Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Torre Egger

sta David Debeljak (AO Rašica) in Gašper Pintar (AO Ljubljana-Matica) splezala po smeri Titanic (A0, 7a, M5, WI4, 950 m)

Pintar je v Argentini že od decembra lani in v začetku januarja je v navezi s Francozoma Damienom in Benoitom preplezal smer Supercanaleta v Fitz Royu (TD+ VI/5, 1500 m).

Vreme v januarju je bilo slabo še za patagonske razmere, tako da sva v hribe hodila skoraj na poldnevna okna lepega vremena. Posledično sva dodobra izkusila vodno hlajenje na dostopih v doline in pri hoji nazaj.
Ni manjkalo obilice vetra in ledu v pokah. Izkoristek je bil vseeno kar spodoben - plezala sva sedem smeri, splezala sva na nekaj vrhov, poleg tega pa naredila nekaj konkretnih poskusov.
In seveda dostopala na polno, nekaj bolderirala in se družila z ekipo v El Chaltenu.

Tik pred mojim odhodom je prišlo prvo večje okno (zadnje je bilo za novo leto, ko je Pinti splezal Supercanaleto na Fitz Roy), ki sva ga dobro izkoristila in splezala smer Titanic na Torre Egger. Mešanica strme, spodobno težke skale in lednih raztežajev, pa nekaj ledu v pokah in snežne gobe na vrhu. Plezaš malo s derezami in cepini, malo s plezalkami in rokami ter malo s plezalkami in cepini. Za tole smer sva res zelo srečna.

Poleg tega sva (s)plezala naslednje smeri - po vrstnem redu od začetka do konca):
Austriaca na Agujo de L'S iz Niponina > zaradi dežja je bil to alternativni jutranji načrt.
• Voie Des Benitiers v El Mochu > zadnjo polovico je deževalo in spodobno pihalo.
• poskus v Whisky Time v Aguji Poincenot > gre za nekdanjo A4 tehniko, ki se jo da splezati prosto (leta 2018 sta prvih 10 raztežajev prosto že splezala Seán Villanueva in Siebe Vanhee), preplezala sva štiri raztežaje in obrnila zaradi ogromno ledu v pokah.
Whillans-Cochrane v Aguji Poincenot > fajn klasika, malo ledu in miksa, malo skale.
• poskus v Grey Yellow Arrow v El Mochu > že zjutraj je bilo jasno, da so pogoji gnili, čakala sva do dvanajstih, da se je led vsaj malo očistil, splezala tri raztežaje malo mokrih in ledenih pokah in potem obrnila.
• (poskus) Hypermermoz v Aguji Mermoz > glede na razmere (mraz in led) je bila v osnovi ideja klasična smer Argentina, pa sva se pod steno vseeno usmerila v smer Hypermermoz. Malo plezanja z rokami, nekaj kombinacije plezalk in cepinov v sicer super smeri. Ko sva prišla na greben na stik z Argentino, naju je veter skoraj odpihnil, ob prihajajočem vremenskem poslabšanju na grebenu sva končala in se po vrvi spustila v dolino.
• Titanic v Torre Eggerju > epsko huda smer na verjetno najbolj ikoničen vrh daleč naokoli, vsekakor prava izbira glede na vreme in pogoje za plezanje. Se je bilo treba kar potruditi.

Vir: PZS/David Debeljak

PZS, 12.02.2020 ob 14. uri
Debeljak in Pintar po Titanicu na Torre Egger

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti