Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 30.08.05

Dokaj pester teden. Kljub slabemu vremenu kar nekaj vzponov, solo ponovitev, bivak, črtica....

Alpinistične novice


Vremena ne bom kritiziral, da se ne bom ponavljal kot lajna. Pa tudi nič bolje ni, le slabše. Minuli teden je bil primeren za plezanje v gorah en (1) dan. Temu primerno je tudi število vzponov. Kdor se je uspel osvoboditi obveznosti in oditi v stene v četrtek je opravil kak vzpon, ostali žal ne. Sicer bomo pa vse nadoknadili, indijansko poletje prihaja!


Iz naših sten


Grega Lačen in Mitja Skudnik sta v zahodnem delu triglavske stene plezala Pandorino skrinjico. Smer je bila po pričakovanjih mokra, sluzasta, drseča in na plezalca po krivem ni pustila dobrega vtisa. Ni bilo potrebno veliko prepričevanja, da sta sicer gajstna Korošca zgoraj krenila desno in po tokrat prav tako spolzki prečnici izplezala po Ljubljanski smeri.

V zadnjih zimah se je razširilo plezanje v trojnih navezah, letos poleti pa se je začelo plezanje v štiri ali več. Pri tem prednjačijo rašiško – kranjske naveze. Ena tovrstnih akcij se je minuli teden odvila v Triglavski steni. Perčičeva in Šparovčeva Urša ter Živa Grgič in Dejan Ristič so plezali Wisiakovo smer (V, 400 m) v zahodnem delu stene. O medsebojnih motnjah zaradi padajočega kamenja dosedaj ni bilo poročil. Oče in sin, Gorazd in Nejc Pozvek (Posavski AK) sta preplezala Skalaško smer z Ladjo (V+/IV, 1000 m). To je vse kar se Triglava tiče.

Janez Toni in Edi Bulić (oba AO Rašica) sta imela svojo zgodbo med Tamarjem in Vršičem. Z njo sta zadostila dosedanji ferajnovski statistiki, ki govori o vsaj enem nenačrtovanem bivaku naveze AO Rašica v plezalnem letu. Prosto sta najprej preplezala Zajedo Travnika (VI, 700 m). Na vrhu ju je zajela gosta megla v kateri sta malo zaokrožila naokoli in naposled našla greben proti Mojstrovkam. Zvečer je v megli zmanjkalo možicev, našel pa se je prostor za bivak.


Takole nekako je jutranje sonce prekinilo Edijeve sanje o morju in rodni, topli Puli.

Še dobro, da sta Janez in Edi odkljukala omenjeni bivak, če ne bi to verjetno storili Alenka, Iztok in Uroš (vsi AO Rašica) katerim se je precej na knap iztekla Bavarska z Dolgo nemško.

Miha Habjan je spet spraševal modre starce kaj naj gre plezat. So rekli Juvan - Šteblaj v Široko peč in sta šla z Janezom Peterlinom (oba AAO) Juvan - Šteblaj v Široko peč (VII-/IV-V, 450 m). Spanju v Bivaku za Akom sta se ognila in šla od doma zjutraj, ker je Janez na sveže poročen. Iz njunih besed je po prihodu v dolino velo navdušenje nad vsem. Čudovit ambient, dovolj klinov, dobra skala in lepi prehodi. Kaj bo šele čez nekaj tednov, ko bodo še macesni porumeneli?

Malo je šel v hribe tudi Silvo Karo. Letos poleti zaradi poškode in zidarskih opravil v Ospu ni kaj prida lomastil po gorah. V četrtek pa je za potrebe snemanja televizijske oddaje, na suho preplezal svojo prvo poletno smer v hribih -Direktno v Špiku (V+, 900 m) solo. Za solerja Silvotovega kalibra mala malca....

Soliral je tudi Matej Kladnik in to kar težko smer. V domačih, Kamniških Alpah, je opravil precej redko ponovitev smeri Garfild (VI+ / V-VI, 600m, 4, 5h) v zahodni steni Brane. "Zgornji del se mi je zdel zelo lep saj plezaš po lepih prehodih v platah, končno pa mi je tudi uspelo do avta priti suh!", je dejal Matej.


Za eno črtico


Končno je zarisal prvo črtico v seznamu 8a jev tudi Klemen Premrl. Je imel Žensko za nagrado že skoraj slečeno pa je zbolel in koitus se je premaknil za kak teden. Uspelo mu je prav pred kratkim. Bravo!


Nebeške gore


Naslednji novici bi se podala krajša fotoreportaža med novostmi a akterja nista imala v steni fotoaparata. Pridano fotografijo je posnela kamera.

Poročilo o odpravi Kirgizija 2005 v Tien Šan – Nebeške gore je bilo že objavljeno. Ker so se pomembnejše novice izgubile med ostalimi podatki, bom ob dobljenih novih informacijah navedel glavne dosežke še enkrat. Jože Celestina (AK Vertikala) in Goran Turudič (AO Litija) sta po klasični smeri priplezala na vrh Khan Tengrija. Višina lepe gore je bila pred leti 6995 m s porastom turizma pa je zrasla tudi gora na 7015 metrov. Dejan Koran in Jure Juhasz sta sporočila, da sta v severni steni Pik Troglava 5510 m preplezala novo smer z imenom Bela opojnost (TD, 80 st/ 60-70 st., 700 m, rdeča)). Plezala sta nenavezana, varovala sta se le pri prehodu čez opast na robu stene. Po priklopu na normalko sta sestopila. Zgodovina stene je kratka, tvorimo pa jo le Slovenci. Leta 1995 smo prvo in do Bele opojnosti edino smer v steni, Slovensko smer (ED, VI, 85 st/ IV, 60 st, 1000 m; zelena), preplezali Peter Mežnar, Blaž Stres in jaz.

Srečno!
Tomaž Jakofčič


1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 30.08.05"

Borut Peršolja,

Tomaž,

letošnje vreme je v to nedeljskem zgodnjem jutru natančno označila pastirica na Gojški planini z izjavo: "Letas je tok deža, da u še blat zgniv." (Letos je toliko dežja, da bo še blato zgnilo.)

Borut

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti