Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezalni dan

AO Tržič - Anže Rozman: ... v Beli peči - Zadnji (verjetno) topel jesenski dan smo tečajniki, pripravniki in alpinisti AO Tržič 

... preživeli v stenah domače Bele peči. Gre za 1583 metrov visok hrib, ki se nahaja severno od Storžiča in ponuja mnogo različnih težavnostnih smeri plezanja od III do VIII.

Vreme za plezanje je bilo idealno – boljše pač ne more biti. 23 članov AO Tržič se nas je zbralo v Tržiču pred Mercatorjem od koder smo se peljali do parkirišča v bližini plezalne stene. V nekaj minutah hoje smo prišli do vznožja stene in hitro nataknili plezalno opremo. Vsak izkušeni alpinist je vzel enega ali dva tečajnika in nas peljal v različne smeri te čudovite skale. Eni so izbrali lažje plezalne smeri, drugi težje, nekateri so poizkusili tudi tehnično plezanje. Plezanje je bilo naravnost odlično in poučno, saj smo se ogromno naučili od starejših kolegov, ki so nas vedno opozarjali oz. pokazali, kako naj preplezamo posamezne odseke. Za nagrado, ko smo dosegli vrh Bele peči smo bili nagrajeni s čudovitim razgledom na okoliške hribe (Storžič, Tolsti vrh, Kriška gora), v daljavi smo zagledali tudi očaka Triglava. Res nepozaben dan. Poleg plezanja smo pri izkušenem alpinistu Robiju spoznali tudi osnove spusta po vrvi, katerega smo tudi poizkusili.

Kot bi mignil je bila ura 15.00. Eni so bili utrujeni, drugi še vedno pod vtisom plezanja, tretji pa so bili po napornem plezanju samo žejni. Zato smo po koncu plezanja kot se spodobi naredili analizo dneva pri koči Pr Zdravcu, kjer smo uživali v sončnem zahodu in požirkih hladnega piva. Vseeno je bilo ali je Laško ali Union važno je bilo, da je bil mrzel.

Posebna zahvala vsem izkušenim alpinistom, ki so nam pomagali pri plezanju. Naj se taki dnevi še ponovijo.

AO Tržič, 10.11.2019
PLEZALNI DAN V BELI PEČI

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti