Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Novi Zelandiji je umrl sir Edmund Hillary,

Dnevnik.si – STA: prvi človek na Mount Everestu
Hillary se je rodil 20. julija 1919 na Novi Zelandiji. V svoji mladosti je bil precej šibkejši od svojih vrstnikov in zato ni dajal slutiti, da bo prav on tisti

Dnevnik.si – STA: 11.01.2008 10:38 


Na Novi Zelandiji je umrl
sir Edmund Hillary, prvi človek na Mount Everestu

AUCKLAND - Na Novi Zelandiji je danes v 89. letu starosti umrl novozelandski častnik, alpinist in raziskovalec sir Edmund Hillary, ki se je kot prvi človek na svetu leta 1953 povzpel na 8848 metrov visoki Mount Everest. Umrl je danes v jutranjih urah v bolnišnico v Aucklandu zaradi srčnega napada.

Hillary se je rodil 20. julija 1919 na Novi Zelandiji. V svoji mladosti je bil precej šibkejši od svojih vrstnikov in zato ni dajal slutiti, da bo prav on tisti, ki se mu bo kot prvemu uspelo povzpeti na najvišji vrh na svetu.

Prvič se je neuspešne novozelandske odprave na Mount Everest udeležil že leta 1951, nato pa znova poskusil leta 1953, ko se je pridružil britanski odpravi. Kot članu te odprave mu je tako uspelo, da je 29. maja 1953 skupaj šerpo Tenzingom Norgajem stopil na vrh te najvišje gore na svetu.

S tem se njegovo avanturistično življenje ni zaključilo, saj je v naslednjih letih osvojil še vrhove desetih himalajskih mogotcev, kot član transantarktične odprave pa je 4. januarja 1958 osvojil tudi Južni tečaj.

Hillary je veliko svojega življenja posvetil tudi pomoči nepalskim Šerpam prek Himalajskega sklada "Himalayan Trust", ki ga je sam tudi ustanovil. Prav z njegovimi prizadevanji in prispevki so tako zgradili številne šole in bolnišnice v odročnih predelih Himalaje.

Zaradi zaslug mu je novozelandska vlada ob 50. obletnici prvega uspešnega vzpona na Mount Everest podelila častno državljanstvo, obenem pa je bil tudi edini še živeči Novozelandec, upodobljena na enem izmed novozelandskih bankovcev.

"Sir Edmund Hillary je sam sebe opisoval kot povprečnega Novozelandca z običajnimi sposobnostmi, v resnici pa je bil pravi "velikan" našega naroda. Bil je heroj, ki ni zgolj osvojil Mount Everesta, pač pa je živel skromno, ponižno, plemenito in odločno življenje," je ob njegovi smrti povedala novozelandska premierka Helen Clark in dodala, da je smrt "najslavnejšega Novozelandca" za državo velika izguba.

Ob tem so v Novi Zelandiji razglasili vsedržavno žalovanje z zastavami spuščenimi na pol droga. Hillarija bodo pokopali z državniškimi častmi, datum pogreba pa še ni znan.

 

Dnevnik.si: Na Novi Zelandiji je umrl ...

 

Fotogalerija pod člankom

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti