Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kuren in Planina nad Vrhniko

Delo – Danica Velkavrh: Kjer hrup sveta še ni preglasil tihega božičnega pričakovanja - Če pozimi na Kurenu ni sonca, kar se redko zgodi, je na Planini zagotovo

Delo, sreda, 12.12.2007 - TRIP


Kuren in Planina nad Vrhniko

Kjer hrup sveta še ni preglasil tihega božičnega pričakovanja

Če pozimi na Kurenu ni sonca, kar se redko zgodi, je na Planini zagotovo - Na Špici se na stolp povzpnejo le najpogumnejši, tako je razmajan, a bodo maja 2008 odprli novega
Hribu in zaselku nad Staro Vrhniko pravijo Kuren. Leži na višini 534 metrov in se ponaša s podružnično cerkvijo sv. Miklavža, ki je dragocen umetnostni spomenik. Nad vasjo se dviga Planina, ki si jo Vrhničani pa tudi drugi radi izberejo za enodnevni izlet. Do njenega vrha ni več kot dobro uro hoje.

Kuren je osamljen zaselek na hribu, ki ločuje Zaplano od Vrhnike in Ljubljanskega barja. V vasi je le nekaj kmetij, žal večinoma praznih, in prijazna cerkvica sv. Miklavža. Toda v zadnjih letih se na Kuren vrača življenje. Eno od zapuščenih gospodarstev so obnovili in uredili v kmetijo odprtih vrat. Do nje pripelje dobro označena pot, ki se začne na Stari Vrhniki.

V eni uri ste na hribu, nazaj še prej. V lepem vremenu je z njega prelep razgled na Ljubljansko barje. Razgleda pa ni prej kot na vrhu, ki ga v teh dneh kdaj pokrije strupena slana, ker vodi pot na Kuren ves čas skozi gozd. Pot dvakrat prečka cesto, ki pelje s Stare Vrhnike proti Zaplani, pot na Kuren pa na razpotju usmeri kažipot. Šele tam se prijazno nasmehne izza dreves kmetija odprtih vrat, kjer postrežejo z jedmi iz krušne peči, za kmetijo pa skrbi Slavko Čičmirko (041 391 524 ali 041 350 670).

Triintrideset ur do Triglava

S Kurena ni daleč do Planine, ki je precej višja, na njenem južnem delu pa je Špica. Če pozimi na Kurenu ni sonca, kar se redko zgodi, je na Planini zagotovo. Planina ločuje Zaplano od Ljubljanske kotline. Ta vrh je Vrhničanom najbližji, priljubljen v zimskem času, ko v lepem vremenu kuka iz megle, ki rada zavije Ljubljansko kotlino. S Kurena je do Špice poldrugo uro prijetne, le občasno strme hoje, saj je 210 metrov višja.

Na Planini je zavetišče, ki ga upravlja PD Vrhnika. Odprto je vse konce tedna in za praznike, v njem pa že enajsto leto skrbi za pohodnike Mirko Goričan. Vedno so na voljo dobre enolončnice, prenočišč pa ni.

Mnogi se povzpnejo na stari stolp na Špici. Ta pa je že precej razmajan, šteje namreč 53 let, tako da splezajo nanj le najpogumnejši. No, vrhniški planinci postavljajo novega, ki ga nameravajo odpreti 10. maja prihodnje leto. A že od vznožja stolpa je lep razgled daleč naokoli, od Polhograjcev do Krima, z vrha stolpa pa se vidi celo Triglav. Kažipot ob koči opozarja, da je do njegovega vrha »samo« 33 ur hoje.

Vzpon na vrh Planine od Starega malna vzame dve uri hoje, z Zgornje Zaplane mimo Šuštarja pa je poldrugo uro večinoma položne poti. Precej strma se pne iz Kurje vasi, ki tudi traja dve uri.

Vrhnika, prečuden kraj
Taka se je zdela že Ivanu Cankarju, ki se je v njej na Klancu rodil. Še z ljubljanskega Rožnika se je s hrepenenjem oziral na vrhniško stran in se spominjal svojega doma in zgodnje mladosti, dni, idealov polnih in prepreženih s svetlimi sanjami. V daljavi se mu je zdelo, da razloči celo cerkev Svete trojice.

Sredi trga lahko postojite ob Cankarjevem spomeniku, lahko pa se sprehodite še do Močilnika, kjer izvira Ljubljanica in kjer začne svojo pot čez Ljubljansko barje proti glavnemu mestu. Močilnik je južno od Vrhnike, v 180 metrov dolgi zatrepni dolini.
Dolina je zaprta s približno 20 metrov visoko steno; tu so izviri Velikega Močilnika. Večina vode, ki izvira tu, priteka podzemno s Planinskega polja, ki je oddaljeno 9,5 km – nekaj pa tudi iz drugih ponornih vod. Voda teče naprej kot Mala Ljubljanica, ki po 1,3 km priteče v (Veliko) Ljubljanico.
Danica Velkavrh

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti