Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Prokletijah z Guinnessovim rekorderjem

Braco Babić: Ginge Fullen, Guinnessov rekorder po številu osvojenih najvišjih vrhov držav sveta, je konec poletja obiskal Črno goro. V tem času se je skupaj s PD »Prokletije« Plav, s planinci iz Črne gore, Bosne in Hercegovine in Slovenije povzpel na tri najvišje vrhove Črne gore.

V Prokletijah z Guinnessovim rekorderjem

Anglež Ginge Fullen, Guinnessov rekorder po številu osvojenih najvišjih vrhov držav sveta, je konec poletja obiskal Črno goro. V tem času se je skupaj s PD »Prokletije« Plav, s planinci iz Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Slovenije povzpel na tri najvišje vrhove Črne gore, ki so v Prokletijah (po albansko Bjeshkt ë Nemuna – Preklete planine) v masivu Kolata Zla Kolata (Kolata ë Keq, 2534 m), Dobra Kolata (2528 m) in Maja ë Rosit (Rosni vrh, 2525 m) v masivu Bjelič.

Kot je povedal Fullen, je v skladu z Guinnessovimi pravili treba osvojiti najvišji vrh v državi. Najvišja točka Črne gore se nahaja v masivu Kolata, katerega vrh Maja Koljats (2556 m) pa je na albanski strani. Zato je po pravilih Guinnessove knjige najvišji vrh Črne gore vrh Maja ë Rosit. Zanimivo je, da je tudi v Atlasu Črne gore, izdanem leta 2005, kot najvišji vrh Črne gore vpisan Maja ë Rosit in ne Zla Kolata. Verjetno se bo tudi mišljenje domačinov, za katere je najvišji vrh Črne gore še vedno Zla Kolata, s časom spremenilo. Ne pozabimo, da je kot najvišji vrh Črne gore še vedno pogosto omenjan Bobotov Kuk z 2522 metri nadmorske višine v Durmitorju.

Na pot proti vrhu Maja ë Rosit smo krenili 28. avgusta 2007 ob 4. uri zjutraj. Iz Plava preko Gusinja v vas Gornje Vusanje se pripeljemo v pol ure. Glede na to, da gre pot na vrh ob državni meji, se javimo na postaji obmejne policije, na izhodu iz vasi poleg mošeje. Vas Gornje Vusanje je na 1060 metrih nad morjem pri vhodu ledeniške doline Ropojana (Ropojani). S prižganimi svetilkami nadaljujemo peš mimo izvira Skakavice (Skavkač). Izvir je na desni strani ceste, poldrugi kilometer naprej od Gornjega Vusanja. Cesti sledimo še kakšen kilometer do markantne stene, kjer pot zavije levo (na vzhod) in se zagrize v strmo pobočje Bjeliča. Steza je markirana in se strmo dviga skozi gozd. Na izhodu iz gozda se začne prehod preko odloma, ki je zasul pot. Tu je treba paziti na proženje kamenja, še zlasti na vrhu, kjer prečimo desno pod steno. Do planine Katun Roman (Romon) je pot vklesana in opremljena s skalnim zidom. Planina Katun Roman je v lepi dolini, 1820 metrov nad morjem, je nenaseljena in nima izvira. Kamniti ostanki pastirskih stanov nemo govorijo o času, ki se ne vrne več. Iz Gornega Vusanja do planine smo hodili okoli tri ure in pol. Od tu dalje vodi pot preko planine Bregu i Romanit in doline Grope Ali Kurteš, iz katere se vzpnemo na sedlo Ćafa ë Farumit (2177 m), do koder je še uro hoda. Na sedlu je meja z Albanijo, na kateri je naravna piramida iz konglomerata. S sedla na vrh se po precej strmih travnatih vesinah povzpnemo v uri in pol. Od avta do vrha smo s krajšimi postanki vred potrebovali nekako šest ur.

Pogled z vrha Maja ë Rosit je impresiven, še posebno na dolino Ljumi i Valjbonis in najviši vrh Prokletij, Maja ë Jezerces (2694 m), ki je v Albaniji. In ko gledam ta vrh, se spomnim na avgust 2004, ko smo na njem skupaj s Kenanom Husremovićem in Slobodanom Simićem zavihteli zastavo Bosne in Hercegovine in le dan kasneje tudi na Maja ë Rosit. Oziram se na številne okoliške vrhove Prokletij, na katerih sem že stal, Maja Bals, Karanfili, Bogićevica, Hridski Krš, Maja Cami, Volušnica, Maja Popadija, Visitor, Gur i Kuq, Veliki Necinat in Mali Necinat.

Misli mi prekine glas Gingea Fullena, ki z vidno radostjo in smehom na obrazu komentira današnji vzpon za lokalno TV mrežo: "Vrh Maja ë Rosit nudi najlepši razgled na Prokletije. Tu še vedno lahko najdete neraziskano lepoto Balkana, ki je poleg svoje surovosti na svojstven način tudi romantična. Tu sem videl naravo, ki je ni nikjer v 48 državah Evrope. Planinarjenje je v Angliji eden najbolj razširjenih hobijev. Ljudje iščejo nove kraje in avanture in Prokletije so kot nalašč za to, le odkriti jih je treba," je povedal.

Z vrhom Maja ë Rosit je Fullen osvojil najvišje vrhove že 154 držav sveta, ostalo mu jih je le še 40. Naslednji podvig bo Kolumbija.
Še posebno se je zahvalil PD „Prokletije“ Plav, ki je zanj organiziral vzpone na najvišje vrhove Črne gore. Na vrh Maja ë Rosit so se skupaj s Gingeom Fullenom vzpeli planinci iz Plava: Zuvdija Bajraktarević, Ahmet Reković, Hakija Musić, Ragip Musić, Alen Musić in Artin Sinanaj, iz Sarajeva: Braco Babić, Enisa Babić, Sead Bijedić in Nermina Bijedić, iz Kranja pa Klemen Malovrh in Tanja Malovrh.



Spust z vrha je potekal po strmih travnatih vesinah Zali ë Romanit na Ropojanski Zastan (1340 m) in naprej v dolino Ropojani i Gornje Vusanje. Vsa tura je trajala 12 ur. (Opozorilo: Za celotno turo je treba vzeti vodo s seboj!)

Besedilo: Braco Babić, prevod: Klemen Malovrh
Fotografije: Braco Babić, Sead Bijedić, Hakija Musić


Več o aktivnostih Ginge Fullena je na gingefullen.com

Braco Babić ( rojen 1952) živi v Sarajevu. Je planinski vodnik i rendžer parka prirode. S planinstvom se ukvarja že več kot 30 let. Je autor je planinarsko-turističkog vodiča Po planinama oko Sarajeva. Reportaže s svojih potovanj in planinskih tur objavlja v časopisu Oslobođenje in Dnevni avaz ter web magazinu Zone-2000.net

  Začetek poti proti Maja ë Rosit iz Ropojane

Zapuščena planina Roman

Preko Bregu ë Romanit

Pogled na Karanfile

Maja ë Rosit (desno) z Grope Ali Kurteš

Sedlo Ćafa ë Farumit

Vrhovi Prokletij na albanski strani

Najvišji vrh Prokletij,
Maja ë Jezerces (v levem kotu)

Pogled na Gusinje

Zaključni vzpon

Z zastavo organizatorja vzpona

Kranjska ekipa: Tanja in Klemen


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46112

Novosti