Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Združenje vojaških gornikov Slovenije

Ustanovnega zbora se je v petek, 23. novembra 2007, udeležilo osemdeset ustanovnih članov in gostov


Združenje
vojaških gornikov
Slovenije

Osemdeset ustanovnih članov in gostov se je v petek, 23. novembra 2007, udeležilo ustanovnega zbora Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS). Združenje je član mednarodne federacije vojakov gorskih enot – International federation of Mountain Soldiers (IFMS), v katero so poleg Slovenije vključene še Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica in Združene države Amerike.

Združenje vojaških gornikov temelji na vrednotah prizadevanj za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanju vrednot gorske narave, vzpodbujanju prijateljstva med vojaki-gorniki in negovanju spomina na padle vojake v gorah. Slovensko združenje je odprto za članstvo vseh, ki so kot vojaki služili v gorskih enotah nekoč in danes. Med ustanovnimi člani združenja so mnoga znana imena slovenskega alpinizma in smučanja, nekoč ali še danes, pripadniki gorskih in drugih enot Slovenske vojske, ki se udejstvujejo v gorah. Med njimi tudi eden izmed legend slovenskega vojaškega gorništva, še vedno čil 83-letnik Srečko Tušar. Na zboru je zbranim dejal: Mnogo je vojakov, a vojak v gorah je lahko le vojak s srcem, s pravo ljubeznijo do gora!

Ustanovni zbor združenja so počastili predstavniki Slovenske vojske ter mnogi gosti, med njimi predsednik Planinske Zveze Slovenije Franc Ekar, predsednik Zveze GRS Slovenije Miro Pogačar, predstavniki veteranskih organizacij in drugi. Ekar je v pozdravnem nagovoru na zboru poudaril pomembnost iskrenega sodelovanja in dopolnjevanja vseh, ki jim je mar za gorski svet in ljudi.



Združenje bo s svojimi aktivnostmi dejavno doma in v okviru mednarodne federacije IFMS. Obudili bodo prevečkrat zamolčan neprecenljiv prispevek, ki so ga v bojevanju v gorah prispevali Slovenci. V prihodnjem letu se bodo ob 90-letnici konca I. svetovne vojne predvsem spomnili tisočev vojakov padlih v gorah. Letošnji kongres IFMS v Zakopanah je leta 2010 Sloveniji zaupal organizacijo jubilejnega XXV. kongresa IFMS, ki bo prvič potekal sočasno z letnim srečanjem Mednarodnega združenja gorskih vojaških šol.

Na zboru sta bila za prva častna člana združenja predlagana Janez Lušina in Srečko Tušar. Ob koncu zbora je združenje razvilo svoj prapor, prvi predsednik združenja pa je postal Janez Kavar.

 

Janez Kavar je postal prvi predsednik ZVGS

Srečko Tušar: Za vojaka v gorah je treba imeti srce!

Brigadir Bojan Pograjc, Janez Kavar in Franci Ekar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VOJ

1 komentarjev na članku "Združenje vojaških gornikov Slovenije"

Janez Kavar,

Vsi, ki bi želeli pristopiti v članstvo Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) - vljudno vabljeni med nas!

Sporočite nam zahtevo, da vam pošljemo pristopnico in Statut ZVGS na E-naslov:

kavar@siol.net ali

bostjan.blaznik@mors.si

oziroma poštni naslov:

ZDRUŽENJE VOJAŠKIH GORNIKOV SLOVENIJE

Vojašnica Bohinjska Bela

4263 Bohinjska Bela 153

Dobrodošli v ZVGS in gorniški - srečno!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti