Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledna tehnika

AK Vertikala: V soboto, 18. januarja, smo imeli tečaj v zaledenelih slapovih.

Tokrat zdesetkana ekipa petih +1 tečajnikov (Thibaut, Matej, Anja, Maja, Meta, Anže), štirih pripravnikov (Jure, Ana, Jan, Jasmina), ter Tone in Nejc, ki sta tečaj vodila, smo se odpravili na Jezersko in zajadrali pod Vikijevo svečo. Tam smo se udobno namestili in z Nejcem še enkrat predebatirali opremo za ledno plezanje ter način plezanja.
Nato je besedo prevzel Tone in lotili smo se sidrišč v ledu.
Najbolj fascinanten, je bil, kakopak, produkt sovjetskega uma izpred 90 let, sidrišče Abalakov in različne kombinacije povezav le tega v varno sidrišče. Nato smo se pod njunim nadzorom lotili same izdelave sidrišč. Nejc nam je pokazal tudi nameščanje vmesnih varovanj in gibanja med plezanjem, ko je napeljeval vrvi, ki smo jih kasneje uporabili za plezanje na top rope. Tone nam je prikazal izdelovanje sidrišč za spust po vrvi in po kolapsu v glavah, ki ga je povzročilo inženirsko zasnovano sidrišče za spust na ledenem vijaku, smo se te umetnosti lotili tudi sami.

Za konec smo splezali še dve krajši liniji, ki nam jih je predhodno napeljal Nejc in se spoznavali s »talarji«, putrom in vsemi vrstami ledu, ki jih tokrat v spodnjem delu ponuja Vikijeva sveča.
Tečaj smo s Tončkovo zaključno besedo in analizo sklenili pri Planšarskem jezeru v vedrem vzdušju.
V objektiv nas je ujel Jan.

AK Vertikala, 22.01.2020
TEČAJ: ZALEDENELI SLAPOVI – LEDNA TEHNIKA

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti