Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 28.02.06

Snežne skomine, pozdrav iz Španije in počasno slovo slovenskih slapov

Alpinistične novice


Kadar je zunaj moča, je na naslovu alp.ple@planid.org suša in obratno. Minuli teden je bilo vzponov res malo. Vikend je bil tudi na Primorskem oblačen in hladen, v gorah pa je odjuga z novimi padavinami pokvarila razmere v slapovih, na grape pa ob nevarnosti plazov nihče ni niti pomislil.

Stenar


Za skomine po še ne tako oddaljenih odličnih razmerah v naših gorah, nam je Urban Golob poslal novico in nekaj lepih fotografij. Skupaj z Maticem Joštom sta preplezala eno od najbolj popularnih letošnjih zimskih smeri, Tomazinovo v vzhodni steni Stenarja. Bila sta precej urna. Avtomobil sta zaradi slabih gum pustila v Mojstrani in porabila za sklenjen krog devet ur, za samo smer pa tri in pol. Dirkanje je letos kar popularno...

Costa Blanca


Oglasil se nam je Klemen Novak, ki študira v Španiji. Pravi, da čez teden pridno študira, med vikendi pa odkriva plezalske potenciale tega dela Španije imenovanega Comunidad Valenciana, Provincia de Alicante, bolj znano pa kot Costa Blanca. Pokrajina je pravi raj za športne plezalce, bojda pa imajo tam veliko dela tudi bolj klasično usmerjeni alpinisti. saj se najdejo tudi do 800 metrov dolge smeri. Svoj zadnji izlet je Klemen opisal. »V soboto, 18.2. sva Klemen Novak (AO Jesenice) in Pedro Renes (Alicante) odšla v nama bližnje Calpe in v Peñonu de Ifach preplezala 210 metrov visoko smer Polvos magicos. Smer odlikuje atraktivna zajeda v drugem raztežaju.. Ocene po raztežajih: 5+, 6b, 6b+, 5+, 5, in 3-4 do vrha. Smer sem plezal v vodstvu, prosto, zataknilo se je le v tretjem raztezaju, kjer sem se zaradi sumljive kvalitete skale raje potegnil za komplet in tako raztežaju pristoji ocena A0. Smer je večinoma opremljena, zadostujejo kompleti, kvaliteta svedrovcev pa je včasih vprašljiva. Za konec sva preplezala še prvi, 30 metrov visok raztežaj smeri Manuel z oceno 6b. Svedrovci sicer so, vendar zelo stari, v zadnjih desetih metrih pa le stare pomožne vrvice. Tam prevladuje bolj psihicno plezanje po donečih luskah, ki pa presenetljivo dobro držijo. Na srečo sta na koncu raztežaja dva zanesljiva svedrovca. Lep pozdrav iz Španije!«


Stanje slapov


Kvaliteta zaledenelih slapov je po zadnji odjugi v nižje ležečih predelih postala vprašljiva. V Logarski dolini je s tovrstnim plezanjem bolj ali manj konec. Gorski vodniki so za potrebe izpitov vodenja v zaledenelih slapovih okupirali Levi Lobčki slap v Robanovem kotu. Desno stran je odjuga snedla, leva stran pa je še plezljiva. Na vrhu skokov je led že precej tenak. V iste svrhe je bil zaseden tudi Centralni slap v Tamarju. Praktično vsi slapovi v Tamarju so pod snegom zato je plezanje zoprno in bolj podobno kopanju. Tudi kakšen spodobno velik pršni plaz zna zamajati ravnotežje presenečenemu plezalcu. Med vikendom sta bila v Tamarju plezana še Desni slap in Nad votlino. V Martuljku je Stiriofobija v petek še nudila ugodno pležo, nižje ležeči Lucifer pa je v soboto že doneče oznanjal, da ima za letos plezalcev dovolj.


Na Primorskem


Kot omenjeno je bilo konec tedna tudi v primorskih stenah hladno. Na trenutke so se plezalci ozirali od kje leti po zraku magnezij, če so pa vsi na tleh. Pa se je le ta stopil na vročih licih... V nekaj lepih dneh minulega obdobja se je zgodilo le nekaj novega. Klemen Mali je opravil prvo prosto ponovitev svoje smeri Silvo faroški v Srnjaku. Smer, ki je posvečena Faroškemu Silvu premore sedaj raztežaja z oceno 6a in 6c.

Srnjak je zelo slabo obiskan sektor v sicer prenatrpanem Ospu. Klemen in Betka Galičič sta tamkaj napravila veliko število smeri, ki pa jih žal skoraj nihče ne povoha. Klemen je prepričan, da bi se ob malo večjem obisku, smeri hitro očistile in nudile lepo plezanje vseh težav. Klemen je preplezal tudi smer Svinjam diamante (6b, 7b, 6c), ki se nahaja levo od Netopirja.


Slovenski alpinizem


Komisija za alpinizem bo v letošnjem letu izdala zbornik Slovenski alpinizem za obdobje od leta 2001 do 2005. Urednikovanje je prevzel Uroš Samec, ki naproša vse slovenske alpiniste, da mu pošiljajo podatke o vseh prvenstvenih smereh, opravljenih v tem obdobju. Prosi, da avtorji smeri poleg osnovnih podatkov o smeri pošljejo tudi skico smeri in sliko stene z vrisano smerjo. Zaželjeni so tudi podatki o vseh težjih ponovitvah, poročila iz odprav, skratka vse, kar bi lahko prišlo prav ob nastajanju zbornika. Podatke pošiljajte na elektronski naslov alpinizem@gmail.com. Sicer pa se na Zbornikih 1997 do 2000 prah še vedno nabira v kleti PZS namesto na alpinističnih knjižnih policah. Za simbolično ceno se jih da kupiti v Planinski založbi na Dvoržakovi v Ljubljani.

Srečno!

Tomaž Jakofčič


2 komentarjev na članku "Alpinistične novice 28.02.06"

Betka Galičič,

Kot sva se s v soboto pogovarjala s Klemenom (in potem še z Jakom), naj bi imel Silvo Faruški oceno 6a+ in 6c+ (ne vem kdo jih je sedaj znižal) - tudi sama sem že jeseni na TR splezala prvi raztežaj in se mi je zdel vsaj 6a+.

Čeprav v končni fazi čisto nepomembno, pa vendar - podcenjene smeri v že tako "alpski" ambient Srnjaka najbrž res ne bodo pritegnile množic iz Babne !


Rajko Zajc,

Smer Svinjam diamante poteka 2 desno od Netopirja, oziroma eno levo od smeri Medo.

LP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46031

Novosti