Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko mlinček ropoče

Ste tudi vi med tistimi, ki vas napovedano dolgo in vroče poletje še ni doseglo? Ker meljejo vremenski mlini po svoje, si to pot oglejmo raje eno od njihovih "zemeljskih" različic.

To pot se ni uspela vročina niti še dodobra razviti, že jo je dobila po glavi! Če te dni posije sonce, je sicer vreme prijetno, ob oblačnosti pa nas kaj hitro zazebe, kar ni povsem običajno za rožnik, »najsvetlejši« mesec v letu. Nikar se ne pritožujte nad hladnim tušem, ki je v sredo, na dan Medarda, zavetnika koscev prhnil na sončno stran Alp. Tudi zato so bili nekdaj ljudje v tem času še posebej pozorni na vreme. Medardov dan naj bi nam namreč nakazal vremenski »trend« za naslednjih 40 dni in, kar je morda za marsikoga še bolj pomembno letošnjo vinsko letino. Če ste bili torej včeraj priča slabemu vremenu pomnite, da se bo do brente grozdje skazilo ter bo trajalo bolj ali manj podobno vreme še vsaj naslednjih mesec in nekaj dni povrhu. Do vključno sobote bo vreme, če izvzamemo pretiran hlad spremenljivo, a še sprejemljiv. Od nedelje naprej pa kaže na nekajdnevno toplo in kar obilno deževje. Naj bo sedaj dovolj o letošnjem napovedanem izredno vročem in suhem poletju ...

Ker vreme za konec tedna ne bo naklonjeno visokogorskim podvigom, se zato tudi mi to pot odpravljamo raje kar na enega od hribčkov, natančneje na Koseški hrib (467 m). Opravka imamo z »nepomembno«, gozdnato vzpetino v vzhodni »vpadnici« brniške letališke steze na severnem preddverju Ljubljane. Hrib(?ček) najdemo tudi jugozahodno od Suhadol, severno od »neljubljanskih« Kosez (te so dale hribu ime) ali pa vzhodno od Bukovice pri Vodicah, vsa omenjena naselja so tudi najprimernejša izhodišča. Prvi dve sta prek Koseškega hriba celo tudi povezani z markirano potjo. Zaradi jeklenih ptičev, ki nam bodo letali nad glavo, pravega miru tam prav res ne bomo našli, je pa ob severnem vznožju hribčka še ena »glasna« znamenitost ? mlinčki. Te bodo zagotovo pritegnili najmlajše »migalce«, ki so še posebej zagreti za izlete v naravi takrat, ko se kaj dogaja (seveda še brez adrenalina ...) in voda oziroma potok sta kot nalašč za to.

Na današnjem cilju bo za otroke še posebej zanimivo opazovanje jeklenih ptic z vrha Koseškega hriba (tu sta tudi vpisna knjiga in žig), saj je v smeri letališča narejena poseka, ki nam omogoča, da lahko s prostimi očmi spremljamo vzlete in pristanke letal. Leteče pošasti pa bodo verjetno manj zanimive, kakor pa mlinčki ob njihovem vznožju. Takoj pod izvirom, katerega vode končajo kasneje v Pšati, stoji na manjšem potoku prek 100 mlinčkov, eden od njih, najbolj glasen, pa je že skoraj pravi mlin. Tam stojijo že nekaj let (natančneje od leta 1997), postavil pa jih je eden od Suhadolcev, sicer upokojeni mizar, ki jih skupaj s svojimi sokrajani tudi redno vzdržuje. Pred časom so zaradi spravila lesa nekoliko ogolili okolico in razrili tamkajšnji kolovoz, vendar pa so ostali vsi mlinčki ter klopi, zunanja peč in hišica na svojem mestu. Očitno sta bila Janko in Metka med gozdarjenjem tam, da ni prišlo do česa še hujšega. Ker bomo večino časa v gozdu, se moramo ustrezno zaščititi proti klopom, kar še posebej velja za najmlajše stikače in brskače.

Do mlinčkov pod koseškim hribom pridemo najlažje iz Suhadol. Če se peljemo iz Mengša proti Brniku zavijemo za bencinsko črpalko na levo in naprej skozi vas vse do cerkve sv. Klemena, pri kateri nas napotijo v pravo smer smerokazi. Ko se konča asfalt, nas makadamska cesta prek mostička čez Pšato pripelje do vznožja nižjega hriba. Tu lahko pustimo jeklenega konjička, saj je do mlinčkov le slabe pol ure hoda, kolesarji pa boste šli seveda lahko na kolesih prav do cilja. Cesta zavije pod hribom na desno, po njej pa gremo še kakšen kilometer in pol, ko se spremeni v kolovoz od koder je do mlinčkov le še streljaj. Sicer pa lahko tukaj največjemu med njimi že tudi prisluhnemo. In če nam to še ne zadošča, pridemo po kolovozu naprej še do enega izvira, katerega voda je menda tudi nekaj posebnega. Poleg zdravilnih učinkovin naj bi njega dni pomladila tudi starejšo gospo, sicer eno od okoliških baronic ali grofic. Če ne pomladil, pa nas bo tale sprehod vsaj poživil, zato si ga le privoščite, tudi vsako leto in to v različnih letnih časih. Zdaj smo v času bezga, medtem, ko gobe še pridejo na vrsto ...


Edini mlin med mlinčki

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti