Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 31.10.06

Zumba preplezal novi smeri v Krofički in Veliki babi. Novice tudi iz Chamonixa.

Alpinistične novice


Iz naših gora


Novic o plezalni aktivnosti je malo. Kot bi večina plezalcev plezalcev pozornost že popolnoma preusmerila v plezališča. V primorskih stenah je bilo v letošnjem indijanskem poletju še kar prevroče zato pa je bilo v gorah naravnost kičasto. Malo sem pogledal po medmrežju in opazil nekaj vzponov v prisojnih stenah a večina akterjev je bila navedena z nadimki zato jih ne bom omenjal. Prišla pa je novica o dobrih vzponih Janka Oprešnika Zumbe. Toplo vreme mu je dovoljevalo plezanje v severnih stenah in tako je v Ojstrici opravil prvo ponovitev smeri Megleni žarek (VII+, 180 m) v severovzhodni steni, katero so prvi preplezali leta 1985 Marjan Frešer, Franček Knez in Milan Romih. Nadaljeval je s prvenstvo smerjo Korenček (VII, A0, 120 m) v Krofički.. Smer je speljal po sredini stebra med smerema Packa in Sfinžula. Da bi se po tem malo ogrel na soncu se je s Tadejem Krišljem (AO Kamnik) odpravil v Veliko Babo nad Jezerskim. Med Novo centralno in Požeruhovo smerjo sta speljala Taborniški raz (V+/II-III, 700 m).

Iz AO Tam sem izvedel, da sta Ivo Pešl in Jožica Meglič plezala v prijetni južni steni Klemenče peči. Preplezala sta Sarty (VI-, 110 m) in Črni kamin (IV+, 110 m).

Dolomiti


Dva dni sem plezal v Dolomitih in pel hvalnico stari gorniški obrti. Z Branetom Zvonarjem sva se čudila lepim razgledom in naravnost idealnim pogojem za plezanje v južnih stenah saj so tudi na višini 2500 metrih zadostovali kratki rokavi. Na poleti preobremenjenih cestih prelazih je bil sedaj blažen mir, ki ga je zmotil le tu in tam kak uživaški motorist. Posebno samoten je bil prelaz Giau preko katerega pelje ceta iz Cortine proti Marmoladi. V steni Gusele sva plezala Pilastro Elise (V+, 340 m) nad prelazom Sela pa v Prvem stolpu Trenkerjevo poč (V+, 200 m). Naj omenim še možnost prenočevanja. Kamp pod prelazom Falzarego, pod Cimo Scotoni je odprt celo leto. Kljub temu, da sva bila praktično edina gosta je bila ogromna kopalnica ogrevana na dobrih dvajset stopinj. Cena nočitve je 7,5 € na osebo.

Led


Nejc Breščak in Miha Habjan (oba Akademski AO) nista zdržala v pričakovanju ledne sezone in sta odšla plezat v Alpe. V severni steni Midija sta preplezala elegantno linijo Eugster Direct (IV, 5, 1000 m), prespala na toplem WCju na Midju in naslednji dan uživala še v super klasiki Gabbarou - Albinioni (III, 4+, 500 m) v vzhodni steni Mont Blanc du Tacula. V Midiju sta imela zaradi visokih temperatur kar težave s tekočo vodo in mokrim snegom, zato pa je v Taculu škripalo, da so bolela ušesa. Plezala sta do vrha Tacula in sestopila po normalnem pristopu na Midi. V Chamonixu je še nekaj naših alpinistov o katerih pa še nimam novic.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti