Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Na planini Razor

je imela Postaja GRS Tolmin 15. in 16. februarja zimsko vajo, ki se jo je udeležilo kar 35 reševalcev.


Vaja se je pričela v petek popoldne s transportom opreme do uro hoda oddaljene planinske koče, nadaljevala pa v večernih urah s predavanji. Zdravnik in inštruktorji so nam osvežili znanje reševanja izpod plazov, novega sistematičnega načina izkopavanja, prve pomoči zasutim, pa tudi znanja iz organizacije dela na plazu. Ogledali in preizkusili smo tudi nov ABS nahrbtnik.

Naslednje jutro smo vajo pričeli s predpostavko, da je plaz zasul več smučarjev na pobočju Rušnatega vrha. Kljub temu, da na tem terenu zaradi trenutnih snežnih razmer ni naravnih plazov, je skupina reševalcev pripravila plazišče in več snežnih grobov z "zasutimi smučarji" in njihovo opreme. Prva skupina reševalcev je na plazu s pomočju lavinskih žoln hitro locirala zasutega smučarja, drugega pa je našel vodnik z lavinskim psom. Glavnina reševalcev, ki je v tem času prispela na plaz, pa je pričela s sistematičnim izkopavanjem. Kljub zagnanosti se je pokazalo, da izkop smučarja, zasutega na globini 130 cm, le ni tako hiter, kot bi marsikdo upal in želel. Da bi našli vso zakopano smučarsko opremo, pa smo morali plaz še presondirati.



V nadaljevanju smo se reševalci preverili še v iskanju zakopane plazne žolne. Izdelali smo prerez in preizkusili stabilnost snežne odeje. Le ta je na južnih pobočjih stabilna in kot taka idealna za turno smuko, kar se vidi tudi po številnih turnih smučarjih na tem področju. Za konec vaje je sledila še izdelava sidrišč in štafetni spust akija s statičnimi vrvmi.

Analiza ob zaključku vaje pa je pokazala, kje vse bi se dalo izboljšati organizacijo in delo na plazu. To pa je bil tudi namen vaje.

Da je vse potekalo tako kot mora, gre zahvala tudi prijaznemu in ustrežljivemu osebju matičnega planinskega društva, ki je v koči na planini Razor poskrbelo za nas.

Miljko Lesjak
Postaja GRS Tolmin

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti