Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klobasa in zelje

Imena so kot časovni stroj; vedno prisotna in zgovorna. Povedo tisto, kar želimo slišati. Tudi v alpinizmu in drugih oblikah skalolazenja.

 

Klobasa in zelje

Medtem, ko si je lahko teksaški milijader za dvajset milijonov zelencev privoščil polet na luno – in ni eddini - smo Slovenci še vedno trdno na tleh. Hvala bogu! Konec septembra nas je bilo milijon in skoraj 997 tisoč. Še vedno smo pod vplivom negativnega prirasta ali bolje povedano: umre nas več, kot se nas rodi. In slednje je prav trendi.

Pač, trendovsko je imeti čim manj z novorojenčki tudi zato, ker po zadnjih izračunih v Sloveniji živi pod pragom revščine 233 tisoč ljudi. Ja, res! Potem pa k temu prilepimo še etiketo ne ravno danih možnosti, da mladi pridejo do stanovanja, da je tudi vedno težja pot do prve zaposlitve in ob dejstvu, da so generacije bolj in bolj usmerjene v kariero, bomo izumrli še prej kot si mislimo. Puf, pa nas ne bo! V gorah na sončni strani pa bodo spet prevladovali germani, čehi – ti so itak že v večini – in ostali narodi, ki nas bodo nadživeli.

In tako se bodo izgubila tudi vsa imena!? Vsem nam lastna in poznana?! Z imeni je pač tako, da je v Sloveniji še vedno največ Franceljnev, kar 35.526, katerim sledijo kakopak vsi, ki slišijo na ime Janez. Takoj za Janezi slišijo Antoni, ki jih je tudi precej. Nato se število počasi reči in najbolj priljubljenim sledijo Jožefi, Ivani, Andreji in Markoti. Pri ženskah prepričljivo vodijo Marije, ki jih je kar 80.829 in so krepko pred tistimi z imeni Ana in Irena. Statistično gledano je Marija najbolj prisotna v vseh regijah Slovenije, dočim se pri moški populaciji menjajo v regijah tako Ivani, ki jih je recimo največ na Koroškem, Goriškem in obalno Kraškem, Janezi, ki prevladujejo na Gorenjskem, v osrednje slovenski regiji in Franceljni, ki prevladujejo v Podravskem, Savinjskem, Zasavju, spodnje Posavskem in Notranjskem. In slednje bo kaj kmalu zgolj še zgodovina.

Prav, gremo dalje. Napoved ni kaj daleč. Planika, recimo, že počasi umira, Julijana se ni znašla na trgu in je v stečajnem postopku, kjer čaka na boljšega gospodarja. Alpina odpušča in se seli na cenejše trge. Stol životari. Na drugi strani pa se Triglav hitro vzpenja in je še vedno krepko najvišji, najmogočnejši, najvplivnejši. Kakorkoli, ni malo podjetij, ki so si za svoje poslanstvo izbrali ime iz okolice ter načelno temu poimenovalo svojo blagovno znamko. Sliši se odlično. Kul! Eni so z imenom znali drugi pač ne.


Velika srečna družina - prihodnost za narod.

Tako kot gospodarstveniki in fajn slišani menedžment še ne toliko nazaj, so gorniki in ljubitelji narave že precej prej poimenovali vrhove, doline, krnice, prelaze, ki jih dandanes s pridom koristijo prvi. Moderni skalolazci – plezalci, alpinisti, solerji, hribovci, gobezdači, balvanisti, ekstremisti – se poslužujejo različnih taktik plezanja in promocije, kakor tudi nabora za ime smeri. Jasno, imena največkrat povedo to, kar avtorji smeri želijo sporočiti: kot ustvarjalcem novega jim ta možnost tudi pripada. Tako so imena enkrat bolj izvirna, drugič pomensko močna, tretjič pripovedna, četrtič posvečena, petič ponavljajoča, šestič provokativna, sedmič domovinska, osmič neokusna, devetič čustvena, desetič pokvarljiva, enajstič kakeršnakoli že. Da, časi romantikov prejšnega sistema in tistega še prej, so že zdavnaj mimo, pa naj so imena kot so; Smer Debelakove, Hornova smer, Peternelova smer, Brojanov raz, Herletova smer še tako pomembna in odraz časa. Smo namreč v odobju, ko so dejstva nastavljena na kul in In. Naj sporočilo seže čim dlje, pokaži svojo pripadnost in bodi zvest mecenom. Jasno, tako potem nastanejo pomensko globoka, včasih tudi za odtenek erotična imena: Talk is Cheap, Kaj ti je deklica, Sanjski par, Ženska za nagrado in Moški za naslado, Korak do sanj, Stopnice v nebo. Tudi domovinske: Slovenska tam, Slovenska tukaj, Slovenska gor, Slovenska pa pika. In lokalno obarvane: Smer dveh Dolenjcev, Za Štajerce, Domžalska in podobno iz zbirke lokalne samouprave. Potem so tukaj še imena, ki največkrat povedo več kot še tako dober opis: Lepotička, Sivi ideal, Zajeda Šit, Kaminska smer, Smer čez plošče, Opium. In na koncu marketinško usmerjene: Mobitelova smer, Rajna, Slovenica… katerih sporočilo je usmerjeno tržno.

 

Čas in trg meljeta naprej, imena pa ostajajo. In bodo vsaj še nekaj časa. Učijo nas naj bo sporočilo kratko, z močno sporočilno vrednostjo: ime naj bo mogočno, še najbolje, da deluje kot ”headline”; konec koncev pa mora ustrezno ime izražati trdno pozicijo. Morda res tudi zato, ker ga tako opazimo, ker vanj verjamo, ker je tako skorajda večno. Morda je res celo to, da se kljub temu, ko bomo izumrli ni bati za slovenstvo, kajti, ostala bodo imena.


 

Ne dovolite si zamuditi

Opozorilo: Nasvete za popestritev prostega časa in prav tako delovne vneme vam predstavlja in vam bo predstavljal nekdo, ki nima ambicij po planetarnem. Kaj šele globalno umeščenem. Nikomur ne namerava soliti pameti kaj je dobro in kaj boljše, temveč želi podati kakšno smernico za pestrejši vsakdan. Takrat, ko zmanjka idej. Da steče.

 

Slaba vzgoja, film španskega filmskega virtuoza Pedro Almodovara je vreden ogleda. Presežek trenutne Holywoodske produkcije, ki se rola v megakompleksih. www.creativa.si

Spletni spomenik Srečku Kosovelu in njegovemu bogatemu opusu, www.kosovel.org.

Čas je ugoden za obisk Avstralije. Jasno, še posebej za željne plezanja. Nekaj kratkih za lažjo pot ”downunder”: knjiga fotografa Simona Carterja Rock Climbing in Australia Onsight.com.au. Najem avtomobila pri kakšnem cenejšem lokalnem prevozniku, spletna stran za jasnejšo sliko: www.climbing.com.au in praznovanje Novega leta v Sydneyu. Mega!

Pot pod noge! Vse do Muzeja novejše zgodovine na fotografsko razstavo Berta Sterna in Boba Willoughbya, ki sta ujela trenutke Frenka Sinatre in Marilyn Monroe. December je ravno pravšnji čas za ogled del velikega formata. www.muzej-nz.si

Legenda o jezdecu kitov. Film o Maorih – novozelandskih domorodcih - in o glavnemu junaku, deklici Paikei. Vredno ogleda: DVD v zbirki Vrhunci.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Klobasa in zelje"

Matej Humar,

Pripomba na prvi odstavek. Verjetno je mišljen kalifornijski (ne teksaški) miljonar (ne miljarder) Dennis Tito, ki je leta 2001 s Sojuzem letel v orbito (in ne na luno). Drži pa, da ga je polet veljal 20 Mio$.

Če smem samo še malo pokomentirati nadaljne "trendovsko" pisanje, za katerega mi ni čisto jasno v kakšni zvezi je s portalom "gore-ljudje.net". Glede na to, da nam negativni prirastek obeta relativno hitro izumiranje, Slovenci očitno nismo preveč na trdnih tleh. Ne strinjam se tudi s tem, da je kriv sistem, politika, ekonomija, oziroma karkoli od naštetega. Vse to so samo simptomi, da nekaj drugega škripa. Verjetno bi se bilo dobro zbuditi in prileteti spet na trdna tla.

Lp,

Matej

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti