Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tisoči letos v meglene Dražgoše

Dnevnik - Primož Knez: Predsednik Danilo Türk poudaril, da sta poti do sprave in do resnice dolgi in vijugasti Dražgoše so simbol upora in uspeha

Dnevnik, ponedeljek, 14. januar, 2008, Slovenija


DRAžGOšE - Včeraj se je nad Dražgoše spustila megla kot daljnega leta 1942, ko je okupator prodiral proti vasi ob začetku enega najbolj tragičnih dogodkov druge svetovne vojne, ko so Nemci po bitki pobili domačine in vas požgali.

Dražgoše so do danes ohranile simboliko upora slovenskega naroda. Slabo vreme ni ustavilo več tisoč obiskovalcev, med njimi številnih pohodnikov. Tako je bil med 279 pohodniki s Pasje ravni, ki so se deset nočnih ur prebijali po dežju in blatu, tudi 68-letni Lojze Kovič, ki je opravil vseh 29 pohodov. "Tokratni je bil najtežji , s tem se strinjajo tudi drugi kolegi. Bilo je pretoplo, premokro in preveč blatno. Postal sem prava dvoživka. Vendar ne bom odnehal, med temi ljudmi živim, poznam zgodbe iz Dražgoš in v spomin nanje hodim po poteh Cankarjevega bataljona."

Tudi predsednik države Danilo Türk je del poti iz Selc prehodil, potem pa ga je ustavilo slabo vreme. "Nepredstavljivo bi bilo za predsednika države, da se ne bi odzval vabilu. Po teh hribih sem že hodil in ob lepšem vremenu se vrnem. Dražgoše so simbol upora in uspeha Slovenije," je ob prihodu povedal Danilo Türk. V slavnostnem govoru je poudaril odkrivanje resnice v vseh njenih razsežnostih, poti sprave in resnice pa sta po njegovem dolgi in vijugasti. "Vsak korak naprej, vsako majhno dejanje sprave moramo opaziti in ceniti," meni predsednik države. Ob tem je spomnil na znake spravljivosti strank pri pripravi vojnih zakonov. "V Dražgošah je narod pokazal največjo moralno zmago. Odpor je dokazal nezlomljivost narodovega duha in volje do življenja," je pomen Dražgoš orisal Türk. Dejal je, da mora biti tak narod sposoben najti odgovore na današnje izzive.

Slovesnosti se je kot vsako leto udeležilo precej politikov leve politične opcije, med drugimi Milan Kučan, Borut Pahor, Katarina Kresal, Blaž Kavčič, Zoran Janković, nekaj poslancev in županov. Za vladno stran je poskrbel zgolj minister za obrambo Karl Erjavec.

Za vse obiskovalce so zelo lepo poskrbeli Dražgošani z domačimi dobrotami. "Gre za spomine, za tradicijo, vse bolj je ta prireditev tudi rekreativna in to se mi zdi prav. Letos delimo še zloženke o tem, kaj lahko ljudje doživijo in vidijo v Dražgošah tudi skozi vse leto. Danes je v organizacijo vpeta kar cela vas," je povedal Božo Lotrič. Posebno trd oreh bo 200.000 evrov vredna obnova spomenika. Občina Železniki ima pripravljene projekte, država pa ponuja le polovico denarja, kar je za občino, ki so jo lani jeseni hudo prizadele poplave, premalo.


Tekst: Primož Knez

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti