Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Državni prvak v TTS postal Anže Šenk

Vogel, 16. februarja 2008: Tekmovalni turni smučarji so se prvič pomerili na Voglu. Na preizkušnji, ki je štela tudi za državno prvenstvo, je bil boj za vrh med tistimi, ki so letos že stali na stopničkah ...

Na 1. Turnosmučarskem tekmovanju Bohinj - Vogel 2008, sicer tretji letošnji tekmi slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju, ki je štela tudi za državno prvenstvo posameznikov, so tekmovalci morali premagati skoraj 12 kilometrsko progo z več kot tisoč metri vzpona. Start je bil namreč na spodnji postaji Žičnice Vogel, od koder so se tekmovalci po Žagarjevem grabnu povzpeli do najvišje točke smučišča, do zgornje postaje sedežnice Šija, sledil je spust do planine Zadnji Vogel, cilj pa je bil v bližini zgornje postaje gondolske žičnice.

V zasneženih bohinjskih gorah so v skoraj idiličnih razmerah lahko užili polno mero sončnih žarkov, oviral jih je le mraz na vrhnjem delu smučišča, ki je bil zaradi močnega severnega vetra še hujši.

Zmagovalec, Anže Šenk (Jezersko) je progo premagal v uri, 26 minutah in 45 sekundah in za vsega devet sekund ugnal Nejca Kuharja (GRS Jezersko) in za dobro minuto pa tretje uvrščenega Tomaža Sokliča (Šenturška gora).

»Po ravnini in v prvem vzponu sem se odločil slediti prvim ne glede na tempo. Če bi bil ta premočan, pa dokler bi šlo. Do prvega vzpona smo bili še kar strjeni. Nejc in Soklič vzporedno spredaj, tik za njima pa jaz in Zupančič. Nejc v klanec ni kaj dosti popustil in kmalu sva se odlepila od njiju. Proti vrhu Žagarjevega grabna mi je počasi začel uhajati. Ko pa smo skrenili v gozd izven smučišča, sem kmalu uvidel, da sem tu hitrejši od Nejca in zasvetila je iskrica upanja. Prvi mora v prosti naravi poleg ostalih stvari spremljati še progo, iskati zastavice in smer za naprej. Zato sem že nekoliko obžaloval, da sem šel naprej. Pred spustom, kjer sem se uspel odlepiti nekaj 10m, je sledil preobrat. Ni bilo jasno kam je treba. Zato sva se oba z Nejcem, tu sva imela dobro minuto prednosti pred zasledovalci, skupaj v neveri počasi spuščala po razčlenjenem pobočju. Pred smučiščem me je prehitel še Zupančič, ki je poznal teren. Spet smo začeli tekmovati in vse se je začelo od začetka. Od trenutka, ko smo zavili na tekaško progo, je šlo do cilja na polno. Uspelo mi je,« je povedal novi državni prvak, 25 letni Anže Šenk.



Nejc Kuhar pa je dejal: »Z Anžetom sva že na treningih izenačena, zato sem pričakoval, da bo šlo na tesno. Mislim, da sem za disciplino vertikal race dobro pripravljen in na svetovnem prvenstvu, kamor odhajamo konec tega meseca, bom naredil vse, da izboljšam lansko peto mesto.«

Jana Marinko (AO Rašica) je edina v ženski kategoriji, ki se je spoprijela z zahtevno progo in zasluženo osvojila naslov državne prvakinje. Med mladinci je na najvišji stopnički stal Žan Karničar (TTSO Jezersko), ki je za manj kot minuto ugnal Jako Ortarja, ostala dva tekmovalca pa sta za njima zaostala več kot pol ure.

Z organizacijo turnosmučarskega tekmovanja so se Bohinjci, Športno društvo AG Stara Fužina – Bohinj, tokrat spoprijeli prvič. Kot je povedal Robi Mikelj, je uspelo: »Z izpeljavo naše prve turnosmučarske tekme smo izredno zadovoljni. Na roko nam je šlo jasno vreme, samo mraz nam ni prizanesel, na štartu -7, na vrhu Šije -15, pa še močan veter, tako da nam je poleg težavne proge s 1400m višinske razlike dodaten napor predstavljal tudi mraz. Ampak na cilju so bili vsi zadovoljni, progo so hvalili in pravili, da je to tisto pravo. Nekaj tekmovalcev se je pritoževalo, da je bil spust slabo označen, vendar so ga vseeno pravilno izpeljali, naslednje leto bomo tudi to pomanjkljivost popravili. Na startu je bilo 28 tekmovalcev in ena tekmovalka, na cilj so prišli vsi razen enega.«



Da je bila tekma zares dobra, so potrdili tudi udeleženci. »Odlična tekma! Vreme je nagradilo organizatorje, ki so izpeljali tekmovanje na enem izmed najlepših turnosmučarskih terenov pri nas, ki so dostopni za izpeljavo tekmovanj. Bohinj smo vsi tekmovalci zapustili nasmejani, zadovoljni in v pričakovanju prelepega tekmovanja naslednje leto!« je bil navdušen zmagovalec Anže Šenk, drugouvršeni Nejc Kuhar pa je dodal: »Super tekma, primerna za državno prvenstvo!«

»Za izpeljavo tekme se moramo posebej zahvaliti Žičnici Vogel, da so nam omogočili izpeljavo tekme na njihovem smučišču, Občini Bohinj za sponzorstvo, reševalcem GRS Bohinj, da so nas pazili na progi, Krajevni skupnosti Stara Fužina za dvorano, kjer je bila pogostitev ter seveda članom Športnega društva Stara Fužina za vsa ostala dela in organizacijo.
Na slovesni podelitvi pokalov za najboljše tri v vsaki kategoriji sta sodelovala župan Občine Bohinj Franc Kramar in domačin, naš najboljši biatlonec Janez Marič. Med tekmovalce smo izžrebali bogate nagrade, ki so jih darovali: Iglu sport, Teva, Hotel Kristal Bohinj, Apartma Cesar Bohinj, Kvibo, ALPE d.o.o., Vodni park Bohinj, UPC Telemanch, Tiger Bohinj, Slap Bohinj, Lip Bled, Gostilna Mihovc, Okrepčevalnica Ančka, picerija in špageterija DON ANDRO, Picerija Ema, Gostilna Pri Hrvatu, Smučišče Senožeta, Frizer Stane Kralj, Optika Berce, Agencija Fibula in Petrol Bohinjska Bistrica. Vsem se najlepše zahvaljujemo,« je še dejal Mikelj.

Bohinjski župan Franc Kramar je na podelitvi obljubil podporo tekmovanju tudi v prihodnje ter izrazil upanje, da bo le to postalo tradicionalno. »Upamo, da se bodo želje gospoda župana uresničile in bo prizorišče tekem v Bohinju oziroma na Voglu prešlo med stalna prizorišča tekem v tekmovalnem turnem smučanju,« pa je menil predsednik Komisije za tekmovalno turno smučanje pri PZS Janez Krč.

Janez Krč in Petra Lombar, KTTS pri PZS

 

KTTS: Državni prvak v TTS ...

 

Spredaj Jana Marinko

mladinci: Ortar, Karničar, Šenk

Od leve: Kuhar, Šenk, Soklič


Rezultati
na KTTS.si (PDF)

 

Fotografije:
Gorazd Kavčič, Robert Klančar,
Katjuša Lapajne
, Davorin Zalokar

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti