Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Malo gori, malo doli, malo naokoli

Kislo gor ali dol, da le gremo nekam ven, pa čeprav le po hribčkih zahodnega oboda Sorškega polja.

Malo gori, malo doli, malo naokoli


Ljubitelji burnega vremenskega dogajanja ste si minuli konec tedna prav gotovo meli roke. Cikloni nad nami in okoli so namreč poskrbeli, da nam ni bilo dolgočas. Ko se oblaki že začno trgati in kaže, da bo postopoma lepše, pride iznad Sredozemskega morja nova pošiljka vlažnega zraka in svetlo sivino zamenja temina. Sicer pa je tako vedno, ko je nad osrednjim Sredozemljem, natančneje na območju Korzike, Sardinije in južne Italije središče nizkega zračnega pritiska. Na začetku s krajšimi, proti koncu pa z daljšimi presledki je deževalo kar štiri dni skupaj. Včerajšnji in današnji dan sta že bolj »suha« dan, žal pa tudi ob koncu tedna ne bomo mogli uiti dežnim kapljam. Kot kaže jih bo več v soboto, ponekod morda že celo preveč, saj bo snežilo le v visokogorju. April je pač prehoden mesec, zato lahko pričakujemo prav vsakršno vreme. Oni dan je nekdo zlobno pripomnil, moški seveda, da bi moral imeti zaradi svoje muhavosti kakšno bolj »žensko« ime. Če imate na to temo kakšen predlog ali pripombo, le na plan z njo.

Pri odhodu na tokratni izlet bomo morali biti malce bolj previdni. Vsaj v nedeljo bomo že lahko »ukradli« nekaj suhih uric, pri čemer je večja verjetnost za »njihov nastanek« v vzhodni polovici Slovenije. Mi pa se to pot odpravljamo na majhno popotovanje po zahodnemu obodu Sorškega polja od Kranja do Škofje Loke s pomočjo javnega potniškega prometa. Prej ali slej bomo lahko, sodeč po ceni, kupili le še ustekleničeno gorivo. Zato pa bo ob prometnicah v zraku manj težkih kovin in poleti tudi ozona. Na slednjega prav tako ne smemo pozabiti, pa čeprav je za gornike precej bolj pomemben oni drugi ozon v višjih plasteh ozračja, ki nas varuje pred neposrednim sončnim sevanjem. V glavnem po obljudenih grebenih potekajoča loška planinska pot prek Šmarjetne gore, Jošta in Križne gore je ravno pravšnji zalogaj, da si napolnimo baterije za prihajajoče praznike ob koncu meseca. Tudi narava imam v teh dneh svojevrstno »razprodajo«, saj se nam razdaja v sto in eni različici zelene barve. Te dni moramo osredotočiti pozornost na podrobnosti, saj so pogledi »na dolge proge« bolj ali manj stvar preteklosti.

Spomladanski mrč je tu, z njim pa tudi druge aprilske tegobe, katerih rdeča nit je seveda dež. Sicer pa je tudi izlet v dežju prav prijeten, če smo nanj pripravljeni (dežnik, pelerina, škornji,...) in imamo na poti nekaj zanesljivih postaj, kjer se lahko oskrbimo s toploto in živežem. Med potjo iz Kranja v Škofjo je takih kar nekaj, zato morebiten dež ne bi smel biti ovira. Na pot se lahko odpravimo s Stražišča ali pa s kranjske železniške postaje. Kratek in strm vzpon nas bo v slabi uri pripeljal na Šmarjetno goro, kjer bomo že zagledli cerkvico sv. Jošta, našo naslednjo orientacijsko in na tem izletu z 847 metri tudi najvišjo točko. Te, okrog dobro uro oddaljene gore nikakor ne smemo zaobiti, saj bi bila slišnost in poslušanost vaše priljubljene radijske postaje brez nje precej manjša, s tem pa tudi kakovost poslušalcev, saj Gorenjci (od Spodnje Šiške naprej ...) vendarle odtehtajo precejšen delež.

Dalje nas bo vodila pot mimo značilnih gručastih naselij Javornik, Čepulje in Planica. Nad slednjim se povzpnimo še na istoimenski, 824 m visok vrh, kjer stoji na temeljih stare lična, na novo zgrajena cerkvica sv. nadangela Gabrijela. V lepem vremenu se tu lahko dobesedno »najeste« lepega razgleda, to pot pa si privoščite raje kakšno dobroto iz popotne malhe, vsaj spričo današnjih vremenskih obetov. Od Jošta do sem boste potrebovali še uro in pol hoda, od tod naprej prek Križne gore in mimo cerkvice sv. Križa v Škofjo Loko pa prav toliko. Skupaj od Kranja do Loke (Ločani namreč Škofjo ponavadi kar izpustijo) torej ravno prav! Na koncu v Loki moramo poiskati le še na avtobusno postajo. Med potjo, poleg blata namreč na njej ni drugih nevarnosti, lahko premišljujete o vremenu za prvomajske praznike, ugibate ime bodočega papeža, lokacijo novega oddajnika radia Dur, kaj vse še počnejo učiteljice v svojem prostem času ali pa enostavno prisluhnete naravi, ki ima kakor vedno, veliko povedati. Seveda, če ji le damo možnost, da to stori in znamo poslušati ter ravnamo z njo tako, da bodo imeli kaj od nje tudi zanamci.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti