Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nekdaj vir železove rude

Ratitovec uvrščamo še v Julijske Alpe, torej v njihov najbolj vzhodni del. Čeprav se po višini in atraktivnosti ne more primerjati z našimi najvišjimi vrhovi, pa nam nudi nanje prečudovit razgled.

Ratitovec (1667 m)


Nekdaj vir železove rude


Ratitovec uvrščamo še v Julijske Alpe, torej v njihov najbolj vzhodni del. Čeprav se po višini in atraktivnosti ne more primerjati z našimi najvišjimi vrhovi, pa nam nudi nanje prečudovit razgled. Poleg Blegoša in Porezna najbolj obiskan vrh loškega pogorja. Tako popularen, da prirejajo celo akcijo Prijatelj Ratitovca, kdo se v enem letu največkrat povzpne na vrh.


Ratitovec je bil nekdaj vir železove rude, ki so jo domačini z muko in trpljenjem za lastno preživetje tovorili v dolino, v Železnike. A dandanes ljudje na Ratitovec ne hodijo zaradi železove rude, temveč zato, da nekaj naredijo za svojo dušo in telo.
V Železnikih je odcep v smeri Podlonk – Prtovč, kamor zavijete tudi vi in čaka vas 6 kilometrov strmega klanca. Ko pridete do vasi Prtovč, pustite avto na parkirišču pri cerkvi in se podate skozi vas. Že prva markacija vam da vedeti, da na vrh vodita dve poti. Časovno sta enako dolgi, uro in pol hoje; leva gre čez sedlo Povden, desna pa čez Razor. Meni osebno je ljubša leva varianta. Stvar okusa pač. Značilnost gore je nenavadno strmo južno in položno severno pobočje, vendar je dostop kljub temu lahek.
Usmerimo se torej levo, kjer se gozdna pot rahlo spusti. Vsak spust pri hoji navkreber pa pomeni, da se bo pot kmalu postavila pokonci. In tudi tukaj je tako. Pot se ves čas lepo vzpenja po gozdni cesti, dokler ne pridemo do sedla Povden na višini 1264 metrov. Iz Povdna do Sorice je 8 kilometrov. Iz sedla se steza usmeri v igličasti gozd, kjer tudi ob lepem vremenu postane kar temno, hkrati pa ob poletni vročini prijetno hladno. Steza se strmo vzpenja, tik pod vrhom se obrne desno, tako da prečimo pobočje, kjer se lahko čudimo na strmino južnega pobočja. Ob stezi so skale kubističnih oblik. V tem najstrmejšem delu je potrebno nekaj previdnosti. Do Krekove koče prečimo travnik, kjer lahko opazujemo zanimivo gorsko floro, saj je posejan z različnim alpskim cvetjem: murke, rumeni in panonski svišč, rododendron, pogačice idr.
Vršno pobočje Ratitovca sestavlja več vrhov. Desno od koče je Gladki vrh s svojimi 1667 metri, kar tudi predstavlja vrh Ratitovca. Zadaj za njim je Kosmati vrh 1643 metrov, do katerega je približno tričetrt ure hoje. Levo od koče pa je Altemaver, s svojimi 1678 metri, najvišji vrh, ki je obenem tudi fantastično razgledišče. Z njegovega vrha se pred nami odpre veriga Julijcev, s Triglavom na sredini, kot nekakšno enotno nazobčano gorovje; veriga Karavank z mogočno Kepo izgleda kot obzidje, ki se na skrajnem vzhodu navezuje na Grintovce. Na južni strani se odpre razgled na Blegoš in Porezen, na jugozahodu pa proti Soriški planini in Bohinjskim goram. Nad kočo, na Gladkem vrhu, je razgledna ploščad z vklesanimi imeni vrhov, ki nam jih razgled nudi.
Altemaver spominja še na dejanje iz zgodovine: v 13. stoletju so namreč freisinški škofje, tedanji lastniki ozemlja, na ta del začeli naseljevati Nemce s Tirolske. Ohranilo se je kar nekaj imen iz takratnega časa, pa tudi govorica ljudi v Zgornjih Danjah še danes spominja na to.
Navzdol se bomo odpravili po poti na Razor, to je tista desna varianta iz vasi Prtovč. Takoj po položnem vršnem grebenu se steza začne strmo spuščati navzdol. Potrebna je previdnost, saj je le-ta šodrasta in le kanček neprevidnost lahko povzroči boleč zdrs. Po strmem spustu se pot sčasoma poravna in nekaj časa poteka lepo položno skozi gozd, potem pa se vse do vasi Prtovč ponovno strmo spušča.
Čeprav ima Ratitovec skromno višino, sega nad zgornjo gozdno mejo in so obsežni vršni deli pokriti s planinskimi pašniki. Prav zato je pod vrhovi zraslo več planin. Na severni strani so to Pečana, Klom in Danjarska, na južni pa Prtovška planina.
Da je Ratitovec res priljubljen vrh za različne vrste športov, je dokazala tudi sobota, 3. junija letos, ko se je na njem odvil Triatlon Ratitovec. Tekmovalci so v bazenu v Železnikih odplavali 750 metrov, prekolesarili 6 kilometrov klanca do vasi Prtovč in tekli 4 kilometre na vrh Ratitovca. Bi se nekega dne v tej preizkušnji preizkusili tudi Vi?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti