Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za vodnike reševalnih psov

GRZS: V gorskem svetu Slovenije imamo vsako leto tudi nekaj iskalnih akcij pogrešanih oseb, zato nam usposobljeni psi s svojim vohom pridejo zelo prav.

Naši psi so šolani za iskanje ljudi v snežnih plazovih in iskanje pogrešanih oseb. V manj zahtevnem, nižinskem terenu največkrat prevzamejo iskanje pogrešanih naši kolegi iz kinoloških organizacij, gorski svet pa poleg usposobljenega psa zahteva tudi veščine gorskega reševalca.
Vodniki reševalnih psov pri GRZS imamo tečaj dvakrat na leto. Pozimi vadimo iskanje v snegu, na letnem pa iskanje pogrešanih oseb. Seveda sta dva tečaja na leto za dober reševalni tim premalo, zato morata vodnik in reševalni pes vaditi tudi med letom.

Tečaja, ki je potekal od 10. do 13. oktobra 2019, se je udeležilo 33 vodnikov, od tega 9 z mladimi psi. Razdeljeni v manjše skupine smo vaje prilagodili predhodnemu znanju in izkušnjam psov. Zadnji dan smo organizirali izpite, kjer morajo naši kosmatinci najti pogrešano osebo na območju, ki je določeno glede na stopnjo izpita. Psi, ki imajo narejene že vse stopnje, opravljajo preizkus, ki je enak tretji, najzahtevnejši stopnji.

Zahteven, gosto poraščen kraški teren je, predvsem zaradi omejitve časa, terjal tudi nekaj neuspešnih izpitov, ki pa jih imajo možnost vodniki čez en mesec popraviti.
Zapisal: Matej Špeh
Fotografije: Marko Petek, Grega Brajnik

GRZS, 04.11.2019
Letni tečaj za vodnike reševalnih psov GRSZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti