Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po gorah severovzhodne Slovenije

Planinska založba PZS: planinski vodnik - Druga, popravljena in dopolnjena izdaja
Milan Cilenšek in Viktorija Dabič s sodelavci

Milan Cilenšek in Viktorija Dabič s sodelavci

Po gorah severovzhodne Slovenije

PLANINSKI VODNIK
Druga, popravljena in dopolnjena izdaja
Planinska založba Slovenije, 2007

Pisci: Ivan Cigale, Milan Cilenšek, Viktorija Dabič, Igor Glasenčnik, Janez Glažar, Jožica Heber, Franček Hribernik, Zlatko Jesenik, Matjaž Jež, Božo Jordan, Feri Kropec, Jože Melanšek, Ante Mlinarevič, Franček Onič, Boris Pucko, Srečko Pungartnik, Jože Ružič, Franc Šulek, Slavica Tovšak, Uroš Vidovič in Slavko Žunič
Avtorji fotografij: Ivan Cigale, Franček Hribernik, Ante Mlinarevič in Jasna Simoniti
Urednika in lektorja: Milan Cilenšek in Viktorija Dabič

Recenzenti: Aleš Arih, Milan Cilenšek, Viktorija Dabič, Ksenija Gider, Anica Horvat, Božo Jordan, Jože Kamenšek, Marjan Matjašič, Jože Melanšek, Mirko Mlakar, Ante Mlinarevič, Dragica Onič, Franček Onič, Marta Otič, Mija Pilko, Tatjana Pucko, Srečko Pungartnik, Oton Samec, Peter Skoberne in Slavica Tovšak
Avtorji insertov: Vladimir Bračič, Karli Erdlen, Igor Glasenčnik, Alenka Glazer, Janko Glazer, Matjaž Jež, Erna Meško, Maks Meško, Ivan Potrč in neznana avtorja
Tehnični urednik: Avgust Stušek

UDK 796.52(497.4-18)(036); ISBN 978-961-6156-75-2; COBISS.SI-ID: 234526720

Plastificiran ovitek, 16,5 cm x 12,5 cm, 352 strani, cena 20,45 EUR


Vodnik posvečamo petim najvidnejšim planincem severovzhodne Slovenije, ki so s svojim dolgoletnim nesebičnim delovanjem v Planinski zvezi Slovenije največ prispevali za razvoj in razcvet planinstva v tem predelu Slovenije. To so: Ivan Šumljak (PD Marihor-Matica, 1899-1984), Marija Lah-Vild (PD Mura, Murska Sobota, 1932-1999), Mirko Šoštarič (PD Marihor-Matica, 1920-1999), Erna Meško (PD Maksa Meška, Ormož, 1911-1999) in Friderik Degen (PD Marihor-Matica, 1906-2001). Vodnik pa posvečamo tudi Božu Jordanu (roj. 1931), avtorju poglavja Ložniško hribovje s Ponikovsko planoto in recenzentu poglavja Šentviško hribovje v tem vodniku, znanemu planinskemu delavcu v PD Polzela in PD Šempeter ter v PZS, ki je omahnil 9. maja 2007 - tik pred koncem ustvarjalnega dela - preminil je neposredno pred natiskom vodnika.

Avtorji, recenzenti in urednika

BESEDA GLAVNEGA UREDNIKA

Minilo je 27 let od izida prve izdaje planinskega vodnika Po gorah severovzhodne Slovenije. Prva izdaja - izšla je v nakladi 4000 izvodov - je že kdaj pošla, in tako se je Založniški odbor pri Planinski zvezi Slovenije že pred sedmimi leti odločil za natisk druge izdaje vodnika Po gorah severovzhodne Slovenije.

Za razliko od prve izdaje, ki jo je v celoti napisal en sam avtor - velenjski profesor zgodovine in zemljepisa Peter Ficko, sem se - po posvetu z Božidarjem Lavričem in Stankom Klinarjem iz Založniškega odbora PZS -odločil, da bom za pisanje druge izdaje vodnika poiskal pisce z domala vseh območij SV Slovenije, od koder so avtorji doma, in strokovnjake za posamezne dejavnosti; ti so zanesljivo najboljši poznavalci svojih terenov in razmer. A že pri iskanju piscev sem naletel na težave: vtem ko je večina avtorjev kar kmalu pristala na sodelovanje pri vodniku, so mi iz nekaterih planinskih društev odgovorili, da pri njih nimajo nikogar, ki bi lahko pisal besedilo za vodnik. In sem iskal dalje.

Da pa je vodnik nastajal kar sedem let, sta dva vzroka: objektivni in subjektivni. Objektivni vzrok je v dejstvu, da so se leto, dve po začetku dogovarjanja o novem vodniku začele po Sloveniji na vsem lepem širiti govorice, da »novi vodnik po SV Sloveniji sploh ne bo izšel«. Te govorice so seveda močno zavrle delo pri vodniku. Subjektivni vzrok zamude pa je dosti bolj resen: lotilo se me je kar petero bolezni, druga za drugo in tudi nekatere hkrati in druga hujša od druge. Večina piscev in tudi delavci Planinske zveze Slovenije so to dejstvo vzeli z razumevanjem na znanje -vsi žal ne. In če mi v tem, skorajda brezupnem položaju ne bi nesebično priskočila na pomoč znana slavistka, publicistka in planinska vodnica s Ptuja Viktorija Dabič, ne vem, kako bi jaz delo nadaljeval. 

Dejstvo pa je, da je tovrstna literatura razmeroma kratkega dometa - le nekaj let ali še to ne; celo tako hitro se spreminjajo razmere na terenu, da posamezni opisi zastarajo že med predajo teksta v tiskarno. Na terenu namreč celo dnevno nastajajo spremembe: nekateri lastniki gozdov, travnikov in polj ne sporočajo Planinski zvezi, da so podrli to in to drevo, da so preorali to in to zemljišče - na teh točkah pa so bile naslikane planinske markacije, ki so tako seveda zginile. Zaradi tega prosi Založniški odbor planince, naj se ne jezijo na markaciste, češ »kako slabo markirajo poti«. Ti planinski entuziasti - večidel prostovoljci - opravljajo zahtevno delo markiranja po svoji najboljši vesti.

Nadalje: Zaradi zastoja pri nastajanju vodnika je mnogo opisov poti zastaralo, nekatere poti so bile opuščene, nastale so nove poti. Novosti (teh je zelo veliko!) sva s sourednico v vodnik vključila, kolikor so nama jih avtorji ob avtorski korekturi poslali.

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti