Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varuhi Smrekovca pozivajo k ukrepanju

Dnevnik – Zlatka Strgar: Drzni vozniki motornih sani brezobzirno drvijo po zavarovanih območjih

Dnevnik, četrtek, 24.01.08  - Slovenija


ŠOŠTANJ - Naravovarstvena zveza Smrekovec skuša z letakom Ukrepaj zdaj! vzbuditi občutljivost za problem motoriziranega prometa čez smrekovško pogorje, saj sankači na motornih saneh ogrožajo naravo in motijo ljudi. Drevi ob 19. uri bo naravovarstvena zveza v šoštanjskem kulturnem domu predstavila poziv k ukrepanju in film Zavzemi se za Smrekovec. 

Tudi v letošnji mili zimi je na Smrekovcu toliko snega, da motorizirani obiskovalci pogosto drvijo po zasneženih pašnikih in gorskih poteh. V naravovarstveni zvezi Smrekovec ugotavljajo, da število voznikov motornih sani narašča in da si brezobzirno utirajo poti po zavarovanih območjih ter planinskih poteh. Običajni planinci poročajo tudi o primerih nevarnih srečanj z drznimi vozniki motornih sani. Na spletni strani avtomoto.siol.net so bile objavljene fotografije, na katerih so planinci prepoznali območja Komna in Travnika, kar je sprožilo veliko ogorčenja. Kot nam je povedal urednik portala sostanj.info Bojan Rotovnik, so bile fotografije z omenjene spletne strani po pritožbi Naravovarstvene zveze Smrekovec umaknjene. Kot dokaz pa so na šoštanjskem portalu še dostopne.

Naravovarstveniki opozarjajo, da motorizirani obiskovalci plašijo živali, ki pozimi potrebujejo energijo za preživetje, med drugim na Smrekovcu tudi znamenitega divjega petelina, vožnje z motornimi sanmi in motorji za kros pa povzročajo poškodbe podrastja, travne ruše in gozdne vlake. Hrup vozil ter smrad izpušnih plinov sta v sicer mirnem gorskem svetu še posebno moteča za planince in domačine. Naravovarstvena zveza Smrekovec odkrito poziva pohodnike naj na številko 113 sporočijo, če opazijo vozila zunaj cest v naravi. Podlaga za ukrepanje je med drugim tudi uredba o prepovedi voženj v naravnem okolju.

Tekst: Zlatka Strgar

 

 

 


Foto: Dnevnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti