Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Konferenca planinskega gospodarstva

PZS - Dušan Prašnikar: ... v pričakovanju razpisa za sanacijo koč

Konferenca je potekala v pričakovanju posebnega razpisa za energetsko in snovno sanacijo planinskih koč ter uvajanju rezervacijskega sistema CAA za planinske koče. Konferenca, že 9. po vrsti, je bila v soboto, 1. februarja, v okviru sejma Alpe Adria. Udeležilo se je je preko 70 predstavnikov planinskih društev.

Načrtovanje gradbenih investicij v skladu z zakonodajo in priprava gradbene dokumentacije je bila osrednja tema konference. Tematiko je predstavil Rok Bordon, projektant za nov Kocbekov dom na Korošici. Urejena gradbena dokumentacija je zelo pomembna tudi z vidika napovedanega razpis za planinske koče.

Razmerja med društvi in najemniki planinskih koč je predstavil Damjan Omerzu, strokovni sodelavec PZS. V praksi namreč prihaja do situacij, ko razmerja niso dobro ali dovolj natančno dogovorjena in zapisana. Predstavitev je ponudila predvsem rešitve, da do zapletov med društvom in najemodajalcem na bi prihajalo.

Rezervacijski sistem za planinske koče bo za slovenske koče vzpostavljen pred poletno sezono 2020. Sistem, ki ga je predstavil Miro Eržen, podpredsednik PZS, deluje pod okriljem CAA (Združenja planinskih zvez v Alpah), v njem pa je na voljo že preko 400 planinskih koč v Alpah. Za koče v Sloveniji vstop v sistem ni obvezen, je pa zelo priporočljiv za koče, ki beležijo večji obseg nočitev. Za zainteresirane koče oz. planinska društva bodo sledile še izobraževalne delavnice.

Projekt Sustainhuts, Trajnostne gorske koče v Evropi sta predstavila Mitja Mori, Fakulteta za strojništvo in Tadej Auer, Razvojni center za vodikove tehnologije. V letu 2019 je bila izvedena investicija novega otočnega sistema električne samooskrbe s fotovoltaiko in vetrnico na Pogačnikovem domu na Kriških podih. V letu 2020 pa je podobna investicija načrtovana na Domu Valentina Staniča pod Triglavom. V projektu je partner tudi Planinska zveza Slovenije.

Razpis za energetsko in snovno sanacijo planinskih koč je glavna tema društev s planinskimi kočami. Miro Eržen je predstavil določena izhodišča razpisa, kot npr. da bo razpis s prvim rokom v pomladnih mesecih 2020, sredstva bodo morala biti porabljena do konca leta 2022, koristniki sredstev bodo lastniki planinskih koč, vpisanih v register planinskih koč pri PZS, in tudi najemniki teh koč. Za lastnike planinskih koč razpis predstavlja izjemno priložnost za izboljšanje planinskih koč. Ko bodo vsebine razpisa in vsi pogoji določeni, PZS načrtuje izvedbo delavnic za potencialne prijavitelje.

Sklepno dejanju konference je bilo posvečeno podelitvi certifikatov za planinske koče, ki sta jih podelila Miro Eržen, podpredsednik PZS, in Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne PZS. Nova prejemnika certifikata okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let sta:
• Koča na Planini nad Vrhniko (PD Vrhnika),
• Koča na Kriški gori (PD Križe).

Podaljšanje veljavnosti tega certifikata so prejeli: Koča na Loki pod Raduho (PD Luče), Koča v Grohotu pod Raduho (PD Mežica), Koča na Ermanovcu (PD Sovodenj) in Tončkov dom na Lisci (Občina Sevnica).

Novi prejemniki certifikata družinam prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let s:
Koča na Dobrči (PD Tržič),
• Koča na Kriški gori (PD Križe),
• Zavetišče v Gozdu (PD Križe).

Podaljšanje veljavnosti tega certifikata so prejeli: Dom na Boču (PD Poljčane), Dom planincev v Logarski dolini (PD Celje Matica), Erjavčeva koča na Vršiču (PD Jesenice), Koča na Kopitniku (PD Rimske Toplice), Koča na Loki pod Raduho (PD Luče), Koča na Naravskih ledinah (PD Ravne na Koroškem), Koča na Planini nad Vrhniko (PD Vrhnika), Planinska koča na Ermanovcu (PD Sovodenj), Planinski dom na Brnici (PD Liboje), Planinski dom na Kalu (PD Hrastnik), Planinski dom na Smrekovcu (PD Črna na Koroškem), PUS Bavšica (Planinska zveza Slovenije), Tončkov dom na Lisci (Občina Sevnica).

Po konferenci je sledil Zbor gospodarjev, ki je obravnaval običajne dokumente gospodarske komisije PZS (poročila o delu, finančno poročilo in program dela ter finančni načrt). Pod točko razno je zbor obravnaval in sprejel okvirno 5 % dvig najvišjih priporočenih cen prenočitev in osnovne oskrbe v planinskih kočah. Dvig se nanaša na uravnoteženje cen zaradi inflacije v Sloveniji v zadnjih treh letih. Za veljavnost mora odločitev potrditi še Upravni odbor PZS.
Dušan Prašnikar,  
strokovni sodelavec Gospodarske komisije  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti