Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naj planinska pot

OcistimoGore.si: ... planince čaka v novi (varnejši) podobi

Z obnovo Rečiške planinske poti zaključili 10. sezono
vseslovenske akcije Očistimo naše gore

Na trasi so vgradili tudi 712 metrov erozijskih zaščit ter 80 stopnic25 dni in več kot tisoč ur prostovoljnega dela požrtvovalnih markacistov je bilo potrebnih, da je Rečiška planinska krožna pot, letošnja zmagovalka akcije Naj planinska pot, dobila novo, varnejšo podobo. S tem se je zaključila jubilejna, že 10. sezona priljubljene ekološke akcije Očistimo naše gore, ki jo je zaznamoval tudi postopen umik podajalnikov z vrečkami, nameščenih na planinskih kočah.

V Sloveniji imamo več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, so že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iskali najlepšo po izboru planink in planincev. Tokrat na malce drugačen način. Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu s skrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore.

35 kilometrov dolga krožna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Markacisti Planinskega društvo Laško, ki skrbijo za naj planinsko pot, so že kmalu po razglasitvi zavihali rokave in se lotili dela.

20 dni samo za transport lesa

»Prvi izziv je bil nakup macesnovega lesa ustreznih dimenzij in kvalitete. Za vgradnjo in dolgotrajno obstojnost poti namreč ni ustrezen kar vsak les. Slednjega smo iz Logarske doline pripeljali pod pobočje Govškega Brda, nato pa se je že začel najtežji del, to je transport materiala na traso poti, kjer je bilo potrebno do vrha premagati kar 260 višinskih metrov v dolžini več kot 1,3 km,« je zahtevno delo laških planincev orisal načelnik markacijskega odseka društva Jurij Videc.

Za prenos lesa so zaradi službenih obveznosti markacistov in zahtevnega terena v povprečju porabili 5 ur dnevno v popoldanskem času oziroma skupaj kar 20 dni, da so ves potreben material pripeljali na pot. »Odseku poti, na katerem je bilo pred tem vgrajeno veliko stopnic in je že bil dodobra načet z erozijo, smo znižali naklon in dodali precej ključev, tako da bo pot odslej tudi prijaznejša in varnejša za vse uporabnike ter hkrati obstojnejša v smislu erozije,« je ureditve na Naj planinski poti opisal Videc.

Triglavski ledenik »olajšali« za 380 kilogramov smeti

Na pomen varnega in odgovornega obnašanja v gorah že vse od začetka akcije Očistimo naše gore opozarjajo tudi v Zavarovalnici Triglav, hkrati pa spodbujajo spoštljiv odnos do narave in širijo navdušenje nad pohodništvom.

»Glavno vodilo naše akcije je bilo vedno, da od besed preidemo k dejanjem. Lani smo tako skupaj s parterji izpeljali zahtevno akcijo čiščenja Triglavskega ledenika, ki smo ga »olajšali« za 380 kilogramov smeti. Poleg tega že vsa leta spodbujamo tudi varno hojo v hribe in motiviramo družine, da prosti čas preživljajo skupaj v naravi,« je namen priljubljene vseslovenske akcije izpostavila Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

S smetmi nazaj v dolino

Letošnjo jubilejno sezono akcije Očistimo naše gore sicer zaznamuje tudi postopen umik podajalnikov z vrečkami, nameščenih na 74 točkah (planinskih kočah, domovih in zgornjih postajah žičnic) po vsej Sloveniji. V začetku leta je namreč pri nas začela veljati evropska direktiva, ki omejuje porabo plastičnih vrečk in prepoveduje brezplačne plastične nosilne vrečke, z umikom podajalnikov pa se ji pridružujejo tudi v akciji Očistimo naše gore. Na točkah, kjer so bile v preteklih letih nameščene vrečke, so pričeli z nameščanjem lesenih ozaveščevalnih tabel, ki bodo planince spodbujale k odgovornemu ravnanju z odpadki.

10 presežkov za 10 sezon akcije Očistimo naše gore

10 let poteka akcija Očistimo naše gore.
• V zadnjem desetletju so planinci po oceni pobudnikov v akciji skupaj očistili naravo za skoraj 30 ton smeti.
• V preteklih letih so 74 planinskih koč opremili z vrečkami za odnašanje smeti. Podajalnike postopoma umikajo in jih bodo nadomestili z lesenimi ozaveščevalnimi tablami, ki bodo planince spodbujale k odgovornemu ravnanju z odpadki.
• V desetih letih je akcija pridobila skoraj 36.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.
• Pohodniki so navdušeno sprejeli spletno stran ocistimogore.si, na kateri je bilo objavljenih skoraj sto predlogov za družinske izlete – vse poti so preizkušene, skrbno izbrane in prilagojene družinam z (mlajšimi) otroki.
• Varnosti v Zavarovalnici Triglav posvečajo veliko pozornosti. Vsebine na to temo na spletni strani Očistimo naše gore pripravljajo v sodelovanju z GRZS.
• Letošnja "Naj planinska pot" (Rečiška planinska pot) obhodi deset vrhov: Govško Brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič.
12 kubičnih metrov lesa so porabili za obnovo letošnje Naj planinske poti. Na trasi so vgradili tudi 712 metrov erozijskih zaščit ter 80 stopnic.
• Vsak dan obnove Rečiške planinske poti je bilo v povprečju aktivnih sedem markacistov PD Laško.
35 kilometrov je dolga krožna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja, ki obkroži Rečiško dolino. Za obhod planinci v povprečju potrebujejo med 9 in 12 ur.

OcistimoGore.si, 11.11.2019
Naj planinska pot planince čaka v novi (varnejši) podobi

Naj planinska pot ponuja čudovite razglede

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti