Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Grega Lačen

VecerKoroska - Andreja Čibron Kodrin: ... se je smrtno ponesrečil 
Slovenske novice: Policija razkriva, zakaj je umrl naš vrhunski alpinist

43-letni alpinist je danes popoldne izgubil življenje pri sestopu z Jezerskega. Povzpel se je na številne vrhove in bil član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav. Iskrene sožalje družini, prijateljem, kolegom in znancem, ki jih ni bilo malo.

Pozno popoldne se je na Gorenjskem smrtno ponesrečil vrhunski alpinist iz Koroške Grega Lačen, 43-letni slovenski alpinist, ki izhaja iz Črne na Koroškem in je s svojo družino živel na Prevaljah. Po sedaj znanih informacijah je življenje izgubil pri sestopu na Jezerskem, kjer je včeraj in danes plezal z izkušenim alpinističnim kolegom iz Koroške.

Grega Lačen je v svoji izjemni alpinistični karieri osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah, med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v Karakorum. Z Andrejem Gradišnikom, s katerim je plezal tudi zadnjič, sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su - Perestroika Crack. Lačen je vodil tudi izjemno alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012. Plezal je z vrsto uspešnih alpinistov, ki so ga cenili in spoštovali kot izjemnega kolega. Alpinizem, ki je bil njegova največja strast v življenju, mu je privzgojil oče Marijan Lačen, ki je častni občan Črne na Koroškem.

Ironično in nadvse tragično se je Grega Lačen poslovil na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Dava Karničarja, ki je umrl lani jeseni v delovni nesreči na Jezerskem. Ob smrti Karničarja je Grega Lačen septembra 2019 za Večer dejal: "Mi smo bili še čisti vajenci, on pa nam je predajal znanje."


Slovenske novice, 18.01.2020 10.07 - STA
Policija razkriva, zakaj je umrl naš vrhunski alpinist

»Dovolj je en napačen gib ali en moteč faktor, npr. telefon

Za alpinista Grega Lačna, ki se je v petek smrtno ponesrečil pri sestopu na Mlinarjevem sedlu proti Zgornjim Ravnem, je bil po navedbah kranjske policijske uprave pri prečenju zelo strme poti usoden padec čez visoko prepadno steno. Kot so zapisali na policiji, je bil Lačen ustrezno opremljen, okoliščine pa kažejo, da je šlo za nesrečo.

Tragedija na zavarovani planinski poti

Nesreča se je zgodila na zahtevni zavarovani planinski poti, ki je zasnežena in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje, so danes pojasnili pri PU Kranj. Prenos pokojnika z gore je izvedla gorskoreševalna služba Jezersko, Lačnovega soplezalca pa so gorski reševalci peš pospremili v dolino.

Policija poziva k previdnosti

Kranjski policisti so v sporočilu za javnost še izpostavili, da je bil začetek leta v gorah zelo tragičen, zato so znova pozvali k previdnosti. Največ nesreč se zgodi pri sestopu, v snegu pa so najnevarnejša prečenja pobočij. Najpogostejša razloga za nesreče sta zdrs in padec, kar se po opozorilih policije pri aktualnih razmerah lahko zgodi zelo hitro. »Dovolj je en napačen gib ali en moteč faktor, npr. telefon.«

Večer, 17.01.2020
Vrhunski alpinist Grega Lačen se je smrtno ponesrečil
Andrej Gradišnik in Grega Lačen leta 2016; foto Andreja Čibron Kodrin
Andrej Gradišnik in Grega Lačen leta 2016.
Foto Andreja Čibron Kodrin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti