Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorniško izobraževanje

December 1997: Konec leta je priložnost, da se vprašamo, kaj smo v letošnjem letu naredili za svoje gorniško znanje. Smo prebrali vsaj eno planinsko vzgojno knjigo, morda članek, smo bili na planinskem predavanju, smo se udeležili kakšne od planinskih vzgojno - izobraževalnih akcij?

REKREACIJA

Gorniško izobraževanje


Za varno hojo po gorah lahko precej storimo tudi sami. Statistike gorniških nesreč zadnjih let sicer kažejo na vse boljšo usposobljenost gornikov, vseeno pa nam bodo novo pridobljena gorniška znanja prišla še kako prav.

Konec leta je priložnost, da se vprašamo, kaj smo v letošnjem letu naredili za svoje gorniško znanje. Smo prebrali vsaj eno planinsko vzgojno knjigo, morda članek, smo bili na planinskem predavanju, smo se udeležili kakšne od planinskih vzgojno - izobraževalnih akcij? Če ne, potem je zdaj priložnost, da to planiramo in izvedemo v naslednji sezoni. Tudi če hodimo na izlete večinoma v lažje gore, morda samo sredogorje, je vseeno dobro občasno prelistati po vzgojni planinski literaturi, ki jo je pri nas dovolj. Sposodimo si jo v knjižnicah, kupimo v knjigarnah, najbolj zanesljivo pa jo dobimo v založbi Planinske zveze Slovenije (PZS), Dvoržakova 9. Na revialnem področju lahko izbiramo med ožje specializiranimi Alpinističnimi razgledi in Grif-om, tematsko nekoliko širši pa je Planinski vestnik. V vsakem od njih bomo lahko prebrali tudi precej vzgojnih prispevkov.

Največ informacij o vzgojno - izobraževalnih akcijah dobimo na PZS, nekatere so objavljene tudi v Koledarju akcij, ki ga PZS izdaja vsako leto. Najbolj aktivna na izobraževalnem področju je Mladinska komisija (MK) pri PZS. Vsako leto organizirajo letni in zimski tečaj gorništva, teden turne smuke, za mlajše pa slovenski in mednarodni tabor mladih planincev. Na tečajih gorništva pridobi udeleženec temeljna gorniška znanja, ki so potrebna za varno gibanje in hojo v gorah. Letne tečaje izvajajo v vzgojno - izobraževalnem centru v Bavščici, zimske v gorah nad Jezerskim, turno smuko pa na Komni. Občasno izvedejo gorniška izobraževanja tudi posamezna planinska društva (PD), npr. Kamnik, Kranj idr. Izletniški odsek pri PD Ljubljana-Matica izvaja takšne tečaje skozi vse leto. Maja, junija, septembra in oktobra organizirajo tečaj alpinističnih veščin v kopnih razmerah, januarja, februarja in marca tečaj gibanja v snežnih razmerah, decembra pa tečaj turne smuke. Cilj tečajev ni toliko pridobitev splošnih gorniških znanj udeležencev, saj za to skrbijo vodniki, pač pa čimbolj varno in zanesljivo gibanje posameznika na turi. Od splošnega izobraževanja omenimo še dan varstva pred snežnimi plazovi, ki ga spomladi vsako leto organizira GRS.

Za tiste, ki imate vodniško žilico, predstavljamo še vodniške tečaje. Le - te izvajata večinoma MK in Odbor za planinske vodnike (OPLV) pri PZS. Kategorij vodenja, ki jih s tečejem pridobimo, je kar 12 (z oznakami od A do K). Razdeljene so na vodenje v kopnih, snežnih in ledeniških razmerah ter turno smučanje. Tečaj pri MK je desetdnevi, pri OPLV pa je razdeljen na štiri vikende. Na tečaju udeleženec pridobi temeljna gorniška znanja, ki so potrebna za vodenje in varno hojo v gore. Izpit je sestavljen iz preverjanja teoretičnega znanja, vodenja v praksi, napisati pa je treba še seminarsko nalogo. Po izpitu mora vodnik opraviti še pripravništvo. Za vsako kategorijo, za katero se prijavite na tečaj, pa morate imeti zadostno število potrebnih tur. Temeljna gorniška znanja lahko pridobimo tudi na alpinistični šoli. Le-te organizirajo alpinistični odseki pri PD in alpinistični klubi. Šolanje je sicer bolj namenjeno učenju tehnikam gibanja v kopnem (plezanju), pozimi in v ledu, vseeno pa pridobimo tudi temeljna gorniška znanja. Šola pa je dolgotrajna, prvo leto se šolamo za mlajšega, naslednje za starejšega pripravnika, potem pa nas čaka še izpit pred državno komisijo. Ta je spet teoretičen in praktičen, potrebujemo pa tudi dovolj plezalnih vzponov. Praksa kaže, da se precej gornikov udeleži vodniških tečajev in alpinističnih šol, čeprav potem nikoli ne vodijo ali malo plezajo, bolj z namenom, da bi pridobili čimveč gorniških znanj.

Našteli smo samo osnovna gorniška izobraževanja, ki se jih lahko udeleži skoraj vsak. Vsa druga šolanja pa zahtevajo precej več predznanja. Takšna so šolanja gorskih reševalcev, inštruktorjev na vseh nivojih in gorskih vodnikov. Najbolj varna pot v gore je seveda z gorskim vodnikom, skupinski izleti, ki jih vodijo planinski vodniki in jih organizirajo mnoga PD v Sloveniji, pa imajo vedno tudi vzgojni smoter. Razpisi tečajev in izletov so objavljeni v dnevnem časopisju, tečaji v ponedeljkovih alpinističnih novicah Dela, izleti pa med tednom, več informacij pa daje PZS.

Vladimir Habjan
Foto: Vladimir Habjan, Irena Mušič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti