Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 27.10.03

Alpinistične novice

Mladi slovenski alpinisti v Himalaji

Štirje na vrhu Satopantha (7075 m)


Vsaki dve leti Mednarodna zveza gorniških organizacij UIAA organizira tabor mladih perspektivnih alpinistov v Himalaji. Pred dvema letoma je bil tabor v Garvalu v indijski Himalaji. Tudi letos je bil tabor razpisan na istem področju s ciljem doseči vrh najvišje gore v Garvalu, 7075 metrov visoki Satopanth. Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS je na podlagi razpisa izbrala ekipo mladih alpinistov ter njihovega vodjo in le te prijavila UIAA-ju. Ker v drugih državah ni bilo zadostnega zanimanja za akcijo, je UIAA le to odpovedala skorajda tik pred odhodom. Po prigovarjanju KOTG in prijavi dveh mongolskih alpinistov, je odprava le dobila zeleno luč in štirje slovenski alpinisti: vodja Jernej Bevk, ter Samo Krmelj, Rok Blagus (vsi AO Matica) in Tine Cuder (AO Bovec, so sredi septembra le odpotovali v Indijo.

Po prihodu v New Delhi so bili prisiljeni devet dni urejati in čakati na kargo, dovoljenja in odpravarsko vizo. Tam so zaradi počasnih indijskih uradnikov poleg dragocenega časa porabili, tudi veliko živcev ter denarja za podkupnine. 18.9. so končno zapustili glavno mesto ter se v polnih dveh dneh neprijetne vožnje pripeljali do konca ceste, v Gangotri. Od tu je pohod do baznega tabora na višini 4900 metrov trajal nadaljne tri dni. Kljub zdravstvenim problemom so čez dva dni že postavili in uredili pomožno bazo ABC na zgornjem robu ledenika, na višini 5250 m. Kmalu zatem je že stal višinski tabor na višini 5970 m, kjer so naši alpinisti prespali in se naslednji dan aklimatizirali do višine 6200 metrov. Vsi so se počutili v redu, zato so se odločili za nekaj dnevni počitek v baznem taboru pred končnim vzponom na vrh. 4.10 so tako ob drugi uri zjutraj krenili iz višinskega tabora proti vrhu. Po devetih urah hoje in plezanja so stopili na vrh Satopantha in s tem opravili drugi slovenski pristop na to mogočno goro Prvega so leta 1988 opravili Tič, Preložnik, Gradišnik in Golnar..

Letošnja odprava se je na vrh povzpela po tehnično nezahtevni klasični smeri, vrh ne sega povsem v gornja nadstropja Himalaje, vrednost te in tovrstnih odprav pa se kaže drugje. Mladi alpinisti so doživeli klasično himalajsko odpravo z zapleteno vzhodnjaško birokracijo, nosači, dostopom pod goro in nabavo hrane i opreme. Na gori so bili sami in bili so na vrhu. Slovenskemu vrhunskemu himalaizmu se brez tovrstnih odprav ne kaže svetla prihodnost. Že tri leta ni bilo zarisano nobene nove slovenske smeri do vrha kake več kot 7000 metrov visoke gore. To je za eno najmočnejših alpinističnih nacij slabo. Srednja generacija alpinistov je še dejavna a za njimi se mora ustvariti s postopnimi izkušnjami bogata, dovolj alpinistično razgledana in samokritična generacija. Morda je bil to dober začetek.


Obvestila


AK Ravne in AK Slovenj Gradec skupaj organizirata Alpinistično šolo, ki se bo pričela v petek 7. 11. ob 19. uri, v prostorih AK Ravne, Trg svobode 17. Informacije AK Ravne 031 316-427 (Boris) ter za, AK Slovenj Gradec 031 339-323 (Peter).

Izšla je novembrska številka Planinskega vestnika. Iz vsebine: Veter z grebenov, S Kranjskega na Štajersko, Po grebenu čez Polovnik, S stolpa na stolp, Ovce v Brani, Rjava rana nad slapom Savica, GRS brez prostovoljcev ne more delovati, Od Raduhe do dežele Šerp, Severovzhodni steber, Novice iz vertikale, odmevi.


Jensterle v formi


Franci Jensterle (AO Kranj, Papi sport, Lanex) je v Kotečniku ponovil smeri Katakombe in Adrenalino. Slednja je po njegovem mnenju malenkostno težja, ker vsebuje bolj konstantne težave z manjšimi pavzami. Obe smeri sta po Frenkovem mnenju lažji od pred kratkim splezanih Dead moon(8b+) in Stigmate(8b+/8c), zato tako za Katakombe, kot za Adrenalino predlaga oceno 8b/8b+.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti