Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 20.06.06

Dve novi smeri v Julijcih, tudi sicer pa je bil po stenah živahen promet

Alpinistične novice


Spletišče se je postavilo na noge tudi na novi lokaciji. Slike za predhodne novice sem namestil v ponedeljek tako, da si lahko za nazaj pogledate strme zavoje pogumnih smučarjev v Zahodnih Alpah.

Zelena luč za severne stene


Skozi okna dnevnih sob v osrednji Sloveniji je minuli teden še močno bodla v oči zasnežena vršna piramida Grintovca in zato je bila večina plezalcev še nekoliko skeptična glede možnosti plezanja v velikih severnih stenah. Da je dvom odveč je dojel vsakdo, ki je šel pogledat gore od blizu. Snežišča pod stenami so še velika a strmi deli sten, tudi tisti, ki s črno barvo nakazujejo pogosto mokroto, so sedaj suhi kot poper. Razmere so torej idealne, le za pristop do sten stare, zdrsane superge niso najboljša izbira.

Dejan Grigillo in Matej Knavs (AO Matica) sta se podala v veliko klasiko triglavske stene, Skalaško z Ladjo (V+/IV, 1000 m). Našla sta nekaj zasneženih polic a povsod se je dalo zaplate snega lepo obiti. Vsi strmi deli smeri so bili popolnoma suhi. Sestopila sta čez Plemenice za katerega pa vsaj še nekaj časa priporočata cepin. Tomaž Tišler je poslal nekaj fotografij, ki jih je posnel v Slovenski smeri. Le te nazorno kažejo razmere v popularni smeri. Plezal je z Dušanom Mlakarjem (oba AO Žiri).

Simon Kurinčič in Simon Trček (oba AO Idrija) sta se podalal v Zgornjo Krmo in preplezala tamkajšnjo lepotico DKV (V, 400 m). Stene nad Krmo se običajno posušijo med prvimi med našimi severnimi stenami in oba Simona sta suho stanje potrdila.

V južnih stenah je že presneto vroče a za lepo smer je vredno potrpeti. Igor Vidrih (Soški AO) in Zlatko Weitzer (AO Nova Gorica) sta nad Belimi vodami preplezala Diretissimo (V-/IV, 200 m) v Visoki polici..

Novi smeri


Jugovzhodna stena Rušice v trenutni vročini ni ravno najboljša izbira a, ko se bo poletje prevesilo v drugo polovico, bo čudovita stena nad pravljično krnico Pod srcem spet idealna plezalska destinacija. Ravno pred začetkom tropske vročine sva Tomaž Jakofčič (AAO, Promontana, Policija) in Miha Valič (AO Rašica) dodala še eno smer v sicer že dobro obdelani steni. Plezati sva začela desno od Črnega kamina in levo od Čingulmakija, smer speljala čez črno steno in izstopila po levem delu velikega previsa na vrhu stene.

Presenetljiva je sorazmerno nizka težavnost (VII / VI+, V), 250 metrov visoke smeri. Glavni razlog za to je odlična, od vode razjedena skala, ki omogoča plezanje skorajda povsod. Smer, ki se imenuje Živela klasika, po najinem mnenju spada med tri najlepše smeri v steni in za ponovitev zahteva tri do štiri ure plezanja in povsem standarden izbor opreme. V smeri sva pustila tri kline.

Jurij Hladnik se je lotil Debele peči. Sredi tedna sta z Matijo Ponikvarjem (oba AO Radovljica) prosto ponovila smer Bergant – Manfreda (VII-, 450 m) konec tedna pa se je Jure vrnil z Alešem Česnom (AO Kranj) in preplezala sta novo smer v Trapezu Debele peči. Residuum (VII, 100 m, cela stena 300 m) poteka v odlični skali z dobrimi možnostmi varovanja. V smeri sta pustila tri kline, ponavljalcem pa priporočata 10 klinov ter komplet zatičev in metuljev.

Živahno v Kamniških


Minuli vikend je bilo v Kamniško Savinjskih Alpah precej živahno. V Vežici so štiri naveze preplezale smer Geršak Grčar (V+, 400 m), Maja Lobnik (AO TAM) in Tadej Krišelj (AO Kamnik) sta prosto ponovila Akademsko smer (VII-, 200 m), Tadej pa naslednji dan skupaj z Amrožom Bajdetom še redko plezano Skrivnost človeškega uma (VI+, 200 m).

Akademski AO je imel zaključno turo na Korošici. Ob tej priliki so tečajniki v navezah z alpinisti preplezali šestnajst različnih smeri. Vse klasične v Dedcu vključno z Belim razom, v Vršičih Smer zaspancev, Večerno, Mimo votline, Preložnikovo, Rekrutsko, Lukmanovo, Kamniško in Zasavsko smer ter GG v Vežici.

Ombleza


Betka Galičič si je privoščila oddih od ustvarjanja novih smeri in plezališč po Sloveniji ter odšla primerjat standarde lepote, opremljenosti, ocen in celo režima parkirišč, v francosko plezališče Ombleza.

Plezališče se nahaja južno od Grenobla in premore vse vrste smeri, od previsnih, ki se nahajajo v kanjonu do bolj ploščatih v Falaise d’Anse. Večina smeri je visokih med 20 in 40 metrov, nekaj pa jih gre tudi čez celo steno (150 m). Na pogled je Betka preplezala štiri smeri z oceno 7a+ ter celo kopico lažjih. "Plezališče je čudovito in teden je bil mnogo prekratek" je dejala in pripomnila, da je na voljo za vse informacije o plezališču.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46109

Novosti