Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 30.01.07

V lepem, skoraj idealnem vremenu odlični pogoji za športno plezanje.

Alpinistične novice


Uvod v tokratne novice se ponuja kar sam od sebe. Prvi polčas zime je končan. Prihaja drugi, v katerem bo potrebno pokazati nekaj več domišljije kot do sedaj. Idilično tople in suhe južne stene bodo spremenile svojo podobo. Severne stene bodo še resnejše kot do sedaj. In na drugi strani športni plezalci, ki si bodo verjetno morali deliti sončna in topla primorska plezališča s hordami alpinistov, ki bodo pribežali tja. Mogoče bo končno na razpolago tudi nekaj grap. Skratka naslov alp.ple@planid.org je donel prazno kot že dolgo ne.

Stena

Upam, da moje pisanje-nerganje o vzponih v Ledu iz severa ni doseglo negativnega učinka in sprožilo odpora do pošiljanja novic. Vsaj tako je zazvenelo sporočilo, ki je pricurljalo na naslov skoraj dobesedno pet minut zatem, ko sem zaključil prejšnje AN. Da bo bolj jasno, sporočilo se začne nekako takole: "Ker se je vreme spremenilo in ni bojazni za ponovitev črednega nagona, misliva, da se novica o vzponu lahko objavi." In res pred vesoljnim slovenskim alpinističnim občestvom razglašamo, da sta Jure Hladnik (AO Radovljica) in Mitja Šorn (AO Jesenice) v soboto 20.01.07 ponovila Helbo s Skalaško smerjo. V smer sta vstopila ob 7.30 in v odličnih razmerah (ves čas sta plezala v plezalkah) Helbo preplezala v treh urah in pol, Jure prosto, Mitja A0. Do Skalaškega turnca sta plezala v čevljih, kjer sta ocenila, da je Čop preveč zasnežen, da bi izplezala v enem dnevu.(slabe napovedi za nedeljo). V nadaljevanju so bile razmere zmeraj bolj zimske tako, da so v zadnjih petih raztežajih prišle prav tudi dereze . Preko ladje sta plezala v plezalkah. Zaradi neugodnih snežnih razmer sta sestopila čez Planiko. Po 20. urah se je tura končala pri avtomobilu v Krmi (od tega 12,5 h plezanja). Pravita, da so bile razmer sicer ugodne tudi za Čopa. In še en citat s katerim dregneta vame: "... v upanju na malo boljšo zimo in kot odgovor na to, naj zagrizemo v stare klasike.’ Vsekakor mladcema čestitamo za lepo turo, sicer pa bo Čop do konca zime gotovo še stal.

Primorski dosežki

V letošnji zimi vzpon po smeri ZSZ sicer ni vrhunsko zimsko garanje, pa vendar: v zadnjih zdihljajih tople zime sta Janko Smolnikar in Andrej Seljak (oba AO Idrija) preplezala to sicer izjemno lepo smer.

Na naš naslov je prišlo tudi obvestilo wajdovskega odseka. Izdali so jubilejno 10. številko svojega WAV-a, v katerih pišejo o jesenskih pa tudi zimskih vzponih. Vredno branja in razmisleka, koliko volje in energije imajo posamezniki po odsekih, da stvari tečejo. O nekaterih od teh vzponov smo že pisali, a če kdo želi, mu fantje izvod z veseljem pošljejo, samo na as.ajdovscina@gmail.com pišite!

Paberkovanja po spletu

Brskanje po straneh odsekov je pokazalo samo, da je turno smučanje v polnem teku, zlasti cilji v Karavankah so zelo aktualni zaradi novo zapadlega snega. Dogajajo se šole in lažje skupne ture. Na kratko pa opozarjajo tudi na nekaj pomembnih dogodkov. Veselilo pa me je, da sem kar na nekaj straneh opazil čestitke Pavletu Kozjeku, Borisu Lorenčiču in Marku Prezlju za osvojeni Zlati cepin. Vzpona na Čomolhari in Čo Oju sta s tem dobila ustrezen mednarodni odziv.

Na številnih straneh sem naletel na vabilo na 1. Mednarodni festival gorniškega filma Domžale, ki bo potekal od 7.-10. februarja 2007 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na njega opozarjam še posebej vse tiste alpiniste v službah, ki ste planirali ta podaljšan vikend nameniti čemu drugemu. Zlasti spisek predavateljev je enako veličasten kot spisek nominirancev za Zlati cepin. Silvo Karo se je kot organizator podobnih dogodkov že izkazal in njemu gre zahvala, da Slovenci dobivamo svoj festival.

In tretji dogodek. Grega Kresal je po nekaj letih dopolnjevanj zaključil z delom na vodničku Zimski vzponi - Julijske Alpe. S pomočjo lokalnih poznavalcev je izbral in opisal skoraj 750 grap, snežno-lednih in kombiniranih smeri ter slapov v Sloveniji in zamejstvu. Tisti alpinisti, ki s(m)o "gor rasli" v času, ko so bili vodnički razprodani in s(m)o zbirali fotokopije skic, ved(m)o, koliko je vredno, če v nekem trenutku lahko v roke primeš vodniček in pustiš domišljiji prosto pot.

Srečno!

Novice uredil Peter Mežnar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti