Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 27.02.07

Še vedno gost promet v nekaterih snežnih smereh

Alpinistične novice


Snežne smeri

Pred časom se nama je s Petrom izmuznila novica o odličnem vzponu v smeri Zagon v zahodni steni Krna. Smer sta že 4. februarja preplezala Matic Jošt (AO Celje-Matica) in Aljaž Tratnik (AO Idrija). Naklon sta ocenila na 90 st. M/55-70 st., 800 m) razmere pa so bile z izjemo najtežjega raztežaja odlične. Opravila sta šele tretjo ponovitev smeri.

Dejan Koren in Mitja Nabergoj (oba AO Vipava) sta minuli teden, kot sta dejala sama, v območju dobro uhojenih gazi preplezala Kačjo slino v dobrih šestih urah. Razmere so bile odlične. David Debeljak, Matevž Kramer in Matej Rozman so ponovili Sneguljčico (V, 4, M5, 700 m).

Martin Belhar je minuli teden pridno plezal.. V ponedeljek sta z Mihom Jazbecem v dobrih razmerah preplezala Zeleniško smer v Begunjščici (III, M4).V četrtek ju je z Matejem Smerkoljem (vsi AO Tržič) zaneslo v Teranovo v Dolgem hrbtu kjer je bila tako kot vsak dan, velika gneča. .V soboto sta z Matejem v Ponci nad Belopeškimi jezeri preplezala Viharniško smer ( IV, M5, 850 m, 8 h). Plezala sta originalno smer, ki sta jo zarislala Filip Bence in Peter Podgornik leta 1997. Verjetno sta opravila prvo ponovitev smeri.

Igor Vidrih (Soški AO) in Zlatko Weitzer (AO Nova Gorica) sta obiskala gore nad Tolminom. Plezala sta v Škrbinski plošči in sicer v njenem levem delu. Na dostopu sta gazila do riti, razmere v steni pa so bile presenetljivo dobre.

Licenčni seminar za AI

Od 17. do 18. februarja je na Komni potekal licenčni seminar za alpinistične inštruktorje. Dokaj “moteča” reč za vse svobodnjaške alpiniste. A kar se mora, se mora, seminar je namreč potreben za podaljšanje licence alpinističnih inštruktorjev. Udeležilo se ga je petnajst alpinističnih inštruktorjev: Simon Kurinčič in Aljaž Tratnik (AO Idrija), Andrej Napotnik, Mitja Plohl, Miro Kokol in Blaž Navršnik (AO TAM), Miha Larisi (AO Radovljica), Milenko Arnejšek in Cene Polajnar (AO Šk. Loka), Vlado Jurič (AO Slovenska Bistrica), Franc Intihar, Janez Tomažič, Goran Turudič in Peter Zupančič (AO Litija) in Pavel Svatina (Šaleški AO Velenje).

Poleg Matjaža Šerkezija, Matjaža Ferjančiča in Mateja Bizjaka so na seminarju sodelovali še zunanji predavatelji in sicer: Janko Merše; univ. dipl. meteorolog, dr. med. Jurij Gorjanc in Miha Pavšek; mag. geografije. Zanimive in aktualne teme so vsekakor pripomogle k uspešno izvedenmu seminarju in predvsem dobrem vtisu slušateljev.

V dveh dneh se je intenzivno delalo na zimski tehniki. Naslednji licenčni seminar, s poudarkom na kopni tehniki, bo predvidoma v mesecu oktobru 2007 in bo prav tako trajal dva dni.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 27.02.07"

Peter Mežnar,

Vzpon Matica in Aljaža seveda ni bil spregledan! Objavljen je bil 06.02.07, torej dva dni zatem, ko je bil opravljen. O vzponu, zelo željenem med primorskimi alpinisti, bi seveda z veseljem napisal veliko več, a so bile informacije zelo skope.

Očitno je bil primorski šopek, ki sem ga dobil od Tine prevelik in ga Tomaž noče celega prebrati. Prav na koncu šopka namreš cveti ta cvetlica.

Fantoma vsekakor čestitke za vzpon!

Pa brez zamere in lep pozdrav!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti