Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pavlina Pajkova - Planinska idila

1854-1901; Pavia v Italiji, Ljubljana. Ena redkih pisateljic, ki se je poiskusila tudi v pisanju planinske povesti (prva?). Njeni romani se dogajajo večinoma v podeželski graščini, novele v meščanski vili, povesti samo na vasi; posebnost slednjih je, da glavne osebe niso meščani ali plemiči, ampak kmetje in delavci.

Še preden sta se vzporedni romaneskni nadaljevanki iztekli, ji je Fran Govekar v kratki oceni sesul povest Planinska idila. Očital ji je trivialnost, šablonskost, umetniško nestremljivost, zgledovanje pri nemški pisateljici Marlitt, jokavi idealizem, medlost značajev in srečen konec s poroko. Več o tem in živlenju na>>lit.ijs.si/pavlina.html

Pod vtisom večdnevnega bivanja v Bovcu pod Predilom je napisala pisateljica „ Pla­ninsko idilo" (»Knezova knjiž." 1895): V slovenskem trgu ob Soči živi poštar z ženo in z nečakinjo Alenko, katero je po-hčeril. Tja pride na letovišče ogrski magnat Veranič, kateremu je nezvesta žena Adrijena, nekoč sloveča igralka, zbežala v Ameriko. Ta nesreča mu je zastrupila življenje, in v vsaki ženski vidi le izrodek človeštva. Ve­ranič se seznani z Alenko, občuduje nje nedolžnost ter blagost srca, in obup se umika ljubezni do tega preprostega, nežnega dekleta. Zaroči se z Alenko, ker misli, sodeč po raznih poročilih, da mu je žena v tujini že umrla. A ravno tedaj dobi naznanilo, da še živi. Zapustiti mora Alenko, a obljubi ji večno ljubezen. Črez nekaj let mu umre žena, in tedaj zasnubi Alenko, ki je, Vera-niču zvesta, prebila bridka leta ločitve. — Naslov »Planinska idila" je opravičen; živo slika pisateljica lepoto slovenskih planin, katerih nežna hčerka je Alenka. V idili lju­bezni med Veraničem in Alenko pisateljica dokazuje, kako preraja in prestvarja moža-skeptika ljubezen do čiste deve. Povest, katero vseskozi preveva poetiški duh, je psihologično dobro izvršena, četudi igra slučaj v nji preveliko ulogo. »Planinska idila" je za „Roko in srcem" in „Očetovim tova­rišem" najboljša novela Pavline Pajkove. Literarna študija. — Ob obletnici pisateljičine smrti spisal Milan Pajk.

Pajkovi je bil usoden tudi njen spol. Za pisateljico je bila absolutno preveč plodna in vztrajna in je prispevala prevelik opus, da bi se ga dalo na hitro odpraviti z vljudnimi pohvalami na račun prizadevnosti in pisateljske kondicije; bila je skratka resna konkurenca moškemu literarnemu monopolu. Za nameček se je Pajkova lotila žanra ženskega romana, ki zanj v nacionalnem žanrskem sistemu ni bilo predvideno mesto. Nacionalno strateško vlogo je namreč imel jurčičevski roman z moško glavno osebo, z mladim izobražencem kmečkega porekla, ki si prizadeva skozi poroko s premožno meščanko popraviti in utrditi svoj socialni status. Zgodbeni vzorec Pajkove, ki je glavno vlogo namenila revni mladi guvernanti, ki se giblje v meščanskih in plemiških krogih in se na koncu srečno poroči, je bil za moško presojo reči neuporaben in moteč.

Povezave do Planinske idile v e-obliki danes še ni. Zato današnjemu dnevu primerno: Nekoliko besed o ženskem vprašanju.

S svetovnim napredkom mora napredovati tudi ženska odgoja, sicer bi napredek ne bil občen in bi ne mogel širiti se. Pa ali bi se ne dalo med nekdanjo in sedanjo žensko odgojo najti prave razmere, ktera bi nam ustvar­jala blagih, izobraženih mater, pridniji in razumnih go­spodinj ?

Dr. Karol Glaser, Pavlina pajkova

+Pavlina Pajkova

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

1 komentarjev na članku "Pavlina Pajkova - Planinska idila"

France Malešič,

France Malešič, Spomin in opomin gora. Kronika smrtnih nesreč v slovenskih gorah. Didakta 2005, stran 86; Milan Pajk, sin slovenske pisateljice Pavline Pajkove.

1/1913

18. junija 1913 je 36-letni Milan Pajk, profesor zemljepisa in zgodovine na ljubljanski realki (ki je Henrika Tumo navdušil za zbiranje ledinskih imen po gorah), umrl zaradi pljučnice, potem ko je bil nekaj dni prej na izletu na Zelenici (1536 m, Karavanke, Atlas 56, C 2).

Pavel Kunaver je v PV 1937 na strani 348 zapisal, naj bo vodja izleta glede dobre opreme nepopustljiv, saj »lahkomiselnost mladine povzroči tudi v tem oziru sebi, staršem in vodju velike neprilike. Idealni, blagi profesor Milan Pajk je postal žrtev take lahkomiselnosti. Z dijaki je šel na Zelenico. Jutro je obetalo lep dan in nekateri udeleženci so prišli brez plaščev. Vreme se je spremenilo in izletnike je dohitela nevihta. Dobri profesor je slekel svoj plašč in ga dal najpotrebnejšemu. Nekaj dni nato je umrl za pljučnico.«

(Gorenjec, št. 25, 20. 6. 1913 čl.; PV 1913, 146, spom. članek; PV 1914, 105 om., PV 1937, 348 om.)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46119

Novosti