Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorniška popotnica 29.07.04

Radio Dur, 29.07.2004, Miha Pavšek: Zaradi obilice dela, ki ga imajo člani GRS v zadnjem mesecu dni začenjamo poletni niz gorniških popotnic prav z opozorilom o letošnjih nevarnostih zaradi snežne in hladne zime ter pomladi in poletnega potresa. Letošnja nadpovprečna moča in podpovprečne temperature pa so "krive", da so gorska pokrajine precej bolj zelene in vodnate kot minula leta. In kaj je lepšega na izletu, kot da te za skalo, kjer najmanj pričakuješ, preseneti žuborenje...

 

Gorniška popotnica


Še malo in začel se bo avgust, ki je po stari slovenski navadi, »da gremo najprej na morje, potem pa še v hribe«, v veliki meri namenjen gorniškim podvigom. Visoka planinska sezona se je začela že prejšnji teden, ko se je v nižinah ogrelo nad 30 ° C, sodeč po nesrečah v gorah pa že mnogo prej. Kljub temu, da je vremenska napoved za konec tedna več kot obetavna moramo poslušalce (bralce) te rubrike opozoriti na ostanke številnih snežišč, ki še vedno vztrajajo na osojnih straneh gora. Druga nevarnost pa je padajoče kamenje, saj so ostenja in grebeni še vedno razrahljani zaradi posledic potresa. Kdor se bo torej odpravil na zahtevnejše visokogorske poti na senčnih straneh gora ali na take, katerih deli so izpostavljeni padajočemu kamenju, naj bo preudaren in previden - seveda v spremstvu cepina in čelade!

 

Najlažje pa se takim delom poti izognemo z obvozom oziroma izbiro trenutnim razmeram primernejše različice poti. Snežišča so kaj rad na meliščih. Nekatera med njimi se prav lepo končajo v bolj ali manj uravnanih kotanjah, ampak to velja pozimi in spomladi. Poleti pa jih zmanjka sredi strmine. Če drsenje na od sonca in dnevnega topljenja zbitem snegu (v teh dneh je marsikje pokukal na plano prav tovrstni sneg!) še ni toliko nevarno za poškodbe, pa je nevaren predvsem pospešek, ki »se zgodi« drsečemu. Posledica tega je velika hitrost, s katero se potem znajde ta nesrečnik na spodnjem robu snežišča, kjer pa se povrhu vsega še začenja skalnata podlaga. Zato nikakor ne smemo dopustiti, da pride na snežišču do zdrsa oziroma se moramo zaustaviti še preden se to konča. Na že omenjenem zbitem snegu pa je tudi s pomočjo cepina to pogosto nemogoče.

Oglejmo si prejšnji nasvet v praksi, kje drugje kot v okolici Triglava. Marsikdo rad obišče več tamkajšnjih planinskih, zato se s Triglavskega doma na Kredarici odpravi še proti Planiki. Najbližja markirana pot vodi prek strmih melišč nad Snežno konto pod vzhodnim ostenjem Malega Triglava in se nadaljuje čez ozek skalni prehod imenovan Čez štapce. Te dni je na teh meliščih še nekaj snega, zato obstaja velika nevarnost zdrsa. Predvsem zato so pred leti nekateri že predlagali, da bi to pot zaprli, a so to preprečile predvsem mile zime in temu ustrezne poletne razmere. Mnogo bolje je, da se spustite po poti, ki vodi proti Konjskemu sedlu (in naprej proti Vodnikovemu domu) in od katere se na vrhu Kalvarije odcepi krak, ki nas pripelje čez že omenjene skalne stopnice (štapa v gorenjskem narečju namreč pomeni stopnico ali tej podoben prehod prek lesene ograje na pašniku) do planinskega doma Planika. »Daljšnica« nam bo vzela največ 10 minut, tveganje za nesrečo pa bomo na ta račun zmanjšali tako rekoč na najmanjšo možno mero.

Da bi v gorah tudi uživali, se je dobro zavedati tudi nevarnosti, ki prežijo na nas. Najlažje se jim izognemo, če jih poznamo. Od nas samih, to je od našega znanja in izkušenj je odvisno ali bodo naši izleti v gore bolj ali manj tvegani. Znanje in izkušnje se seveda da dobiti, nekaj se naučimo sami, nekaj pri bolj izkušenih ali na kakšnem gorniškem tečaju oziroma planinski šoli in tako postopoma napredujemo. Poznavanje in razumevanje nevarnosti nas vodi k seznanjanju z nevarnimi okoliščinami, domnevo nevarnimi dejanji in psihofizičnimi stanji, ki so v gorah lahko nevarna in izogibanju oziroma zmanjševanju njihovega vpliva. Zavedati se moramo, da lahko prav sami največ naredimo za varno hojo v gore. Obvoz ali »daljšnica« je že eden od tovrstni varnostnih ukrepov! Naj torej ostanejo vaši letošnji gorniški podvigi in doživetja zapisani kje blizu srca ali v svetlem delu spomina in ne morebiti celo na straneh časopisa, kjer je črna kronika.

Gorniški pozdrav,
Miha

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti