Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za potešiti lakoto

Gorenjski glas - Jelena Justrin: Lačna (451 m)–Kuk (498 m)–Veliki Gradež (507 m)

Greben, ki se razprostira od Kubeda do Velikega Badina in postreže z lepim razgledom na Kraški rob. Vrh, ki te spomni, da je dobro, če v želodcu ne kruli.

Zaledje slovenske Obale skriva številne zanimive in atraktivne poti, ki kar vabijo, da jih obiščemo. Se spominjate, ko smo s Kraškega roba, z Zjata, opazovali greben, ki se je razprostiral pred nami? Pod nami v flišni dolini so bile Hrastovlje, nad njimi pa se je razprostiral greben od Lačne preko Kuka do Velikega Gradeža, Treh Učk itd. Ta greben bomo obiskali danes.

S primorske avtoceste zapeljemo na izvoz Črni Kal, kjer nadaljujemo po stari cesti proti morju. Na večjem križišču nadaljujemo levo v smeri mejnega prehoda Sočerga oz. Buzeta. Nadaljujemo skozi Kubed do vasi Gračišče, kjer v desnem ovinku, tik pred tablo, da je vasi konec, zavijemo levo na urejeno parkirišče.

Nadaljujemo po cesti, ob kateri smo parkirali, do cerkve oz. strnjenega dela vasi. Na zidu opazimo smerokaz Lačna, levo. V središču je orientacija malce težja, zato svetujem, da se držimo desne poti, ki se rahlo spusti, mi pa zagledamo smerokaz Lačna/Stolp, ki nas usmeri desno. Nadaljujemo mimo povsem nove hiše, tik ob hiši, da steza doseže gozd in se začne v okljukih strmo vzpenjati. Kmalu zagledamo še smerokaz Jama Lisičji grad, mi pa kar nadaljujemo desno in se strmo vzpenjamo. Hitro se dvignemo in dosežemo povsem kraški teren. Kamnita steza postane razgledna. Pod nami je Gračišče z okoliškimi hribčki. Dosežemo širši kolovoz, ki pride iz Kubeda. Nadaljujemo po kolovozu in hitro zagledamo smerokaz Stolp, kar pomeni vrh Lačne. Če se povzpnemo na stolp, se nam odpre razgled proti Kraškemu robu, Slavniku, viaduktu Črni Kal, Tržaškemu zalivu, ob jasnem vremenu se pokažejo Julijci, celo Dolomiti.

Z Lačne nadaljujemo proti Kuku. Sledimo markacijam ob kamniti ograji, ki nas pripeljejo do kolovoza, ki smo ga prej zapustili. Od tod dalje lahko preprosto sledimo kolovozu, lahko pa gremo malce po svoje in hodimo bolj po robu, z razgledom na Komare doline. Ko sledimo kolovozu, dosežemo neizrazit, a razgleden Vrh križa. Kolovoz preide v pas borovega gozdička. Z nekaj sreče opazimo na jasi manjšega možica, ki označuje nemarkirano pot na bližnji Krog. Vmes opazimo tudi zanimive table, na katerih je narisana goba. Table označujejo eno od učnih poti, ki so jih pripravili v Gobarsko-mikološkem društvu slovenske Istre. S kroga nadaljujemo naprej proti Kuku, ki ga že vidimo v daljavi, in slej ko prej spet dosežemo kolovoz. Gozd preide v vse bolj odprt teren, na gola pobočja Kuka. Lahko sledimo kolovozu ali pa zagrizemo direktno v breg. In glej ga zlomka. Vršno pobočje je zložno, na sredi pa stoji razpotje z ličnim smerokazom. Več kot očitno je pot idealna tudi za gorske kolesarje. Na vrhu Kuka je križ z vpisno skrinjico. S Kuka nadaljujemo še naprej proti jugovzhodu. Prečimo pašno ogrado. Ja, okoli nas se bo paslo govedo. Ko dosežemo velik smerokaz, kjer je za Slavnik treba zaviti levo, zavijemo levo in Veliki Gradež je na naši desni strani. Vrh označuje velik kup kamenja, ki je videti kot obrambni zid.

Če bi po kolovozu nadaljevali naprej, bi dosegli Tri Učke, čez nekaj ur pa bi dosegli celo Veli Badim. A tega bomo obiskali kdaj drugič.

Z Velikega Gradeža se do Gračišča vrnemo po poti vzpona. Če bi sestopili proti vasici Movraž, bi nas čakalo na koncu nekaj ceste.

Nadmorska višina: 507 m
Višinska razlika: skupna 350 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 1 / 5 

Gorenjski glas, 02.01.2020 08.43
Za potešiti lakoto


Barvita jesen 2019 je bila na grebenu Lačna–Veliki Gradež.
Foto: Jelena Justin


 Ličen smerokaz tik pred vrhom Kuka / Foto: Jelena Justin


Veliki Gradež je po novem lepo označen. / Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti