Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sedmi prosti vzpon

26-letni Belgijec Sebastien Berthe je potreboval osem dni (ob dnevu počitka v steni), da je je prosto preplezal Nos (5.14/8b+, 900 m) v najbolj znani steni ZDA, El Capitanu.

V navezi z Loic Debry-jem je prosto preplezal vse raztežaje z oceno 5.12a;(7a+) ali več, le "The Great Roof" in "Changing Corners" z dodatnim varovanjem.
Vse aktivne dni po tri ure plezanja zgodaj zjhutraj in uro zvečer; v vmesnih urah je sonce tako segrelo skalo, da je bilo plezanje nemogoče.
Sicer pa Bertu Nos ni bil neznan. Prvič ga je preplezal v vsega desetih urah, leta 2017 pa še z očetom v treh dneh. In v El Capu je preplezal tudi že Heart Route (2016 z Simonom Castagnejem) in Freerider (tudi prosto, leta 2017 s Siebe Vanhee).

Smer "The Nose" so prvi preplezali ameriški plezalci Warren Harding, Wayne Merry in George Whitmore v 47 dneh (v razdobju poldrugega leta); zaključni vzpon (1958) je trajal 11 dni.

Leta 1993 je legendarna Lynn Hill (s partnerjem) Nos prva preplezala prosto in leto kasneje, 19. septembra 1994, to ponovila v - manj kot 24 urah.
Potem deset let tega nihče ni ponovil, čeprav poskusov ni manjkalo. Še najbolje se je odrezal Američan Scott Burke leta 1998, ki je smer preplezal v 12 dneh in le Great Roof ni zmogel prosto. Tudi brata Huber in brata Pou sta poskušala v tistih letih a zaman.
Oktobra 2005 se je prosta ponovitev posrečila Tomy Caldwellu (z Beth Rodden).
In šele 2016 je tretjo prosto ponovitev opravil nizozemski plezalecJorg Verhoeven.
Še istega leta je skušal Nos prosto preplezati najuspešnejši plezalec našega časa Čeh Adam Ondra; neuspešno.
Šele leta 2018 je v povsem solo vzponu Nos preplezala Japonka Keita Kurakami.
Istega leta je komaj 15-letni ameriški plezalec Connor Herson opravil šesto prosto ponovitev.
 

4sport.ua, 15.11.2019
БЕЛЬГИЙСКИЙ СКАЛОЛАЗ СЕБЕСТЬЯН БЕРТ СТАЛ СЕДЬМЫМ ЧЕЛОВЕКОМ В МИРЕ, КТО СМОГ ПРОЙТИ ЛЕГЕНДАРНЫЙ МАРШРУТ "THE NOSE" СВОБОДНЫМ ЛАЗАНИЕМ

1 komentarjev na članku "Sedmi prosti vzpon "

Igor Pavlič,

A sem edini ki ne razumem povedi "V navezi z Loic Debry-jem je prosto preplezal vse raztežaje z oceno 5.12a (7a+) ali več, le za "The Great Roof" in "Changing Corners" z dodatnim varovanjem."?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti