Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Glasnih voda tiha dolina

Ledeniška dolina se zajeda skoraj v nederje slovenskega očaka.

Dolina Mostnice s planino Voje


Glasnih voda polna dolina


Ledeniška dolina se zajeda skoraj v nederje slovenskega očaka. S severa jo razkošno opazuje Tosc, z vzhoda Pokljuka, z zahoda Fužinske planine, na jugu pa se odpira proti Spodnje bohinjskim goram.

Idilična dolina, ki jo je tekom milijonov let izoblikovali Mati Narava, nam ima kaj ponuditi. Urejeno turistično pot ob Mostnici, ki je s svojo vodno močjo ustvarila čudovita korita, ki nas navdajajo s čudenjem. Dolina je s svojo planino priljubljena izletniška točka, ki ni naporna, krožna tura pa je dolga približno 4 ure.
Izhodišče je Stara Fužina oziroma parkirišče ob cesti, ki pelje proti Planino Blato. V poletni sezoni vam bodo parkirnino zaračunali. Ozka stezica vas usmeri proti razpenjeni Mostnici, ki jo najprej uzreš s t.i. Hudičevega mostu. Pot se kmalu razcepi, a ni treba gledati, po kateri poti stopaš, saj obe pripeljeta na isti cilj. Le nazaj greda je priporočljivo, da greš po drugi, da vidiš korita iz obeh strani. Voda je oblikovala neverjetne skulpture; ena najbolj znanih je vsekakor "slonček", ki pije neoporečno vodo. Pot zapusti korita in se vzpne v gozd. Pripelje vas do ceste, ki pelje v Voje in do Planinske koče na Vojah na nadmorski višini 625 metrov. Pri koči se vam pogled odpre proti Planini Voje, kjer so senožeta posejana z malimi hiškami. Markacije nas vodijo po cesti, prečimo Beraški mosti, ki so ga postavili 15.3.1903 leta, na kar nas opozori kamen. Leva pot vodi proti Velemu polju in Triglavu.
Makadamska cesta, kolovoz vas bo popeljal vse do zatrepa doline Voje. Planšarske hišice, nekatere močno začete od zoba časa, nekatere moderno obnovljene, so raztresene po širnem senožetu planine. Na koncu zadnjih hišic se desno odcepi pot proti Uskovnici, vi pa krenete kar naravnost, kjer se pot izgubi v gozdu; še zadnji kratek vzponček in čudoviti slap Mostnice je pred vami. Slap je visok približno 20 metrov.
Dolina Voje očara vsakega obiskovalca, saj s svojimi naravnimi znamenitostimi, privablja številne izletnike, ki se v ta del Bohinja radi vračajo. Krožna pot skozi dolino in planino traja približno 4 ure in ni naporna; do koče je 1 ura, od koče do slapu pa še približno 45 minut. Povratek vzame približno enako časa. Popotnik postoj in ne divjaj, temveč uživaj!
In ker ste še polni energije in pripravljeni sprejeti še kaj lepega iz bohinjskega konca, vam svetujem še ogled izvira Bistrice. Ko se boste vračali iz Stare Fužine, proti Bohinjski Bistrici, tik pred mostom na začetku vasi, kjer je na desni strani lokal, ostro zavijete desno in se peljete kar naravnost. V ostrem levem ovinku prečite most; ste v Pozabljenem, kot se ta del imenuje. Baje so tod nekoč prirejali sejme. Dva trgovca sta se "zravsala" in eden je obležal mrtev. Ker so se tudi ostali ustrašili roke pravice, so se razbežali, a njihova roba je ostala pozabljena na tem mestu. Od tod ime!
Ko prečite most boste po približno 400 metrih prišli do hiše, kjer je tudi smerokaz "izvir Bistrice". Avto parkirate in se podate po gozdnem kolovozu, kjer so vidni ostanki nekdaj tlakovane poti, ki so jo uporabljali predvsem gozdarji. Bistrica je večji potok, ki se v Bohinjski Bistrici izliva v Savo, izvira pa izpod Spodnje bohinjskih gora. Markiran kolovoz vas preko Rebra popelje do samega izvira. Naj vas ne zavede voda, ki malo pred izvirom pada preko skale in teče po kolovozu. Če je te vode precej, je tudi prečkanje le-te malo težje, a trenutno ni problema. Do izvira je 45 minut hoje. Da pa izlet podaljšate in še polepšate, pa prestopite most, ki vodi čez Bistrico in se po nemarkirani lovski poti povzpnite strmo na sedlo, ki ga vidite nad seboj. Razgled na vrhu, vam bo vzel sapo. Pred vami se bodo razprostrla senožeta Čibrovice (716 m), v daljavi nasproti pa veličastna veriga Julijcev; s središčno lego Triglava, z Velikim Draškim vrhom na desni, Mišelj in Debelim vrhom na levi, spredaj Ogradi itd. Če boste pozorno pogledali boste videli tudi znamenito Planino Zajamniki na Pokljuki. Po makadamskem kolovozu se spustite navzdol, proti dolini in na koncu vikendov, ko pred seboj zagledate kolovozno križišče, skrenete desno na travnike, ter prečite senožeta Dobrave vse do Pozabljenega, kjer vas čaka štirikolesni prijatelj.
Za krožno pot do izvira Bistrice in nazaj potrebujete približno dve uri.
Ko boste pri avtomobilu sezuli pohodniške čevlje, se vsedli v avto in odpeljali proti domu, sem prepričana, da boste zadovoljni s čudovitim dnem, ki ste ga preživeli v Bohinju.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti