Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

KRP: Opozorilo pred napihanim snegom

Napihani sneg je delo snežnega meteža. Veter je  med sneženjem dodobra premikastil kristale. Na odvetrni strani so se sprijeli v gosto snežno odejo, zamete in nastale so tako imenovane mehke klože. Le te se sprožijo že ob najmanjši obremenitvi. Predvsem na JZ pobočjih je zato velika nevarnost proženja.

Komisija za reševanje iz plazov

Opozorilo pred napihanim snegom!

 Stabilnost snežne odeje je stanje, ko je njena trdnost večja od napetosti in je sneg dobro vezan na stmino. Da bi prišli do podatkov, je potrebno opraviti preizkus. Tokrat preizkusa ni bilo potrebno opravljati, ker se je napihani sneg sprožil že ob prihodu na pobočje.

Mala planina v KSA. 19.12.2007 ob 8h. Na nadmorski višini 1500m. Pobočje(vrtača), je orientirano na jugo-zahod z naklonom od 25° do 35°. Tla so poraščena s travo. Zračna temperatura -4°C. Pri preizkusu sta sodelovala oskrbnik Jarškega doma na Mali planini, Marko Štritof in Boris Štupar. Za varnost je na ramenih skrbel nahrbtnik ABS, ki pa ni bil uporabljen. Seveda sta bili prisotni še dve reševalni psički.

Napihan sneg se je sprožil že ob hoji na podboju. Lahko bi rekel, da se je sprožil brez dotika. Nevarnost na področjih napihanega snega je torej izredno velika. Obremenitev na vrhu ni bila potrebna.

Komisija za reševanje iz plazov pri GRZS, opozarja vse gornike, planince in alpiniste pred veliko nevarnostjo proženja snežnih plazov na področih, kjer je veter sneg nabijal in odlagal! Presednik komisije: Igor Potočnik

Boris Štupar

 

Približevanje po podboju! 

Obremenitev! 

 Grlo!

 Pok!

 Proč od nevarnega!

 

 Pogled!

Napoka! 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "KRP: Opozorilo pred napihanim snegom"

Franc Štibernik,

Boris hvala za tako nazorno prikazano nevarnost, ki sedaj preži v naših gorah.

Mislim, da so bile dve zadnji nesreči dovolj velik opomin in zato predlagam, da to informacijo posredujete vsem medijem, ki lahko veliko store za osveščanje obiskovalcev gora.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti