Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 04.12.07

OPOZORILO!
Kisle kumarice - samo za nosečnice in brezdelneže!

Alpinistične novice

Tomaž se vrača in meni veselje do plezanja z njim. Verjetno sem ga bolj vesel kot lub'ca. Skromne vremenske razmere, čas za analize pretekle sezone ali preprosto kanček lenobe krivo za nič novic – s presenečenji! Pišite na alp.ple@planid.org, da bo Tomaž imel kaj pisati. Pa ugriznimo v te kisle kumarice.

Zimski vzponi se stopnjujejo

Klemen Gričar je z zamejskim rojakom Romanom Benetom ter Lucom Vuerichom (Montura) preplezal Severno grapo v Vevnici (V-/III, 450 m). Šli so kar tako malo pogledat, po nasvetu izkušenega Romana, naleteli pa na super razmere. V dobi telekomunikacij so ponovitve hitro sledile. In kot pravi Klemen, na gorenjskem stiska mraz tako, da zimska plezarija bo! Ker so bili trije so imeli prosti par rok in nastal je film o vzponu.

Severna stena Vevnice

Turni smuki

Boštjan Virc je sporočil, da že nekaj časa veselo nabirajo turnosmučarske kilometre v sosednji Avstriji in tale včerajšnja na 2244 m visoki Kesselkopf res zgleda že prav spodobno zimska.

Indija

Da ne bo šlo povsem mimo še kratka opomba na nedavno odpravo zakoncev Grmovšek, ki sta nedvomno ena najbolj raziskovalnih alpinističnih navez v Sloveniji. Obdarjena z ustrezno organizacijsko žilico se podata tudi v kraje, kamor se današnjemu povprečnemu alpinistu ne ljubi potovati niti v mislih. Kratek komentar na njun vzpon (Shangrila Ridge) se je pojavil na Alpinistovi strani, ki samo potrjuje kako spolzek in občutjiv zna biti teren etike alpinizma.

Športno plezanje

Da stvar ne bo prekratka, pred kratkim sem v plezališču Slap ob Idrijci, preplezal novo smer Poč starega mojstra (7a). Ime je dobila po Darku Podgorniku (Soški AO), ki je že pred več kot 20 leti nevarovan preplezal začetno streho. Ker plezališče samo zaradi številnih poči omogoča celo 'trad' vzpone, je prav neverjetno, da se v že opremljenih in preplezanih smereh kakšen sveder odbije, ali pa se znajdejo dodatni svedrovci, ki vso zabavo zgolj pokvarijo. Etika plezalcev?!

Skratka poleg alpinističnih šol, zaključkov sezon, sprejemov med alpiniste se ne dogaja veliko. Idealen čas za bazični trening. Kakšen večer si lahko popestrite z obiskom kakega predavanja, filmskega festivala ali pa preprosto brskate po internetu, revijah in kujete nove načrte.

Pa srečno,

Peter Mežnar

 

 

 

 

 

Severna grapa v Vevnici

Fotografirali Klemen, Luca in Roman

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 04.12.07"

Mitja Mežnaršič,

Pripomba na Športno plezanje:

No, da se ne bo zdaj še pri nas začela vojna ameriške plezalne javnosti!

Tam imajo tradicionalci iste probleme, češ: zakaj svedrati steno, če lahko uporabljaš zatiče in metulje!

To me spomni na nedavno drekanje o porničih na TVju! Glej! Če nočeš pa prestavi na drug program oz. vpenjaj svedre, če pa nočeš, pa zatikaj!

Halloooo

Se da! Preverjeno!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti