Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva ali pa zadnja v nizu

Odvisno iz katere smeri jo gledamo; je prva ali pa zadnja v nizu grebenskih vrhov. Kljub neoznačeni poti lahko dostopen dvatisočak.

Tolsta Košuta (2057 m)


Prva ali pa zadnja v nizu


Odvisno iz katere smeri jo gledamo; je prva ali pa zadnja v nizu grebenskih vrhov. Kljub neoznačeni poti lahko dostopen dvatisočak.


Greben Košute je dolg kar 10 kilometrov, v njem pa je precej vrhov, ki merijo preko dvatisoč metrov. Na njegovem skrajnem zahodu je Veliki vrh, za skrajnem vzhodu pa Tolsta Košuta. Gora je zelo redko obiskana, njen sosed, najvišji vrh Košute, Košutnikov turn bistveno, bistveno bolj. Če pot med Košutnikovim turnom in Tolsto Košuto ne bi bila plezalna, torej namenjena le alpinistom, bi tudi ta krajna gora imela več obiskovalcev. Južna pobočja so travnata, medtem ko njena severna ostenja globoko in prepadno padajo na avstrijsko stran.

Izhodišče vzpona je parkirišče pod planino Dolga njiva. Do nje pridemo preko Dolžanove soteske, mimo Jelendola (Puterhofa) do Medvodja, kjer pri nekdanji stražnici zavijemo levo po makadamski cesti. Odkar so Bornovi potomci dobili z denacionalizacijo nazaj gozdove pod Košuto, se je cesta precej uredila. Žal, tiči razlog za ureditev ceste v komercializaciji, a o tem ne bom razglabljala. Po nekaj kilometrih pridete do urejenega parkirišča, odkoder ste v 20 minutah na spodnji planini Dolga njiva, kjer je tudi planšarija.
Začnemo se vzpenjati po spodnji planini ob strugi potočka, ki komaj opazno teče navzdol. Na začetku zgornje planine se levo odcepi markirana pot na Košutnikov turn, a po tej poti se planinci običajno vračajo. Na zgornji planini so se, ko sem šla mimo, ravno pasli konji. Z rahlo bojaznijo sem se približala enemu od njih, ga pobožala po košati grivi in obžalovala dejstvo, da sem doma pozabila posušeni kruh. Konji so se mirno pasli, malo višje je bilo govedo. Vendar, pašna sezona se je že končala, in na to alpsko planšarsko idilo bo potrebno počakati do naslednjega leta.
Pot kar nadaljujemo naprej, vse do konca planine, do ograje. No, svetovala bi vam, da se že prej poženete levo v travnat hrib, kjer rastejo pritlikavo borovci, važno je, da pridete do ograje, ki jo tudi s planine vidite. Na robu se vam bo odprlo prepadno kraljestvo, kjer vas tudi table z napisi v nemščini opozijo, da je tukaj gamsje zavetišče in tišina več kot dobrodošla.
Pot proti vrhu ni markirana, nekako pa se jo da izslediti in najti prehode med travo in rušjem. Vrh imate tako ali tako ves čas pred seboj. Prehodi niso zahtevni, tik pod vrhom pa se bolj držite leve strani. Kljub temu, da je v vodnikih pot označena kot brezpotje, bi si drznila reči, da je le neoznačena pot, saj ji je enostavno slediti.
Na vrhu se vam bo odprl razgled proti velikašu Košute Košutnikovem turnu; na jugu vam bodo na dlani Stegovnik, Storžič; na jugovzhodu Kočna, Grintavec, Dolgi hrbet, Skuta, tam spredaj, pred njimi pa nam dobro znani Veliki vrh. Oko vam bo neslo vse tja do Olševe, Pece, Raduhe, proti Obirju itd.
Vrnemo se po poti pristopa. Od avta do vrha Tolste Košute boste hodili približno 3 ure, za sestop boste potrebovali 2 uri.
Tisto nedeljo me je na planini Dolga njiva zmotil "goveji" zvok, saj je narodnozabavni ansambel zabaval obiskovalce, ki so se vrteli v ritmu polke. Obiskovalci niso bili planinci; to je bilo več kot očitno. Pobegnila sem nazaj v dolino, še kislemu mleku sem se odpovedala, kajti vaške veselice pa res ne sodijo v hribe, sploh pa ne tja, kjer nekaj višinskih metrov više piše, da je zaradi gamsje populacije priporočljiva tišina. A kljub vsemu, Tolsta Košuta je bila pa lepa!!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti