Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izbruhnil

Razgledi: ... velikoplaninski vulkan Gradiščnik

Skrivnost, s katero so se in smo se dolgo ukvarjali tako različni znanstveniki (geografi, geologi, seizmologi, naivnologi), kot strokovnjaki splošne prakse, pa tudi samooklicani poznavalci Velike planine, je sedaj končno razkrita.

Stran od oči samoizolirane in vladnoubogajoče javnosti je najvišji vrh Velike planine, 1668 m visoki, docela okrogli in zato tako lepo razgledni stremuh Gradiščnik, v zadnjih dneh, danes ponoči pa še prav posebej, razkril nastanek in razloge za tovrstno oblikovanost vzpetega površja.

Da, gre za DELUJOČI VULKAN (OK, glede na velikost se bomo zadovoljili tudi s poimenovanjem vulkančič), s čimer se Slovenija samozavestno pridružuje razmeroma redkim, a zato toliko bolj vznemirljivim državam.

Ponosni na domovino, ponosni nase!

Glede na to, da je kamniški občinski štab civilne zaščite že pred dnevi, na predlog naše hodoljubne Pohodniške zveze Slovenije, zaprl vse kopne, morske in zračne dostope, ni nobene bojazni, da bi si kak nadebudni raziskovalec nevede spekel bedrca ali celo piško iz nahrbtnika.

Ni znano, koliko časa bo ta podzemni globočinski pojav še vztrajal, a nekaj je na dlani: ob sončnem zahodu je njegova intenzivnost daleč največja.

Poročevalec za Razglede, iz žrela vulkana, Borut Peršolja.
Vse fotografije Borut Peršolja, posnete v antropocenu preteklih let.

Razgledi, 01.04.2020
IZBRUHNIL VELIKOPLANINSKI VULKAN GRADIŠČNIK

1 komentarjev na članku "Izbruhnil"

Tone Škarja,

Končno dobra novica v teh korona časih. Ker ni pohodnikov, se je Planina sama potrudila za oživitev, in to veličastno. Le škoda, da so ti pojavi kratkotrajni in bo jutri okrog vulkana le še pepel.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti