Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 20.02.20

Primorski dnevnik: Po obrobju movraške vale | Prijateljstvo brez meje 2020 | Arihova peč 2020 | Uspešno so se zaključili tečaji smučanja

Po obrobju movraške vale

Nedeljsko prijazno in sončno vreme je kar 44 pohodnikov, članov SPD Trst, zvabilo v istrsko vasico Movraž. Tu so se zbrali, da bi v spremstvu Mirne in ob Marinkini razlagi krenili na zanimiv potep po delčku slovenske Istre.

Kot je bilo napovedano, so se najprej vzpeli skozi borov gozd do cerkvice sv. Kvirika (408 m). Čeprav so hodili po »križevem potu«, ni bilo nič križev in težav, saj je steza lepo speljana in so lahko tudi sproščeno poklepetali. Na vrhu so jih pričakali čudoviti razgledi na Tržaški zaliv, Učko, Planik ... in na Movraško valo - ki lahko ob obilnih padavinah postane pravo jezero, ker je količina vode iz bruhalnikov večja kot jo lahko odteče po požiralnikih. Pot so nadaljevali po razgledni poti, si privoščili počitek na toplih sončnih žarkih, ob prelepem pogledu na Sočerško valo in vas Sočergo, v meglici pa je bilo le slutiti hrvaško mestece Buzet. Gibali so se povsem ob meji s Hrvaško, zato ni čudno, da so se pozdravili tudi s čuvarji meje.

Sledil je spust skozi hrastov gozd, od koder je bil le še skok do Velikega Badina in pravih naravnih čudes - spodmolov in naravnega mostu, »istrskih ušes«. Česa vsega ne nudi Kraški rob.

Proti Movražu so se vračali po zanimivo speljani učni poti, ki jo med tednom pogosto obiskujejo učenci iz bližnjih in tudi bolj oddaljenih šol, saj nudi izjemne učne ure v naravi: od mnogih kraških pojavov, submediteranske in druge vegetacije, pa vse do tipične stavbne dediščine, suho zidov in zaraščenih teras, na katerih so bili včasih oljčniki in vinogradi. V vasi Dvori so si ogledali murve, ki so jih zasajali za gojenje sviloprejk. Zanimivosti kar ni zmanjkalo. Pa tako blizu od doma in na tako majhnem koščku sveta - so se čudili pohodniki, saj skoraj nihče od njih še ni obiskal teh krajev. Samo še spominski skupinski posnetek – brez tega ni pravega zaključka – in prijeten pohod se je končal z obljubo, da se čimprej spet skupaj odpravijo na nove poti.

Bilo je to zares sproščeno in prijazno druženje, pohod za dušo in telo. Pohvala in zahvala Mirni in Marinki, da sta tržaškim planincem odkrili te »neznane« kraje.
Maruška Lenarčič

Prijateljstvo brez meje 2020

Iskreno prijateljstvo ne pozna meja, še posebno ko tovariške vezi bogati ljubezen do narave in gora ter zasledovanje istih idealov. Tako prijateljstvo veže slovenske planince, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: člane Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke (Hrvaška), PD Snežnik iz Ilirske Bistrice (Slovenija) ter tržaške planince člane SPDT in ŠZ Sloga (Italija). Na skupnih izletih in proslavah se poglabljajo in tkejo nove vezi, najbolj pričakovan trenutek pa je tradicionalno letno srečanje poimenovano »Prijateljstvo brez meje«.

Letošnje, 15. srečanje bo v nedeljo, 01. marca, na Tržaškem. Zbrali se bomo ob 9. uri v Nabrežini ob pokopališču. Po dobrodošlici in uvodnem pozdravu se bomo podali na Kraški rob in se sprehodili po slikoviti poti Tiziane Weiss. Pot bomo nadaljevali proti vasi Slivno in se spustili v tamkajšnjo, s kapniki bogato okrašeno Pejco v Lascu. V nadaljevanju poti si bomo ogledali še prazgodovinsko gradišče in se vrnili proti izhodišču. Prijetni, nenaporni turi bo sledilo kosilo in prijateljsko druženje v vasi Sveto.

Pohod je primeren za vse, nujna je planinska obutev pa tudi pohodniške palice. Iz organizacijskih razlogov je prijava obvezna, vpisovanje do srede, 26. februarja. Za informacije in prijave pokličite na tel. št. 040413025 (Marinka).

Arihova peč 2020 ... SPDT

Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in SPD Rož Šentjakob vabijo v nedeljo, 1. marca, na 42. zimski pohod Arihova peč 2020 v spomin na tam padle partizanske borce. Planinci se bodo zbrali pri Polancu na Čememici nad Šentjakobom v Rožu med 9. in 12 uro. Povzpeli se bodo do partizanskega bunkerja in po planinskih poteh do planinske koče SPD Celovec na Bleščeči planini (1.084 m), vrnili pa se bodo mimo Ressmannove lovske koče do izhodišča. SPDT vabi člane, da se pohoda udeležijo. Nujna je zimska planinska oprema.

Arihova peč 2020 ... SPDG

Goriški planinci se bomo tudi letos udeležili spominskega pohoda na Arihovo peč. Predviden je prevoz z društvenim kombijem in osebnimi avtomobili. Prijave in informacije (3317059216 Vlado).

Občni zbor SPDG bo 17. aprila

Glavni odbor Slovenskega planinskega društva v Gorici je določil, da bo redni letni občni zbor društva 17. aprila v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici. Prvi sklic bo 16 aprila, drugi pa 17. aprila.

Uspešno so se zaključili tečaji smučanja

V nedeljo, 16. februarja, se je v kraju Fomi di Sopra, kljub suhi zimi, uspešno zaključil letošnji tečaj alpskega smučanja članov zamejskih društev in klubov. Z dodatnim dnevom so nudili možnost tečajnikom, ki so zaradi bolezni ali drugih razlog ostali iz rednega poteka. Odziv na pobudo je bil tudi letos dober. Pobuda je namenjena predvsem osnovnošolcem in tudi otrokom, ki obiskujejo zadnji letnik vrtcev, priredili pa so tudi tečaj za odrasle.

Sodelovanje med zamejskimi klubi in organizacijo zamejskih učiteljev smučanja je bilo tudi letos uspešno. Za prihodnjo sezono bodo skušali organizacijo nadgraditi in prisluhniti tudi predlogom, da bi poleg tečajev alpskega smučanja poskrbeli tudi za tečaje deskanja.

Primorski dnevnik, 20.02.2020
Planinski svet 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti