Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Suha

Planina Suha (1385 m) je skozi dolga desetletja tesno povezana z turno smučarsko goro Rodico po zaslugi domačinov, med katerimi je zanesljivo najbolj zaslužen že pokojni Franc Podlipnik (Anžlin iz Laškega Rovta), ki je prireditev vedno vzpodbujal s svojimi dejanji, da se je dokončno prijela ...Janez Pikon: Daleč nazaj sežejo spomini domačinov na čase, ko je planina turno smučarsko živela pozimi in s planinsko pašo, poleti.

Planina Suha

Planina Suha (1385 m) je skozi dolga desetletja tesno povezana z turno smučarsko goro Rodico po zaslugi domačinov, med katerimi je zanesljivo najbolj zaslužen že pokojni Franc Podlipnik (Anžlin iz Laškega Rovta), ki je prireditev vedno vzpodbujal s svojimi dejanji, da se je dokončno prijela. Člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica že pred mnogimi leti obiščemo planino Suho pod Rodico. Začnemo nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre. Med sprehodom po že zeleni planini s kar visoko travo in vzporedno z lovsko kočo prečimo zaplate snega, ki so še ostale nakopičene od plazov s predela Zadnje Suhe.

Med sprehodom po že zeleni planini s kar visoko travo in vzporedno z lovsko kočo prečimo zaplate snega, ki so še ostale nakopičene od plazov s predela Zadnje Suhe ...Posekano ruševje in očiščeno pobočje na zgornjem robu dodatno poveča prostrane goličave planine, v katero bodo v teh dneh zopet prignali živino na poletno pašo ...Planina Suha (1385 m) je skozi dolga desetletja tesno povezana z turno smučarsko goro Rodico po zaslugi domačinov, med katerimi je zanesljivo najbolj zaslužen že pokojni Franc Podlipnik (Anžlin iz Laškega Rovta), ki je prireditev vedno vzpodbujal s svojimi dejanji, da se je dokončno prijela ...Člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica že pred mnogimi leti obiščemo planino Suho pod Rodico. Začnemo nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ...To je prostrana goličava planine Suhe, kjer poleti še vedno živahno pozvanja manjša čreda živine. Nikdar ni bila tako opustošena, kot je v teh časih, ko so na planini le še štirje urejeni objekti za krajše prebivanje ...

Posekano ruševje in očiščeno pobočje na zgornjem robu dodatno poveča prostrane goličave planine, v katero bodo v teh dneh zopet prignali živino na poletno pašo. To je prostrana goličava planine Suhe, kjer poleti še vedno živahno pozvanja manjša čreda živine. Nikdar ni bila tako opustošena, kot je v teh časih, ko so na planini le še štirje urejeni objekti za krajše prebivanje. Povzpnemo se tudi višje na mesto, kjer je nekoč stala vojaška karavla. Prijetno vreme s toplim soncem nas je spremljalo ves dan.

Megleno morje nad Bohinjsko dolino je v jutranjih urah lepo vidno. Dovolj sledi je opaziti od obiskanosti po med rušjem in kamnitimi razpokami na obeh staneh ...Dobro so še vidne sledi lovske koče, prvotno je na tem mestu stala vojaška karavla, ki so jo zgradili in je od leta 1937 služila, kot vojaška postojanka, skupaj s še šestimi karavlami na bližnjem območju ...Člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica že pred mnogimi leti obiščemo planino Suho pod Rodico. Začnemo nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ...To je prostrana goličava planine Suhe, kjer poleti še vedno živahno pozvanja manjša čreda živine. Nikdar ni bila tako opustošena, kot je v teh časih, ko so na planini le še štirje urejeni objekti za krajše prebivanje ...Povzpnemo se tudi višje na mesto, kjer je nekoč stala vojaška karavla. Prijetno vreme s toplim soncem nas je spremljalo ves dan ...

S planine nadaljujemo južno po planinskem pašniku, ki nas po krajšem vzponu pripelje do razpotja in zahodno navkreber v smeri nekoč vojaškega objekta. Brezskrbno potepanje po planinskih poteh in gorskih travnikih, ter občudovati lepote narave, ki se ti kot film odkrivajo. Megleno morje nad Bohinjsko dolino je v jutranjih urah lepo vidno. Dovolj sledi je opaziti od obiskanosti po med rušjem in kamnitimi razpokami na obeh staneh. Zahodno so vidne številne sledi razpadlih stanov na planini.

Dobro so še vidne sledi lovske koče, prvotno je na tem mestu stala vojaška karavla, ki so jo zgradili in je od leta 1937 služila, kot vojaška postojanka, skupaj s še šestimi karavlami na bližnjem območju od Baškega sedla do Vogla. Na Baškem sedlu (sledi obzidja), Na Kalu (razpadajoči temelji), na sedlu med Rušnim vrhom in Črno prstjo (razpadajoči temelji), ter na Suhi planini (sledi tudi bivše lovske koče) so bile grebenske karavle, Pod luknjo, nad Gostim lesom ob Ribčevim Lazom (razpadajoči temelji) in na mestu, kjer stoji Koča dr. Janeza Mencingerja, pa nižinske ali celoletne karavle.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Suha

Na Planini Suha, 1385 mPlanina Suha (1385 m) je skozi dolga desetletja tesno povezana z turno smučarsko goro Rodico po zaslugi domačinov, med katerimi je zanesljivo najbolj zaslužen že pokojni Franc Podlipnik (Anžlin iz Laškega Rovta), ki je prireditev vedno vzpodbujal s svojimi dejanji, da se je dokončno prijela ... Planina Suha, 2. julij 2007Člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica že pred mnogimi leti obiščemo planino Suho pod Rodico. Začnemo nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ...
Pri, Ta debeli smrekiČlani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica že pred mnogimi leti obiščemo planino Suho pod Rodico. Začnemo nad zgornjo prečno cesto v Javorju po zložni Bukovski dolini, kjer se pobočje dvigne čez strmo stopnico, takoj zatem zravna in odpre ... Planina Suha, leto 1957Planina Suha (1385 m) je skozi dolga desetletja tesno povezana z turno smučarsko goro Rodico po zaslugi domačinov, med katerimi je zanesljivo najbolj zaslužen že pokojni Franc Podlipnik (Anžlin iz Laškega Rovta), ki je prireditev vedno vzpodbujal s svojimi dejanji, da se je dokončno prijela ...

1 komentarjev na članku "Planina Suha"

Tone Škarja,

Užitek je brati Pikonove geo in zgodovinske zgodbe. Žal je človeku dano le eno življenje. Večino sem ga "zapravil" za alpinizem, zdaj pa niti za potepanje po Pikonovih poteh ni več moči. Hvala vsaj za užitek branja. Imenitna stvar.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti