiritisočake, je bil gorski vodnik in reševalec ter vodnik reševalnega psa.


Dnevnik, 06.10.08: Himalaja vzela še enega slovenskega alpinista >>>

Večer, 06.10.08: Med sestopanjem v Himalaji umrl alpinist Miha Valič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti