Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Enajste Gorske sledi

bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 19. januarja, ob 21. uri
Zakonca Šegula in tekmovalno ledno plezanje.
Ponovitve bodo v nedeljo, ponedeljek in sredo.

Enajste Gorske sledi
Zakonca Šegula in tekmovalno ledno plezanje

Enajste Gorske sledi bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 19. januarja ob 21. uri. Ponovitve pa bodo na sporedu v nedeljo, 20. januarja ob 15. uri, v ponedeljek, 21. januarja ob 11. uri in v sredo, 23. januarja ob 11. uri. Če imate boljšo povezavo, si lahko oddajo v času predvajanja ogledate tudi na naslovu TVpika/live

Tokrat bomo v prvem delu oddaje spoznali zakonca Pavleta in Katarino Šegula, za katera lahko rečemo, da sta po srcu prava planinca.Kljub letom sta še vedno zelo aktivna in goram popolnoma predana. Katarina se skoraj vsak dan povzpne na bližnji Lubnik in vsako leto opravi nekaj zahtevnejših tur. Še pred dvema letoma se je v dvanajstih urah iz doline Vrat povzpela na Triglav in nazaj. Če jo človek opazuje med hojo in posluša njene pripovedi, hitro ugotovi, da  brez gora njeno življenje ne bi bilo dovolj polno.  

Pavle je danes najbolj dejaven v pisanju in prevajanju planinske literature (zlasti o snežnih plazovih), in tako nadaljuje svoje nenadomestljivo delo na tem področju. V preteklosti je bil poleg rednega zahajanja v gore, (največkrat se je povzpel na njemu ljubi Storžič) zelo dejaven tudi na organizacijskem področju v slovenskem planinstvu. Bil je zelo aktiven član komisije GRS. Največ je sodeloval v podkomisiji za plazove in je bil viden član Mednarodne komisije za reševanje v gorah (IKAR). V zgodovino slovenskega alpinizma pa se je kljub temu, da se ni nikoli imel za pravega alpinista, zapisal kot prvi načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva (KOTG). V okviru te komisije je vodil odpravo na Kavkaz in se v Pamirju povzpel na sedem tisočak Pik Lenin.

V drugem delu oddaje pa bomo nekaj več izvedeli o dokaj nepoznanem športu, tekmovalnem lednem plezanju, ki je pri nas večji razmah doživel šele v zadnjih desetih letih. Sicer pa je bila prva znana tekma v tem športu že leta 1912 v Courmayerju na ledeniku Brenva. Organiziral pa jo je izumitelj klasičnih derez, ki je hotel na ta način pokazati prednosti derez pred sekanjem stopinj. Tej tekmi so  sledile še tekme v Rusiji (prej SZ), s katerimi so začeli leta 1970.
 
Za začetke sodobnih lednih tekmovanj lahko štejemo tekme na 40-metrskem stolpu v Courchevelu v Franciji (od leta 1995 do leta 2000). Že tu so vidno vlogo igrali tudi slovenski alpinisti, zlasti legendarni Janez Jeglič.

V naslednjih letih se je ledno plezanje zelo hitro razvijalo. Leta 2000 se je organiziral svetovni pokal, leta 2002 pa je bilo tekmovalno ledno plezanje sprejeto pod okrilje UIAA (mednarodne planinske organizacije). Tekem je bilo vedno več in bile so vedno bolje organizirane.

V Sloveniji se je prva tekma v lednem plezanju zgodila leta 1994 v Bohinju. Potem so na tem prizorišču hitrostne tekme prirejali vse do leta 1999. Prvo težavnostno tekmo smo dobili leta 2000 v Solčavi. V sezoni 2002/2003 so bile tri tekme (Solčava, Mojstrana in Ruše) prvič povezane v Slovenski pokal v lednem plezanju.

Prispevek o tekmovalnem lednem plezanju smo posneli na tekmi za Slovenski pokal v Mojstrani (Mlačci) v razmerah, ki pa temu športu ne obetajo preveč svetle prihodnosti (visoke temperature in dež).

Pogovarjali smo se z Andrejem in Jasno Pečjak, ki v najrazličnejših vlogah spremljata ta šport že več kot deset let; s Klemenom Premrlom, ki je skupaj z Aljažem Anderletom pred leti uspešno nastopal na tekmah za svetovni pokal; z Brankom Ivanekom, ki je načelnik Podkomisije za tekmovalno ledno plezanje pri Komisiji za alpinizem in z nekaterimi mlajšimi tekmovalci.  

Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer je v Arhivu večina dosedanjih oddaj dostopnih tudi kot video na zahtevo.

Za konec pa samo še: Če človek v gore zahaja na pravi način, z ljubeznijo in spoštovanjem hkrati, mu bodo le-to skoraj zagotovo vračale z lepimi doživetji in močno življenjsko voljo.

Tine Marenče

 

Fotografije: arhiv
družina Šegula,
Aljaž Anderle,
Branko Ivanek

in družina Pečjak

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti