Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ego naj ostane

... v dolini, gore bodo že počakale | Slovenske novice - Tina Horvat
Arhivska poobjava (je z zakasnitvijo)

Še v nedeljo se je po nekaterih gorskih poteh in kočah kar trlo obiskovalcev Ostanite v dolini, pozivajo gorski reševalci in Planinska zveza Slovenije

LJUBLJANA • Že od prvega dne razglasitve pandemije se je izkazalo, da mnogi niso pravilno razumeli ukrepov proti širjenju nevarnega virusa. Tako so tudi napotke, da je treba iti v naravo, številni zlorabili in popolnoma pozabili na previdnostne ukrepe.
Še v nedeljo se je po nekaterih gorskih poteh in kočah kar trlo obiskovalcev, brez omejitev so se družili, jedli in pili, med njimi so bili nekateri celo v resnici prepričani, da v gorah virus pač ni nevaren oziroma da tja ne zaide. A to seveda ni res! Odkar je razglašena epidemija, je vsakdo od nas potencialni prenašalec virusa oziroma okuženi, pa naj bo to v gorah ali v dolini. Poleg nevarnosti okužbe obstaja še en zelo pomemben razlog, zakaj se v teh dneh odsvetuje vse dejavnosti v gorah. Zaradi vedno več okuženih so slovenske bolnišnice in medicinsko osebje vse bolj obremenjeni, omejene pa so tudi materialne, tehnične in kadrovske možnosti. Zato iz zdravstvenih ustanov prihaja vse več opozoril, naj ljudje vendar pazijo nase in se izogibajo nepotrebnemu tveganju, kot je tudi obisk gora.

Helikopterjev ne bo!

Gorske koče so medtem zaradi poostrenih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa včeraj že zaprli, še vedno pa obstaja bojazen, da bodo mnogi samoizolacijo in prisilne počitnice ob lepem vremenu izkoristili za hojo v hribe.
Vendar pozor, Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebno v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere tam še vedno zelo zahtevne in nevarne. »V času epidemije, ko medicinsko osebje in civilna zaščita delujejo na meji zmogljivosti, lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo že tako preobremenjeni zdravstveni sistem v teh izrednih razmerah, ki smo jim trenutno priča v državi.
V primeru gorske nesreče in reševanja s helikopterjem, če bo helikopter sploh na voljo, bo transport ponesrečenca v primeru suma na okužbo s covid-19 težko izvedljiv, saj piloti nimajo zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati. Tudi gorski reševalci zelo težko pri reševanju nosimo zaščitna oblačila, saj nas ovirajo na zahtevnem terenu. Vse državljane zato pozivamo k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku. V danih razmerah stopimo skupaj in ravnajmo odgovorno,« so opozorili na GRZS.

Tudi Planinska zveza Slovenije (PZS) poziva, naj se vsi planinci, alpinisti, plezalci, turni smučarji in kolesarji odpovedo vsem aktivnostim v gorah, razen lažjih sprehodov v bližini doma, brez obiskovanja zahtevnejših in obljudenih ciljev. Prav tako odsvetuje vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin. »Za preprečitev širjenja koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma v družinskem krogu ... gore nas bodo počakale. Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja,« so poudarili na PZS.

Alpinist opozarja

Med tistimi, ki so opazili brezbrižno vedenje nekaterih, je tudi alpinist in gorski vodnik Miha Habjan. V nedeljo se je peljal mimo enega od slovenskih plezališč in ni mogel verjeti svojim očem – bilo je toliko ljudi, da se sploh ne bi dalo plezati, tudi če bi hotel. »Noro! Imamo kronične bolnike, rakave bolnike, bolnike vseh generacij, starejše, nosečnice ... Zaradi vseh njih se je treba vzeti v roke, ga prenehati srati in takoj dati svoj ego pod ključ. In pika,« je povedal izkušeni alpinist, ki je potem, ko je opazil, kaj se dogaja, takoj na svojem profilu na facebooku objavil opozorilni napis: »Če kje, se je pri alpinizmu treba učiti iz napak drugih. Če kdaj, se moramo zdaj Slovenke in Slovenci držati odlokov, priporočil vlade, stroke in referenčnih organizacij, da ne pride do katastrofalnega scenarija, ki se dogaja v italijanski Lombardiji. Poklicati prijatelje te dni in iti športno plezat na primer v Osp je nesprejemljivo. Enako velja za turno smuko, plezanje v gorah, bolderiranje, feratanje, ostalo gorniško aktivnost ... Ne smemo! Zakaj? To je danes menda že vsem jasno!
Za ta čas je treba radikalno spremeniti svoje navade in ustaljene poti. Edini, s katerimi lahko počnemo pravzaprav kar koli, tudi (zlasti) v prostem času, so člani naše družine. Nihče drug! Služba in preostala res nujna opravila so zgodba zase. Vse aktivnosti na prostem in v gorskem svetu, ki lahko povzročijo poškodbe ter zahtevajo pomoč gorskih reševalcev in/ali zdravniško oskrbo, so te dni nesprejemljive. V gore, predvsem v visokogorje, se zdaj ne hodi. Pa da ne bo kdo pametoval, da se lahko tudi na sprehodu kaj zgodi. Vsi plezalci in hribovci zelo dobro vemo, o čem govorim. Če je lahko pol države zdaj na čakanju, moramo biti tudi plezalci in hribovci ... Vsi bi radi, da to hitro mine. Zato ga ne serjimo naokoli
,« je zapisal. 

 

Slovenske novice, 17.03.2020
Ego naj ostane v dolini, gore bodo že počakale
slovnskenovice.si, 20.03.2020 15.17

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti