Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nahrbtniki ABS

Prikaz, navodila, fotografije, skice in povezave do enega od načinov za samozavarovanje, ob nevarnosti ali zasutju s snežnimi plazovi!

Predstavitev in navodila

Nahrbtniki ABS

Sistem zračnih blazin v nahrbtniku za zaščito pred snežnimi plazovi

Ostani na vrhu, ostani živ!
Stay on top, to stay alive!

Sistem zračnih blazin ABS bistveno zmanjšuje možnost, da bi se uporabnik znašel pokopan pod snežnim plazom. Večina ljudi, ki jih zajame snežni plaz, je še živa, ko se plaz ustavi. Običajno so zakopani v plazu in iskanje in izkopavanje trajata dlje časa, kot lahko človek preživi. Zato je osrednja naloga varovalnega sistema ABS preprečevanje, da bi uporabnika plaz pokopal pod seboj. S sistemom zračnih blazin ABS se v nekaj sekundah poveča volumen našega telesa za 170 litrov, kar običajno omogoča (odvisno od zvrsti snega oziroma plazu), da ostanemo na površini snežnega plazu. Sistem zračnih blazin ABS krepko povečuje možnost preživetja v primeru, da se znajdemo v snežnem plazu.

ABS sistem je vgrajen v osnovno enoto, ki je hkrati tudi podlaga za nošenje nahrbtnika. Nanjo pritrdimo ohišje nahrbtnika, ki ima lahko različne prostornine: 15, 30, ali 50 litrov.

Vario 15: Prostornina 15 litrov. Nahrbtnik polnimo z vrha, skozi vodoravno zadrgo. Ima tudi sprednji žep, ki se odpira z daljšo zadrgo. Smuči, snežne deske ali krplje, lahko pritrdimo navpično. Sistem za nošenje cepinov preprečuje, da bi ti poškodovali ABS sistem. Lavinsko sondo in lopato lahko nosimo v sprednjem žepu ali notranjosti nahrbtnika. Paščke za pritrjevanje na nahrbtnik lahko pospravimo v žepe ali odstranimo.

Vario 30: Prostornina 30 litrov. Nahrbtnik polnimo z vrha. Kapa nahrbtnika ima žep na notranji in na zunanji strani. Snežno desko lahko pritrdimo vertikalno ali vodoravno. V nahrbtniku je poseben prostor, namenjen shranjevanju lavinske lopate in sonde, ki ju sicer lahko shranjujemo tudi v sprednjem žepu.

Vario 50: Prostornina 50 litrov. Nahrbtnik polnimo z vrha. Kapa nahrbtnika ima žep na notranji in zunanji strani. Kapa je po višini nastavljiva in jo lahko tudi odstranimo. Nahrbtnik se lahko poveča za 10 litrov.

                                NAVODILA ZA UPORABO

1. Za  začetek

V teh navodilih bomo izvedeli, kako uporabljamo sistem ABS. Sistem je uporaben za vse, ki se podajajo na zasnežena pobočja.
Prosimo vse, da pred uporabo skrbno preberemo navodila!
Posebej pozorno si preberimo varnostna opozorila in dosledno sledimo vsem napotkom iz teh navodil. Zaradi ponovnega branja in preverjanja postopkov uporabe vsem priporočamo, da opozorila shranimo na primernem mestu, kar nam bo omogočalo hitro osvežitev znanja o sistemu pred športno aktivnostjo.

Deli navodil, ki so označeni s klicajem (!), nakazujejo nevarnost, ki jo moramo nujno upoštevati, sicer so posledice lahko zelo resne!

(!) Sistem zračnih blazin ABS je namenjen uporabi v izrednih in nujnih primerih, ker lahko - v kolikor je aktiviran - v določenih razmerah prepreči, da se žrtev snežnega plazu znajde zasuta v njem. Sistem ABS ne more preprečiti proženja plazov. Tudi če žrtev snežnega plazu ni zasuta v plazu, je njeno življenje lahko v smrtni nevarnosti (zadušitev, poškodbe...). Vsak snežni plaz je smrtno nevaren, ne glede na opremo, ki jo uporabljamo. Zato naj nas uporaba sistema zračnih blazin ABS ne napeljuje k aktivnostim v slabših razmerah, kot je sicer varno.

Ob nakupu sistema ABS prejmemo tudi dve škatlici. Vsaka vsebuje eno sprožilno enoto (bombica + sprožilec). Prva je namenjena preskusu, ki se mora izvesti v varnem prostoru in je namenjen naši vaji in pridobivanju občutka za sprožitev. Druga enota je predvidena za sproženje v primeru, da se znajdemo kot žrtev snežnega plazu.

Prosimo vse, da si pred preskusnim sproženjem pazljivo preberemo navodila in izpolnimo garancijski list, ki ga lahko posredujemo proizvajalcu, vašemu prodajalcu ali slovenskemu zastopniku (Annapurna way d.o.o., Švarova 14, Ljubljana). Garancija se tako podaljša z dveh na štiri leta.

Ne nameščajmo sprožilca, preden namestimo bombico! Sproženje sprožilca brez bombice bo uničilo naš ABS sistem!

Po sproženju vedno zamenjajmo bombico in sprožilec. Samo zamenjava obeh omogoča ponovno uporabo.

Sistem zračnih blazin ABS uporabljajmo v kombinaciji s plazovno žolno, lopato in sondo.

2. Opozorila

  • Sistem ABS ne more preprečiti proženja snežnih plazov.
  • Vsak snežni plaz absolutno ogroža naše življenje, z uporabo sistema ABS ali brez nje.
  • Zaradi uporabe sistema ABS se ne sme povečati naša želja po smučanju ali gorništvu v slabih razmerah!
  • Funkcija sistema ABS je preprečevanje, da bi žrtev snežnega plazu končala zasuta v plazu. Obstajajo okoliščine, ko je to samo delno možno ali pa sploh ne!
  • Sistem mora sprožiti sam uporabnik. Nujna je redna vadba, ki omogoča primerno reakcijo v primeru nesreče. Zaradi naše varnosti je zelo priporočljivo letno aktivirati napravo vsaj enkrat, najbolje pred začetkom zimske sezone.
  • Sistem ABS zahteva previdno ravnanje in redni pregled pred vsako uporabo.
  • Sprožilna enota je uporabna samo enkrat, potem potrebuje ponovno polnjenje (kar je možno samo pri ABS sistemih, kupljenih v EU).
  • Ne nameščajmo sprožilca, preden namestimo bombico! Sproženje sprožilca brez bombice bo uničilo naš ABS sistem.
  • Če je rdeča linija na sprožilcu razločno vidna, pomeni, da sprožilec ni napolnjen in ne bo deloval!
  • Ne uporabljajmo poškodovanega sprožilca, saj lahko v primeru nesreče odpove.
  • Na udarno iglo sprožilca ne pritiskajmo, ne dovolimo, da se umaže in je sami tudi ne čistimo! Namesto tega jo pošljimo lokalnemu zastopniku.
  • Uporabljajmo samo ABS rezervne dele, kartuše,... kakršni koli deli drugih proizvajalcev lahko poškodujejo sistem.
  • Bombico moramo namestiti in zaviti do konca. Če se bombica pri namestitvi zatika, ali če je nameščanje težavno, je nujno zamenjati bombico. Te bombice ne smemo uporabiti!
  • Polna bombica ne sme biti izpostavljena virom toplote (sonce, gorilnik itn.). Bombica je lahko izpostavljena temperaturam do 50 °C.
  • Bombica ne sme biti izpostavljena udarcem ali tresenju. V teh primerih lahko pride do eksplozije!
  • Pri zlaganju zračnih blazin moramo poskrbeti, da se blazini ne poškodujeta (cepini, pohodne palice, smuči) in da se lahko neovirano napihujeta v primeru sprožitve.
  • Nahrbtnik napolnimo pravilno, sicer je lahko delovanje sistema moteno. Lahko se poškoduje tudi sam nahrbtnik.
  • Otrokom preprečimo stik z ABS sistemom.
  • Pazimo, da pri vaji uporabe ABS sistema ne poškodujemo drugih oseb. Priporočljivo je odstranjevanje sprožilca v gondolah, avtobusih, helikopterjih itd.

3. Sestavni deli

  1. Nastavek za pritrditev bombice.
  2. Zračni blazini.
  3. Predala za zračni blazini.
  4. Ventil za sesanje zraka in praznjenje blazin.
  5. Prikaz praznjenja blazine skozi ventil.
  6. Plastični nastavek.
  7. Nastavek za sprožilec.
  8. Predel za namestitev sprožilca.
  9. Prsni trak.
  10. Pas (varnostni).
  11. Nožna zanka (varnostna).
  12. Bombica.
  13. Nastavek na bombici.
  14. Sprožilec.
  15. Udarna igla sprožilca.

4. Uporaba

4.1. Praktična uporaba

Popolnoma pravilno nastavljanje in uporaba sta izredno pomembna. Celoten postopek mora biti izpeljan, kot je navedeno v nadaljevanju!

Korak 1 - Preverjanje teže bombice

Preverimo težo bombice brez nastavka pred vsako uporabo. Teža bombice je navedena na dnu ali ob strani bombice, Razlika je lahko do +/- 5 gramov. Vsako neuporabljeno bombico, ki ima večje odstopanje, bo zamenjala naša trgovina ali zastopnik.

                

Pravilno napolnjena bombica je nujna za pravilno delovanje sistema ABS.

Korak 2 - Pritrditev bombice

Pred namestitvijo preverite, ali je nastavek za pritrditev bombice čist. Igla, ki prebode kartušo, mora biti vidna na sredini. Privijmo bombico do konca - do znaka stop - dovolj trdno, da ni možnosti za nadaljnji zavoj.

Pred vsako uporabo preverimo, da je bombica tesno privita, saj tako preprečimo uhajanje vsebine in nepravilno delovanje sistema.

Privijanje bombice mora biti enostavno in lahko prav do konca. Potrebno je paziti, da se bombice ne privije pod nepravilnim kotom! Če se nam bombica med navijanjem zatika ali jo je res težko priviti, potem se ta kartuša ne sme uporabljati! Takšno bombo moramo vrniti.

Na modelu Escape Freeride se nastavek za namestitev bombice nahaja v desnem predalu za zračno blazino.

   

Korak 3 - Pritrditev trakov in pasu

Nahrbtnik dajmo na ramena in si nastavimo dolžino naramnic glede na naše telo. Pas mora biti vedno zapet in primerno napet. Zapeta in napeta morata biti tudi prsna sponka in trak, ki objema nogo. ABS sistem deluje varovalno samo, če nahrbtnik v primeru nesreče ostane na našem hrbtu!

Sistem za nošenje nahrbtnika je v skladu s TUV navodili za različne vrste ekstremno zahtevnih vrst delovanja v gorah.

  

Namig:

Namestimo sprožilec na nahrbtnik, preden si ga oprtamo na hrbet. Na ta način lahko preprečimo morebitno neželeno proženje blazin.

Korak 4 - Preverjanje sprožilca

Vsak sprožilec (ročka) vsebuje naboj in je tako uporaben samo enkrat. Udarna igla mora biti čvrsta (ne sme se premikati) in rdeča črta ne sme biti vidna. Če je na udarni igli vidna rdeča črta, pomeni, da sprožilec ne bo deloval pravilno (ali sploh ne) in mora biti zamenjan! Ne uporabljajmo poškodovanega sprožilca!

Udarne igle ne prijemajmo, vlecimo... Lahko se sproži in nas poškoduje.

Sprožilec vedno zaščitimo pred udarci. Tudi otroci ne smejo imeti dostopa do sprožilca.

Korak 5 - Nameščanje sprožilca

Odprimo predel za namestitev sprožilca. Udarno iglo pazljivo namestimo v nastavek za sprožilec in pritisnimo. Nastavek bo reagiral in potisnil udarno iglo nazaj. Sprožilec bo deloval pravilno samo, če bo tako tudi nameščen. Če sprožilca ne moremo namestiti, si oglejmo poglavje 12.1 v nadaljevanju. Če sprožilec ni nameščen pravilno, vendar je ostal nameščen na nahrbtniku, ne bo deloval pravilno!

  

POZOR!

Namestimo sprožilec samo takrat, ko je na nahrbtnik že nameščena bombica. Če namestimo sprožilec na sistem brez bombice ali s prazno bombico, bosmo ABS sistem uničili!

Če smo do sedaj sledili vsem korakom, je naš ABS sistem že pripravljen za delovanje. Vseeno pa priporočamo, da si najprej do konca preberemo navodila in šele nato poskusno sprožimo blazini.

Korak 6 - Ježek (velkro) za zapiranje

Ježek na predelu za nameščanje sprožilca varuje le-tega pred neželenim proženjem. Preden zapustimo varno območje, mora biti rdeči ježek popolnoma sproščen in nameščen za sprožilec. Močno napet ježek običajno prepreči proženje.

  

Kadar se nahajamo v gondoli, avtobusu, helikopterju ... priporočamo, da sprožilec odstranimo in tako preprečimo morebitno proženje.

Korak 7 - Nastavljanje višine nastavka za sprožilec in sprožilca

Ko namestimo sprožilec na nastavek, preverimo, ali nam višina odgovarja. Če nam ne, je višino mogoče enostavno spreminjati s trakom, ki nastavek pripenja na naramnico. Prava višina je med prsmi in ramo.

   

Pazimo, da sprožilec ni nikoli obdan z oblačili ali čemer koli, kar bi lahko oviralo sproženje ali oteževalo hiter dostop do sprožilca.

Korak 8  - Odstranjevanje sprožilca

Odprimo ježka na predelu za namestitev sprožilca in sprožilec (ročko) odmaknimo od predela. Nastavek za sprožilec potisnimo stran od sprožilca in sprožilec bo sam odstopil iz ležišča (brez vlečenja ipd.). Sprožilca ne vlecimo, saj bomo sprožili blazine! Če nam ga ne uspe odstraniti, postopajmo, kot je navedeno v poglavju 12.1.

  

Korak 9 - Poizkusno proženje

Uporabnik mora biti že pred morebitno nezgodo stoodstotno seznanjen z delovanjem, zato vse prosimo, da po nakupu ABS sistem tudi preskusimo. V ta namen je priložena (ob plačilu varščine) tudi dodatna sprožilna enota, ki pa jo moramo po preskusu vrniti trgovini! Poskrbimo, da med preskusom v bližini ne bo drugih oseb ali predmetov na razdalji enega metra (na vse strani). Naš ABS sistem se bo aktiviral v času 2 do 3 sekunde po sproženju. Hitrost in glasnost sistema je odvisna od zunanje temperature in nadmorske višine.

   

Korak 10 - Praznjenje blazin

Dvignimo plastično zaščito ventila in s pritiskom na rdeč gumb spustimo zrak iz blazin. S pritiskom na blazine praznjenje pospešimo.


POZOR!

Blazine praznimo samo, kadar ni nikakršne možnosti, da nas zasuje nov plaz!

 Korak 11- Zlaganje zračnih blazin

POZOR!

Nepravilno zlaganje zračnih blazin bo povzročilo počasno in slabo delovanje sistema. Ker je nevarno, vas vse prosimo, da zlagamo obe zračni blazini v skladu z navodili.

  1. Položimo nahrbtnik in blazine na tla. Ventila za praznjenje morata biti obrnjena proti tlem.
  2. Zgornji del blazine upognimo proti sebi. Zgornji rob blazine se tako poravna z zgornjim robom predala za zračno blazino.
  3. Spodnji del blazine upognimo proti sebi, saj se bo tako poravnal s spodnjim robom predala za zračno blazino.
  4. Zračni blazini zložimo na način, ki je prikazan na sliki. Začnimo ob nahrbtniku in nadaljujmo v smeri stran od nahrbtnika. Deli naj bi bili široki kot dlan.
  5. Tako zloženi zračni blazini vstavimo v predala, ki sta namenjena shranjevanju zračnih blazin. Ventil za praznjenje blazin mora biti lepo viden na vrhu zračne blazine.
  6. Nato z ježkom zapremo predala za shranjevanje blazin.


Korak 12 - Menjava bombice in sprožilca

Po vsakem sproženju moramo bombico in sprožilec zamenjati. Metoda je prikazana v korakih 1, 2, 4 in 5. Ko smo opravili vse postopke, je sistem ponovno funkcionalen.

4.2 Pred vsako uporabo oziroma turo

Moramo nujno:

  1. preveriti težo bombice;
  2. pritrditi kartušo;
  3. pritrditi in prilagoditi trakove in pas;
  4. preveriti sprožilec;
  5. namestiti sprožilec;
  6. preveriti ježke (velkroje).

4.3 Po končani uporabi ali turi

Sledimo koraku 8 (odstranímo sprožilec).

5. Ravnanje ob nesreči

5.1 Aktiviranje

Aktivirajmo ABS sistem brez oklevanja, takoj ko opazimo, da lahko postanemo žrtev snežnega plazu. Bolje je aktivirati sistem prevečkrat, kot je potrebno, kot da ga ne bi aktivirali. Za sproženje sprožilec (ročko) potegnimo močno in hitro ter poskusimo pobegniti z nevarnega mesta.

Zračni blazini ABS se bosta sprožili v vsakem primeru, četudi bomo smučali, tekli, padali ali pa smo že ujeti v drvečem plazu. Blazini, ki se napihujeta, nas ne bosta ovirali pri poskusu bega pred snežnim plazom, kamenjem ipd.

5.2 Kako se obnašati v plazu

Po sproženju blazin v primeru plazu, se je potrebno osredotočiti le na smer padanja ali drsenja. Zaradi načina pritrditve zračnih blazin na nahrbtnik lahko žrtev svobodno premika roke. To ji omogoča, da si z rokami pomaga pri umikanju oviram. Žrtev mora med drsenjem čimbolj umiriti gibanje telesa ter zaščititi glavo. Oblika zračnih blazin je namenjena tudi zaščiti glave, tako da ni ogroženo gibanje žrtve ali njena sposobnost za opazovanje dogodkov.

Žrtev si mora odpeti smučarske vezi, z rok odstraniti trakove cepina, smučarskih ali pohodnih palic in varnostne trakove, ki smučarske vezi vežejo na noge. Usta je morajo biti zaprta. Ko se plaz začenja umirjati, mora žrtev paziti, da ohranja zgornji del telesa in roke izven plazu, kar ji omogoča, da se reši takoj, ko se plaz ustavi.

5.3 Ravnanje po plazu

Najprej se je potrebno umakniti na varno mesto ter pomagati morebitnim drugim žrtvam plazu. Zračni blazini spraznimo šele takrat, ko smo na popolnoma varnem mestu. Ko blazini zložimo, takoj namestimo novo bombico in sprožilec. Če smo še vedno na plazovitem področju, pustimo zračni blazini napihnjeni.

5.4 Vprašalnik

V primeru, da se znajdemo v snežnem plazu s sistemom ABS, vas vse prosimo, da napišemo poročilo in ga posredujemo lokalnemu zastopniku ali proizvajalcu. Naša izkušnja bo pomagala pri nadaljnjem razvoju naprave, ki se izvaja v raziskovalnem centru (Davos, Švica).

6.Kako deluje

S sistemom ABS plazovnih balonov smo dobili napravo, ki je nastala na podlagi dolgoletnih izkušenj pri reševanju izpod plazov. Večina ljudi, ki jih zasuje plaz, preživi sunek snega, vendar ostanejo zakopani in se sami ne morejo rešiti iz snežnega objema. Reševalci jih prav tako ne morejo dovolj hitro najti. V večini primerov zaradi pomanjkanja zraka nastopi smrt. Reševanje je najtežje, ko je ponesrečenec v globini enega metra ali več. Ključno za preživetje je torej, da ponesrečenec ostane na površini snežnega plazu.

Poteg z ročko sproži ABS sistem. Sprožita se dve vreči s skupnim volumnom 170 litrov, ki delujeta kot rešilni jopič, ta pa ponesrečenca obdrži na površini. Delovanje lahko primerjamo z žogo, ki plava na vodi. Ta sistem je že omogočil preživetje številnim ljubiteljem snežnih strmin.

7. Vzdrževanje

7.1 Pregled

ABS sistem ne potrebuje vzdrževanja, če upoštevamo naslednja navodila.

  • Obe zračni blazini aktivirajmo vsaj enkrat letno. Ta preskus je tako tehnično testiranje sistema in tudi test proženja in postopkov za uporabnika.
  • Preverimo nastavek za sprožilec in bombico. Nekajkrat pritisnimo rdeč gumb na ventilu za napihovanje in proženje. Gumb se mora zapirati tekoče, brez zatikanja. Redno preverjajmo uporabnost trakov, zaponk, predelov s shranjenimi blazinami in ježkov.
  • Redno preverjajmo, ali je nastavek za pritrditev kartuše čist.
  • Udarna igla na sprožilcu se mora enostavno namestiti na nastavek za sprožilec. Če se med snemanjem sprožilca zatika, jo lahko namažemo s kapljico silikonskega olja, ki je priloženo ob nakupu.
  • Pred uporabo vedno preverimo, ali je bombica pravilno oziroma dobro nameščena (privita).

7.2 Pregled po plazu

  • Če sta po sproženju obe blazini popolnoma napihnjeni, lahko pregledamo sistem zračnih blazin sami. Najprej spraznimo blazini in ju pustimo, da se posušita.
  • Temeljito preglejmo blazini zaradi možnosti, da sta se predrli.
  • Preverimo, ali se je med nesrečo poškodoval kateri izmed trakov ali pas.
  • Preverimo naramnice in vse druge šive nahrbtnika.
  • Preverimo vse zaponke.
  • Če najdemo poškodbo ali sumimo, da je v sistemu prišlo do poškodbe, pošljemo ABS sistem lokalnemu zastopniku.
  • Če sta ena ali obe zračni blazini deformirani po proženju v snežnem plazu, jih prav tako pošljemo lokalnemu zastopniku.

7.3 Servis

Po treh letih uporabe proizvajalec priporoča celostni pregled s strani pooblaščenega lokalnega zastopnika. Pregled je plačljiv.

V Sloveniji se za pregled obrnimo na zastopnika Annapurna way d.o.o., Krakovski nasip 4, Ljubljana.

8. Sestavni deli

8.1. Zračni blazini

Vsaka od dveh zračnih blazin ima volumen 85 litrov. Napihujeta se naenkrat, imata pa ločene ventile. Če je ena blazina poškodovana, bo druga še vedno delovala pravilno. Notranji pritisk v zračni blazini je približno 0,1 bara.

8.2 Ventil za sesanje zraka in praznjenje blazin

Ta kombinirani del je pritrjen neposredno na zračno blazino. Gumb za sesanje ali spuščanje zraka je nameščen v sredino ventila.

8.3 Nastavek za pritrditev bombice

Nameščen je v zgornji del nahrbtnika. Vedno mora biti čist in paziti moramo, da ni v bližini predmetov, ki bi ga lahko poškodovali. Nastavek vedno, kadar bombica ni pritrjena, pokrijemo. Proizvajalec priporoča, da bombico puščamo na nastavku (je ne snemamo).

8.4 Sprožilec

Sprožilec vsebuje sprožilni naboj. S pritrditvijo udarne igle na nastavek za sprožilec in močnim potegom sprožilca (ročice) bo naboj eksplodiral. Eksplozija povzroči pritisk, ki aktivira bombice. Aktiviranje bombice povzroči, da se zračne blazine napihnejo v 2-3 sekundah.

8.5 Bombica

Bombica vsebuje samo navadni dušik, kot je običajno v zraku. Zaradi visokega pritiska (300 barov) je kartuša uporabna samo v sistemih ABS. Prazno bombico lahko napolni samo podjetje ABS. Bombica je predvidena za temperature od - 40 do + 50 stopinj Celzija.

Bombice ne izpostavljajmo direktnim virom toplote, saj ni narejena za temperature nad 50 °C (nevarnost eksplozije!). Bombica mora biti zaščitena pred udarci ipd.

Bombice lahko uporabljamo samo za prvotni namen. Kakršna koli druga uporaba, odpiranje ali postopki, so lahko nevarni in jih proizvajalec prepoveduje.

Bombice ustrezajo standardom 1999/36/EC.

8.6 Sistem za nošenje

ABS sistem zračnih blazin prepoznamo po zaščitenem logotipu. Trakovi in pas so v skladu z zahtevami, ki jih za ekstremno opremo predpisuje TUV. Moč nosilnih elementov je 3000 N. Samo zapet in tesno prilegajoč oziroma nastavljen pas, prsna spona in nožna spona zagotavljajo, da bo nahrbtnik - sistem ABS v primeru nesreče v plazu ostal pritrjen na hrbtu ponesrečenca. Če to ni tako, ni nikakršnega zagotovila, da bo sistem ABS ostal na našem hrbtu, če nas zajame snežni plaz.

9. Shranjevanje in čiščenje

Pred vsako uporabo preverimo, ali je bombica tesno privita. Preverimo tudi njeno težo, kot je to opisano v korakih 1 in 2 (poglavje 4). Med večkratno uporabo lahko pustimo bombico na sistemu. Če bombico hranimo ločeno, ji moramo nadeti nastavek za bombico. Kadar sistem ABS ni v uporabi, je priporočljivo, da odstranimo sprožilec. Sistem ABS je potrebno hraniti v suhem varnem (pred vročino...) prostoru, kamor otroci nimajo dostopa. Za čiščenje sistema lahko uporabljamo le blago milo in voda. Uporaba močnejših čistil ni dovoljena in lahko povzroči poškodbe sistema ter nepravilno delovanje. Delov ABS sistema tudi ni dovoljeno prati v pralnem stroju. Ventili in drugi kovinski deli ne smejo priti v stik z vodo ali drugimi tekočinami.

Po pranju je potrebno sistem ABS popolnoma posušiti, drugače lahko deli sistema zmrznejo.

 10. Transport

Sistem ABS lahko transportiramo z letalom. Priporočila so predpisana s strani IATA (International Air Transport Association), nevarni predmeti 2.3 A. Vseeno pa velja priporočilo, da letalskega prevoznika vsaj 14 dni pred potovanjem obvestimo o tovoru, najkasneje pa pred nakupom vozovnice. Ob vsakem ABS sistemu je dovoljen transport dveh sprožilnih enot, ki pa ne smeta biti pritrjeni na sistem.

Priporočamo vsem, da si pred odhodom naredimo kopijo priporočil IATA, ki jih lahko najdemo na njihovih internetnih straneh ali strani ABS in si tako prihranimo morebitne kasnejše zadrege. Priporočamo tudi, da kopijo priložimo v prtljago ob ABS sistem. Kadar prenašamo samo bombice in sprožilce, morajo bombice imeti originalne nastavke, cela sprožilna enota pa mora biti v originalni embalaži iz stiropora.

11. Življenjska doba

Z rednim vzdrževanjem in pregledi s strani pooblaščenih servisov (na 3 leta), je delovanje sistema ABS omejeno le s samo močjo in obstojnostjo nahrbtnika. Ko začnejo nahrbtnik, trakovi, šivi ipd., kazati znake resnejše obrabe, se lahko sistem prenese v nov nahrbtnik ABS (serija Freeride). Postopek izvede proizvajalec. Za podrobnosti se obrnemo na zastopnika ali trgovino, kjer smo sistem kupili.

Če je ABS sistem kakorkoli poškodovan, ni primeren za uporabo in ne zagotavlja varnosti!

12. Dodatne informacije

12.1. Če se pojavijo naslednje težave:

- Sprožili smo sprožilec in bombica ni bila nameščena

Eksplozija bo poškodovala ABS sistem. Sistem je neuporaben in mora na servis!

- Sprožilec se ne pritrdi na nastavek za sprožilec

Na nastavek nanesimo kapljico silikonskega olja. Zaponko na nastavku dvignimo in vstavimo sprožilec. Sprožilec snemimo in vstavimo nekajkrat, da delovanje postane tekoče. Če ta način ne deluje, moramo sistem ABS odnesti na servis.

Ne poskušajmo namestiti sprožilca na silo! Če se težava pojavi na terenu in nimamo pri roki silikonskega olja, pazljivo dvignimo zaponko, vstavimo sprožilec in zaponko spustimo. Po končani turi izvedemo zgoraj opisan postopek.

- Sprožilec se ne da sneti

Bombice ne smemo sneti. Previdno dvignemo zaponko in sprožilec poskusimo odpeti z nihanjem levo in desno. Lahko dodamo tudi kapljico silikonskega olja, sprožilec previdno zavrtimo in poskusimo ponovno. Če težava še ni odpravljena, se obrnimo na servis.

- Zračne blazine se težko odstranijo/izskočijo/izločijo iz predalov blazine

Preverimo, ali so blazine pravilno zložene ter preverimo težo bombic. Če težava še ni odpravljena, se moramo obrniti na servis. Če nismo prepričani, ali bo sistem pravilno deloval, ga sprožimo. Če se težava ne odpravi, mora sistem na strokovni pregled v servis.

- Ob sproženju sistema zračnih blazin se slišijo čudni glasovi

Zvok lahko nastane zaradi delovanja ventilov za sesanje zraka in praznjenje blazin, ki izenačujeta pritisk. Morebitno padanje ali nihanje pritiska po nekaj minutah ne sme biti več opazno. Če je padanje pritiska še zaznavno, moramo sistem na popravilo v servis.

12.2 Garancija

Garancija sistema traja 2 leti. V Sloveniji se moramo za podaljšanje garancije na 4 leta obrniti na zastopnika.

Garancija se nanaša na osnovno enoto in ne na nahrbtnik, ki se pritrdi nanjo. Za nahrbtnik, ki se pritrdi na enoto zračnih blazin, garancija velja 1 leto.

12.3 Tehnični podatki

Volumen: 2 x 85 litrov.
Masa: približno 1200 gramov.
Sproženje: pirotehnično sproženje v sprožilcu.

- Proces polnjenja: v približno 1 sekundi se zračni blazini napolnita z 90 litri mešanice zraka in plina. Nadaljnjih 80 litrov pride v blazini v približno naslednji sekundi in pol (odvisno od nadmorske višine in temperature).

- Bombice: so narejene iz posebne, zelo odporne kovine, ki omogoča polnjenje pod pritiskom 300 barov. Ustrezajo EC direktivi 1999/36/EC. Bombice se lahko ponovno napolnijo samo s strani ABS.
Masa bombice je približno 480 gramov.

- Sistem za nošenje: ustreza zahtevam TUV za ekstremno uporabo. Nosilnost trakov je 3000 N.

- Delovna temperatura: od - 40 do + 50 stopinj Celzija.

12.4 Dovoljenja in potrdila

Proizvajalec: ABS Peter Aschauer GmbH

(ISO 9001:2000)

Država izdelave: Nemčija, EU

TUV Sud Product service GmbH — »Federal consumer product safety act«, ki se navezuje na PPE direktive 89/686 EWG kot tudi na navodila CE.

Vseeno pa se lahko v primeru snežnega plazu pojavijo sile ali okoliščine, ki jih ni mogoče predvideti in ki lahko privedejo do najhujšega.

Zastopnik, distributer, servis: Annapurna way d.o.o. - info@annapurna.si

Viri: ABS Avalanche Airbag System (original), slovenski prevod in predstavitev v Kranju.

http://www.iata.org/search.htm?q=Faa+rulles&sc=all

Pripravil: Boris Štupar
Komisija za reševanje iz plazov pri GRZS


 

   

 

Nekaj povezav za podobne nahrbtnike

abs-lawinenairbag.de/produkte...

store.backcountrysafety.com

snowpulse.ch/v3/en/

avalanchesafety.ca/incidenttable.pdf

nahrbtniki abs pdf

 S predstavitve v Kranju, 10.12.07

 

 

 

 

 

 

 


 

 

        Psi so pa zakon!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti