Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko je pod vami ves Balkan

MMC RTV SLO - Ture avanture: Na balkanski Everest se je povzpel že oče Aleksandra Velikega, danes pa lahko tukaj srečate vse, ki imajo nekaj prostega časa.

Musala je najvišji vrh na Balkanu. S svojimi 2925 metri je le osem metrov višja od vsem dobro znanega domovanja antičnih grških bogov - Olimpa. Njeno ime po nekaterih interpretacijah pomeni Alahova gora, po drugih pa "proti bogu".



Poleti je priljubljena izletniška točka Bolgarov, ki se sončijo ob jezerih ob poti, pozimi pa se ta predel spremeni v eno najbolj priljubljenih smučišč v Bolgariji. Prav zaradi priljubljenosti lahko ob vzponu prehitite (ali vas prehitijo) tako deklice v natikačih, samozavestne debelušne mladeniče brez majic kot tudi terenske džipe.



Iz turističnega naselja Borovec vas gondola pripelje do vrha Jastrebec na višini 2369 metrov, od koder vas nato čaka tri- ali štiriurni vzpon na vrh. Če se odločite vso pot opraviti peš, pa morate temu prišteti še dodatne tri ali štiri ure. Pot se vseskozi počasi vzpenja, najprej vas vodi čez številne smučarske proge, potem se začne vztrajno vzpenjati, a dokaj strm je le zadnji del poti.

Z vrha se vam odpre prekrasen pogled na okoliške vrhove, zaplate večnega snega in modro-zelena jezera.

Ana Svenšek

23.02.2008

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RTV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti