Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zamaknjene tekme

... v športnem plezanju, priprave na OI Tokio in SP Ljubljana v teku

Tudi Mednarodna zveza za športno plezanje se je odločila, da bo zaradi širjenja novega koronavirusa zamaknila evropsko prvenstvo in letošnjo sezono svetovnega pokala v športnem plezanju, ki se bo verjetno začela konec maja v Münchnu, evropsko prvenstvo bo v Moskvi predvidoma junija.
Priprave za septembrsko tekmo svetovnega pokala v Ljubljani ostajajo v teku, prav tako se na dogodek leta pripravljata slovenski potnici na olimpijske igre Tokio 2020 Janja Garnbret in Mia Krampl.

Nova tekmovalna sezona športnih plezalcev bi se morala začeti konec meseca z evropskim prvenstvom v Moskvi, načrtovanim med 20. in 27. marcem, a ga je Mednarodna zveza za športno plezanje zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila za dva meseca, od 15. do 22. junija. Prav tako so zamaknili azijsko, avstralsko in afriško prvenstvo, na katerih se bodo športne plezalke in plezalci v kombinaciji potegovali še za zadnje vozovnice za letošnje olimpijske igre.

Začetek nove sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju je bil v načrtu za prvi aprilski konec tedna v švicarskem Meiringenu, a je tekma - skupaj s tisto v korejskem Seulu, predvideno za začetek maja - prestavljena na september oz. oktober. Mednarodna zveza je že pred časom odpovedala aprilski tekmi SP na Kitajskem, v Wujiangu in Chongqingu.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki se je v začetku marca udeležila balvanskega mastersa v Nemčiji, na katerem je Janja Garnbret zmagala, Lučka Rakovec pa osvojila tretje mesto, se s prilagoditvami pripravlja na novo sezono.
"Zaradi koronavirusa se je ta trenutek vse ustavilo, zaradi moralne odgovornosti in zdravstvenega vidika so skupne akcije odpovedane, a vsi člani reprezentance individualno trenirajo. Zaradi spremenjenih datumov tekem moramo pripraviti nov načrt dela reprezentance z osredotočenostjo na junijski del, ko bo predvidoma evropsko prvenstvo, začela se bo tudi sezona v težavnosti, po najboljšem scenariju pa se bo svetovni pokal začel z balvansko tekmo v Münchnu konec maja," poudarja Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki se je na družbenih omrežjih odzvala s sporočilom: "Prišel bo čas, ko bomo spet skupaj - kmalu. Do takrat: imamo to! Ostanite varni in zdravi! #SlovenijaPleza."

Za zdaj ni pod vprašajem slovenska tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 25. in 26. septembra 2020 v dvorani Stožice v Ljubljani. Planinska zveza Slovenije skupaj z generalnim sponzorjem slovenske reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico in Valom 202 pripravlja plezalni spektakel, kot ga v Sloveniji še ni bilo. "Priprave na tekmo so do preteklega tedna potekale normalno in po načrtu. Program je v glavnini postavljen, prav tako je izbrana večina izvajalcev. Nadaljnje aktivnosti bodo odvisne od dogajanja po svetu in pri nas. Ko se bo epidemija zajezila in ustavila, bomo najprej počakali na dopolnjen urnik tekmovanj, ki ga bo moral sprejeli IFSC. Takrat bomo tudi videli, kdaj se bo sezona tekmovanj dejansko začela, in na podlagi tega aktualizirali naš program. Glede na to, da bo tekma konec septembra, delamo na tem, da bi jo skupaj s partnerji izpeljali, seveda pa se mora najprej normalizirati dogajanje zaradi ogroženosti s koronavirusom," pojasnjuje generalni sekretar PZS Matej Planko.

Leto 2020 je za športno plezanje prelomno, saj bo v Tokiu doživelo olimpijsko premiero. Nastop na olimpijskih igrah, ki po zadnjih informacijah Mednarodnega olimpijskega komiteja še vedno ostajajo na športnem sporedu med 24. julijem in 9. avgustom, sta si že zagotovili trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl, ki se individualno pripravljata na športni dogodek leta. V moški konkurenci bo slovenska reprezentanca v športnem plezanju na evropskem prvenstvu imela v ognju za zadnjo vozovnico še dve železi - Jerneja Kruderja in Anžeta Peharca.

PZS, 18.03.2020, ob 8.50
Zamaknjene tekme v športnem plezanju, priprave na OI Tokio in SP Ljubljana v teku

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti