Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zdaj ni pravi čas

Dnevnik - Petra Mlakar: ... za hvaljenje z vzponom na Triglav

Planinska zveza Slovenije ponovno poziva ljudi, naj ne tvegajo in se odpravljajo v gore, saj s tem dodatno obremenjujejo gorske reševalce in medicinsko osebje. Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po državi so zaprti. Ljudje naj gredo raje na lažje sprehode blizu doma.

»Z vso resnostjo moramo postaviti osebne cilje na stran in se držati omejitev gibanja, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomoremo k zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče. Vidimo, kaj se dogaja v tujini, kjer niso dovolj upoštevali omejitev, zato še enkrat pozivamo ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter tako še dodatno obremenjujejo reševalcev in medicinskega osebja. Planinske koče po vsej Sloveniji so zaprte, prav tako naravna plezališča, planinska društva so na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin zaprla nekatere planinske poti, zato prosimo vse, naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih,« poudarja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS) Matej Planko in opozarja, naj spremljajo javne objave, saj se bo gibanje po vsej verjetnosti v prihodnjih dneh še bolj omejilo. Planinska zveza Slovenije je vzpostavila posebno spletno stran koronavirus.pzs.si, na kateri ažurno objavlja ukrepe in priporočila.

Preslišani in spregledani nasveti

»Planinske koče so že prejšnji teden do nadaljnjega zaprle svoja vrata, zato naj se obiskovalci pri njih ne zadržujejo v skupinah, tam ne posedajo na klopcah in otroci naj ne plezajo po igralih. Prav tako so zaprti plezalni centri in telovadnice, planinska zveza pa je ta teden pozvala tudi planinska društva, odseke in druge skrbnike plezališč, ki tega še niso storili, da začasno zaprejo naravna plezališča in tako pomagajo pri zajezitvi epidemije in tveganju nesreč,« dosedanje ukrepe opisuje predstavnica PZS za odnose z javnostmi Manca Ogrin.

A dosedanja opozorila očitno niso bila dovolj, opaža strokovni sodelavec PZS in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi. »Družbena omrežja so še vedno polna aktualnih fotografij z gora, na katerih se turno smuča, gorsko kolesari, pleza… Gorski reševalci smo v prejšnjem tednu pozvali javnost, da se za čas izredne situacije odpove vsem dejavnostim v gorskem svetu, kamor sodi tudi plezanje v plezališčih, ker je s tem povezano tveganje za poškodbe. Poleg tega pa so jasna navodila, da v primeru poškodbe v gorah in suma na okuženost s covid-19 posadka helikopterja ne bo odobrila prevoza, gorski reševalci pa moramo v tem primeru ravnati po posebnih predpisanih metodah, s čimer se podaljšata intervencijski čas do ponesrečenca in sam sistem reševanja, prav tako se moramo zavedati, da zdravstveni domovi obratujejo v posebnih pogojih,« opozarja.

Učinki hvaljenja prek družbenih omrežij

Šerkezi težko razume posameznike, ki opozoril ne upoštevajo in ob tem svoje podvige objavljajo še na družbenih omrežjih. »Od plezanja v plezališčih, vzpona na Triglav, Raduho in še ne vem kam. To razumem kot spodbujanje množic k neodgovornosti in nepotrebnemu izpostavljanju ne le sebe, ampak predvsem tistih, ki bodo morali v primeru nesreče poskrbeti zanje, torej gorskih reševalcev, medicinskega osebja, gasilcev,« je prepričan. V PZS namesto tega svetujejo, da ljubitelji gora čas, ki ga imajo na voljo, izkoristijo za pridobivanje planinskega znanja. S pomočjo videovsebin na njihovi spletni strani se da na primer naučiti vezati planinske vozle in še mnogo drugih veščin za varnejši obisk gora, na voljo je tudi precej gorske literature.

Dnevnik, 24.03.2020 17.46
PZS: Zdaj ni pravi čas za hvaljenje z vzponom na Triglav

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti